Fie că ai avut o „răceală agresivă” iarna aceasta sau că ultima tuse a fost extrem de persistentă, e natural să te întrebi dacă nu cumva ai avut coronavirus fără să știi. Potrivit experților din domeniul sanitar, virusul s-a răspândit cu mult înainte ca orașele să impună izolarea la domiciliu.

7 semne că ai avut coronavirus fără să știi

„Cu trecerea săptămânilor, a devenit evident că virusul s-a răspândit la nivelul a întregi state, îndeosebi în ariile foarte populate, mult mai devreme decât credeam noi”, a declarat medicul William Schaffner, potrivit Marie Claire.

Deci ai fi putut avea coronavirus fără să știi? Este posibil.

„Majoritatea celor care au fost testați pozitiv au avut o formă mai puțin complicată a infecției, care se deosebește cu greu de o simplă răceală”, a spus și medicul Amesh A. Adalja, potrivit aceleiași surse menționate anterior.

Mai mult decât atât, în cazul a 40% dintre infecții, pacienții nu au deloc simptome, potrivit estimărilor Centrului de Prevenție și Control a Bolilor din Statele Unite ale Americii.

Ai avut o răceală agresivă

Recent, un studiu realizat de Universitatea din Texas pe mostre de salivă preluate din Wuhan, Seattle și Washington au arătat că, la două cazuri de răceală, exista și un caz de COVID-19.

„I-a luat mai mult virusului să ajungă în zonele rurale. Așadar, dacă ai avut nasul înfundat iarna aceasta la fermă, probabil a fost doar o răceală. Dacă te aflai însă în New York sau într-un alt mare oraș, este posibil să fi fost infectat cu noul coronavirus și să nu știi”, a declarat medicul Schaffner.

Ți-ai pierdut mirosul și gustul într-un punct anume

Deși nu este experimentat de toți pacienții testați pozitiv, lipsa mirosului și a gustului sunt simptome puternic legate de infecția cu noul coronavirus.

De menționat: Este posibilă pierderea acestor simțuri și în timpul unei răceli, infecții a sinusurilor sau gripe. Experții spun însă că, în cazul infecției cu COVID-19, acest simptom poate persista luni întregi.

Ai pierdut mai mult păr decât de obicei fără un motiv clar

Deși fenomenul nu a fost studiat suficient în contextul pandemiei, multe persoane care s-au vindecat de infecția cu noul coronavirus au dezvăluit că au avut probleme cu căderea părului.

La începutul lunii august, actrița Alyssa Milano a publicat un videoclip în care arăta cât de mult păr pierde în urma infecției.

Unii pacienți au experimentat căderile de păr la câteva luni după vindecare.

Afecțiunea este cunoscută drept efluviu telogen și poate fi cauzată de sarcină, stres extrem, pierderea în greutate și alte boli în afară de COVID-19, a mai spus medicul Adalja.

Simți că nu poți respira uneori

„Acesta este unul dintre efectele care persistă în cazul persoanelor diagnosticate cu COVID-19. Dacă simți asta, poate că răceala dinainte nu a fost doar o răceală”, a mai spus medicul Schaffner.

Ai o tuse care nu mai dispare

Tusea este deseori uscată, fără mucus sau flegmă, spune Adalja. Datele Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor arată că 43% dintre pacienții cu COVID-19 tușeau și după 14 sau 21 de zile de la diagnosticare.

Ești foarte, foarte obosită

Studiul JAMA arată că 53% dintre pacienți s-au luptat cu oboseala extremă timp de două luni de la primele simptome ale virusului.

„Oboseala poate fi rezultatul felului în care sistemul imunitar reacționează la virus sau poate fi de vină chiar modul în care virusul acționează.”

Ai simptome neobișnuite care par să dureze o veșnicie

Experții insistă că, fiind un virus nou, despre COVID-19 încă învățăm.

Unii pacienți au experimentat probleme cu inima după infecție, existând numeroase alte complicații despre care medicii încă nu au suficiente informații.