Vara este perioada când copiii pot fi răsfățați cu fructe adevărate, coapte în mod natural. Aceste fructe asigură copiilor întregul complex necesar de vitamine și minerale, lucru foarte util pentru organism și imunitate. Dar, din păcate, foarte des se întâmplă ca micuții să dezvolte alergii alimentare la fructe și la fructe de pădure. Ce să facem în acest caz? Cum să asigurăm copiilor necesarul de nutrienți fără pericol pentru sănătate? Pediatrii și alergologii afirmă că alergia la fructe nu este o problemă chiar atât de mare și poate fi depășită destul de ușor. 

Alergia la fructe

Care este cauza alergiilor alimentare?

Cea mai uzuală cauză a alergiilor alimentare este consumul în exces de alimente. În cazul în care îi dați copilului să mănânce permanent mai mult decât este nevoie, acesta poate dezvolta reacții chiar și la produsele pe care înainte le consuma fără probleme. Alergia se poate forma chiar și la astfel de produse nealergenice ca făina de orez sau merele verzi.

Părinții nu trebuie să se grăbească să dea copiilor de toate odată, ci să respecte cu strictețe regulile de diversificare pentru fructe. Dacă micuțul a dezvoltat o reacție la un anumit fruct, acesta trebuie exclus din meniu până la vârsta de trei ani, vârstă la care sistemul imunitar al copilului este format pe deplin, iar organismul lui va învăța să reacționeze adecvat la alergeni. Cât privește fructele exotice, este mai bine să nu i le dați deloc până la trei ani, chiar dacă micuțul nu este predispus la reacții alergice.

Printre cauzele alergiilor alimentare, o importanță deosebită are factorul ereditar, evoluția sarcinii și modul de alimentare al mamei. S-a demonstrat că sensibilizarea organismului – formarea de hiperreacții – se poate forma încă intrauterin, atunci când viitoarea mămică consumă în exces produse alergenice, precum cafeaua, icrele, toate fructele exotice, ciocolată, miere și altele. Un rol important au și obiceiurile dăunătoare.

Atenție, părinți!

Nu uitați că de cele mai multe ori alergia la copil apare la fructele și pomușoarele viu colorate. Reacția alergică poate fi observată foarte ușor. De regulă aceasta apare practic imediat după consumul produsului alergenic, însă există cazuri de alergii târzii, care pot apărea la câteva ore după ce alergenul a ajuns în organism.

Cele mai frecvente simptome ale alergiei alimentare sunt reacțiile cutanate – înroșirea obrăjorilor și  altor porțiuni ale pielii. Pe piele pot apărea erupții mici, roșii. Alergiilor le sunt caracteristice edemele și urticaria, uneori diareea sau constipația.

Cele mai alergenice fructe sunt considerate citricele – portocalele, mandarinele, grefele. În plus, reacții alergice pot declanșa curmalele, bananele, caisele, piersicile, prunele, strugurii negri și orice alte fructe exotice. Și printre pomușoare există mulți alergeni. Cel mai „populare” sunt fructele viu colorate: căpșuna, zmeura, coacăza, afinele, murele.

S-a demonstrat că cele mai alergenice sunt coaja fructelor și straturile adiacente acesteia. Și nu este vorba aici despre prezența pesticidelor și altor substanțe chimice folosite pentru cultivarea lor. Trebuie să țineți cont și de faptul că gradul de manifestare a reacției alergice depinde în mare măsură de cât de copt este fructul. Cele mai puține reacții le provoacă fructele semicoapte sau chiar verzi, în schimb cele coapte bine și care au fost culese cu ceva timp în urmă provoacă cele mai puternice reacții.

Alergia la fructe

Diagnostic și tratament

În primul rând, părinții trebuie să încerce să determine alergenul în mod independent. Ne ajută în acest demers jurnalul alimentar și urmărirea atentă a reacției copilului la toate fructele, legumele și fructele de pădure. Dar nu vă puteți lipsi nici de ajutorul medicului. În timpul vizitei medicale, doctorul va examina atent copilul și împreună cu părinții va determina alergenii probabili.

Deseori aceste măsuri nu sunt suficiente și vine timpul utilizării metodelor de laborator, și anume a probelor alergologice. De multe ori se produce o confuzie între alergia la fructe și alergia la polen, pentru că termenele apariției lor coincid în mare parte.

După ce alergenul a fost stabilit, vine timpul prescrierii unui tratament. Nu trebuie să uitați că alergia rămâne pentru întreaga viață, iar la contactul cu alergenul respectiv reacția este inevitabilă. Scopul tratamentului este reducerea probabilității contactului copilului cu alergenul și reducerea simptomelor alergiei.

Pentru început, copilului i se prescrie o dietă hipoalergenică cu excluderea totală din meniu a tuturor produselor alergenice. Sunt supuse controlului nu doar produsele alimentare în sine, ci și cantitatea acestora, precum și perioadele dintre mese.

Părinții trebuie să acorde o atenție specială diversificării. Dacă micuțul este predispus la alergii, termenele de diversificare trebuie puțin decalate. Înainte de introducerea în alimentație a unui produs nou, este mai bine să cereți sfatul medicului și să întocmiți împreună un grafic. Nu ar trebui să începeți cu sucurile și piureurile de fructe, este mai bine să optați pentru legume. Dar și alegerea acestora trebuie făcută cu atenție: optați pentru legume crescute în regiunea natală a copilului și excludeți legumele viu colorate.

Toate produsele potențial alergenice trebuie să fie excluse sau înlocuite (de exemplu ouăle de găină trebuie înlocuite cu cele de prepeliță, bulionurile de carne, cu cele de legume), iar carnea trebuie să fie slabă.

În calitate de tratament simptomatic, la sfatul medicului pediatru, puteți administra preparate histaminice, care ajută la ameliorarea stării copilului. Forma de prezentare poate fi diferită – pastile, picături etc.

Alergia la fructe

Cum să evităm alergiile?

Cel mai bine este să introducem fructele și pomușoarele în meniul copilului treptat, în cantități mici și să urmărim cu atenție reacțiile copilului. În cazul apariției unei reacții, încetați să mai dați fructul respectiv copilului cel puțin până la vârsta de trei ani. Dacă însă micuțul nu simte nici un disconfort, puteți continua să îi dați fructe, dar nu cu kilogramele. Respectați anumite limite. După fiecare fruct nou, observați atent reacțiile organismului micuțului.

Cu ce să înlocuim?

Nu totul este atât de critic pe cât pare. Asigurarea necesarului de vitamine, chiar și în lipsa fructelor, poate fi efectuată din contul legumelor. Cel mai important este să ascultați sfaturile nutriționiștilor și să respectați câteva reguli simple.

La pregătirea bulionurilor și supelor puteți adăuga conopidă, varză de Bruxelles sau broccoli. O dată pe săptămână puteți pregăti supă de spanac cu adăugarea ouălor de prepeliță. În calitate de garnitură serviți copilului cât mai des legume, de preferat gătite la abur. Nutriționiștii ne sfătuiesc ca micuții cu alergie să mănânce măcar odată pe zi o bucățică de ardei dulce, de culoare verde.

Alergia la fructe

În plus, alergia la toate fructele se întâlnește foarte rar, de aceea nu excludeți din meniul copilului acele fructe pe care organismul lui le tolerează bine. Nu uitați nici de prelucrarea termică, aceasta reduce semnificativ caracterul alergenic al produselor, dar influențează și asupra cantității de vitamine. Tocmai din acest motiv meniul copilului trebuie să conțină legume și fructe atât proaspete, cât și gătite.

Sursa