Atât la adulți, cât și la cei mici, varicela poate avea forme mai severe, iar din acest motiv este de recomandat să ai mare grijă la alimentație. Sarea și produsele sărate sunt contraindicate în perioada în care suferi de varicelă. Alimentele sărate îți pot irita gura și nu avantajează acumularea aportului necesar de lichide. De asemenea, trebuie să eviți pe cât posibil fast food-ul și alimentele bogate în grăsimi saturate. Acestea cauzează inflamații și pot facilita răspândirea bubelor. Nici mâncarea picantă nu este recomandată dacă suferi de varicelă.
Cristina Mihai, medic primar la pediatrie, recomandă o dietă cu alimente slabe în grăsimi, fructe și legume persoanelor care suferă de varicelă.
„Ca în orice boală infecțioasă care poate evolua cu febră, vă recomand, așa cum a făcut-o și medicul de familie, o alimentație mai «ușoară», bazată pe legume și fructe și alimente fără grăsimi. Acum, în situația în care copilul dvs. are o stare generală bună, poate primi în continuare alimentele cu care era obișnuit", spune medicul pediatru.
Lista alimentelor interzise:
- Sărățele
- Chipsuri
- Alune, nuci, arahide sărate
- Burgeri
- Cartofi prăjiți
- Carne prăjită
- Pizza
- Salam
- Ardei iuți
- Boia
- Chilly
- Muștar iute
- Usturoi
- Ceapă
Ce ai voie să mănânci când ai varicelă?
Ceaiurile din plate sunt mai mult decât recomandate persoanelor care au varicelă. Cele cu proprietăți benefice asupra organismului sunt scorțișoara, busuiocul și mușețelul.
Alte produse care întăresc imunitatea și ajută corpul să lupte și să elimine virusul sunt morcovii, ouăle, tofu, nucile caju, ghimbirul, sfecla roșie și fructele de pădure precum afinele, zmeura și murele.
Vitamina C cu propolis este suplimentul alimentar care te va ajuta foarte mult în lupta cu varicela! Nu uita că fructele bogate în vitamina C sunt foarte importante în alimentația ta, deci alege să mânânci cât mai multe mere, pere, struguri, gutui, portocale și lămâi.