Unul din trei elevi între 7 și 9 ani pierde anual 20 de ore de școală din cauza problemelor dentare netratate la timp. Conform ultimelor studii desfășurate în Statele Unite ale Americii, elevii pierd anual peste 50 de milioane de ore de școală din cauza problemelor care apar în urma netratării la timp a afecțiunilor dentare, precum durerea sau necesitatea tratamentului de urgență. Din acest motiv, specialiștii recomandă ca problemele dentare să fie tratate în timpul vacanțelor, în special vara, când cei mici sunt relaxați și dispun de mult timp liber.

Medicii avertizează că, rămase nerezolvate, afecțiunile dentare ale copiilor pot conduce la probleme de vorbire, inabilitatea de a dezvolta o viață socială normală sau chiar la scăderea respectului de sine.

Acestea trebuie însă tratate diferit, în funcție de vârstă, avertizează medicii stomatologi pediatri. Cariile sunt asociate cu dinții permanenți, însă ele apar frecvent și în cazul dinților de lapte și pot avea efecte negative asupra creșterii sănătoase a dinților permanenți, afectând rădăcinle acestora. Mai mult, netratarea dinților de lapte poate avea consecințe pe termen lung atât asupra danturii definitive, cât și asupra întregului organism, infecțiile dentare fiind transmise prin fluxul sangvin către organele vitale.

28% dintre copiii sub 5 ani au carii, ceea ce este un fapt îngrijorător

Problemele dentare pot fi destul de greu de depistat la vârste mici, de cele mai multe ori acestea putând fi observate doar de către medicul dentist. APDA (Asociația Americană a Medicilor Pedodonți) recomandă ca prima vizita la dentist să fie făcută la 6 luni după apariția primului dinte sau cel târziu la vârsta de 2 ani, iar ulterior copilul să fie consultat o dată la 6 luni de către medicul dentist.

În plus, cel mai bine este ca cei mici să fie tratați de un specialist în stomatologie pediatrică pregătit pentru lucrul și comunicarea cu aceștia, într-un mediu creat special pentru copii astfel încât mersul la medic să nu se transforme într-o experiență traumatizantă.

În cazul copiilor care au început deja să meargă la școală, afecțiunile dentare pot avea repercusiuni negative asupra dezvoltării lor intelectuale și sociale. Aceștia pot avea probleme de concentrare și de memorie.

Afecțiunile dentare crează dificultăți în alimentația zilnică a copiilor

Pot apărea astfel cazuri în care cei mici nu se hrănesc adecvat, iar lipsa vitaminelor și a nutrienților necesari poate determina probleme de dezvoltare sănătoasă atât la nivel fizic, cât și la nivel cognitiv și intelectual. Deficientele nutriționale pot avea, de asemenea, efecte negative asupra performanțelor școlare, abilității de concetrare și îndeplinire a sarcinilor, precum și asupra comportamentului.

Copiii au adesea probleme în a verbaliza durerea, manifestând de obicei mai vizibil efectele acesteia   anxietate, oboseala, depresie, iritabilitate sau refuzul de a se implica în activități care în mod normal le fac plăcere. Este astfel extrem de important ca părinții să fie permanent atenți la simptomele copiilor, să nu ignore problemele dentare și să aleagă metode de tratament adecvate.