Scăderea în greutate presupune nu doar pierderea progresivă a kilogramelor în plus, ci și o înțelegere corectă a întregului proces, care vă va permite să evitați anumite greșeli. De multe ori persoanele care vor să slăbească se confruntă cu o încetinire a metabolismului, ceea ce influențează negativ asupra vitezei de ardere a grăsimilor. Astăzi vom încerca să ne clarificăm cum să luptăm corect cu greutatea în exces pentru a obține un rezultat de durată.

7 greșeli ale alimentației corecte care încetinesc metabolismul

Greșeala 1: Vă lipsiți de mic-dejun

Acestei greșeli îi acordăm, pe bună dreptate, locul întâi în ceea ce privește prejudiciul adus organismului. De ce micul dejun este atât de important? Simplu – în decursul primei ore după trezire, organismul trebuie să stabilească ritmul necesar pentru schimbul de substanțe pentru întreaga zi, iar în acest proces vă poate ajuta un pahar de apă înainte de masă și un mic-dejun hrănitor și sănătos. Chiar dacă în prima jumătate de zi carbohidrații nu sunt contraindicați, vă recomandăm să limitați consumul de carbohidrați simpli sub formă de chifle și deserturi. În schimb terciurile de ovăz sau omletele cu cașcaval sunt perfecte pentru meniul de dimineață.

Greșeala 2: Consumați prea puține calorii

Pentru reducerea greutății este nevoie să monitorizați cantitatea de calorii consumate zilnic, acestea nu trebuie să depășească numărul pe care organismul este capabil să îl ardă în decursul întregii zile. Însă și în problema dată norma are o importanță semnificativă – dacă veți consuma pe zi doar 1200 de calorii, aceasta va influența negativ asupra metabolismului, pentru că, de fapt, treceți la un regim de înfometare, care, după cum se știe, nu aduce nimic bun.

Greșeala 3: Adoptați o dietă săracă în carbohidrați

Limitarea consumului de carbohidrați vă poate ajuta să ajungeți la silueta de vis, însă nu trebuie să uitați că carbohidrații sunt necesari pentru organism, la fel ca alți nutrienți, în special dacă faceți efort fizic. Încercați să consumați carbohidrați complecși: orez brun, pâine integrală, ovăz, hirșcă, paste din soiuri tari de grâu și cartofi. 

7 greșeli ale alimentației corecte care încetinesc metabolismul

Greșeala 4: Insuficiența de vitamine și minerale

Dacă începeți să vă înfometați în numele unei siluete frumoase, dumneavoastră nu scăpați doar de grăsime, ci și distrugeți funcționarea bine coordonată a întregului organism, în care vitaminele joacă un rol important. Abordați problema alimentației cu suficientă atenție și încercați să vă întocmiți un meniu foarte detaliat. Nu trebuie, în nici un caz, să vă lipsiți de nutrienții importanți în favoarea frumuseții exterioare, pentru că mai devreme sau mai târziu veți începe să resimțiți probleme de sănătate. Lipsa normei stabilite de minerale și vitamine reduce semnificativ procesele metabolice, iar aceasta, în final, duce la scăderea ritmului de slăbire.

Greșeala 5: Antrenamentele ineficiente

Să zicem că ați clarificat toate aspectele alimentației sănătoase, v-ați creat un meniu de calitate și până la silueta de vis nu a rămas decât un pas, însă fără sport obținerea rezultatului dorit este practic imposibilă. Antrenamentele trebuie gândite în așa mod încât să cuprindă exerciții pentru creșterea masei musculare și pentru reducerea activă a grăsimilor (exerciții cardio). Calea spre succes rezidă în îmbinarea corectă a diferitor exerciții.

Greșeala 6: Uitați să consumați cantitatea optimă de apă

Pentru accelerarea proceselor metabolice, este foarte importantă îmbinarea corectă dintre alimentația sănătoasă și consumul regulat de apă curată. Specialiștii recomandă un consum zilnic de 1,5-2 litri pe zi.

7 greșeli ale alimentației corecte care încetinesc metabolismul

Greșeala 7: Renunțarea totală la cafeină

Desigur, cafeaua dulce cu lapte şi cappucino nu sunt prea bune pentru metabolism, dar puteți înlocui cafeaua cu ceai verde. Mulți sportivi profesioniști consumă această băutură pentru îmbunătățirea schimbului de substanțe și tonifiere. Cel mai important este să nu adăugați zahăr, iar dacă nu puteți renunța de tot la gustul dulce, optați pentru îndulcitorii din ștevie.

Sursa