Se consideră, că copiii care suferă de această formă de alergie alimentară, din fragedă copilărie sunt nevoiți să respecte o dietă specială, care nu permite consumul unor produse variate. Este adevărat acest lucru și dacă da, cum diversificăm meniul copilului?
Dacă copilul face alergie și părinții consideră, că de vină ar fi glutenul – proteina care se conține în cereale, precum: grâul, orzul, ovăzul sau secara, medicii recomandă să apelați imediat la ajutorul specialistului. Asta pentru că doar medicul poate diagnostica corect copilul. Acest lucru este foarte important, în cazul în care, alergia la gluten – este o boală temporară comparativ cu intoleranța la gluten. În ultimul caz, copilul va trebui toată viața să respecte o dietă, să verifice componența bucatelor servite în ospeție sau restaurant. Dacă copilul este diagnosticat cu alergie la gluten, restricțiile alimentare desigur vor fi indicate, acestea însă vor avea un caracter temporar.
De regulă, copilul care are alergie la gluten nu are voie să consume terciuri, budinci și orice alte mâncăruri bazate pe cereale. Mai mult, din regimul alimentar vor fi excluse produse precum: pâinea, pastele făinoase, iaurtul, mezelurile, semifabricatele din carne și subprodusele, mâncarea conservată și marinată. De asemenea merită să se renunțe și la laptele integral.
Majoritatea părinților, atunci când primesc lista restricțiilor alimentare nu știu cu ce își pot hrăni copilul. Dieta fără gluten pentru copii include produse precum; cartoful, legumele, carnea și peștele fără grăsimi. Pot fi consumate terciurile din orez, hrișcă și porumb. Din produsele lactate se permite includerea în regimul alimentar a brânzii de vaci. Se permite consumul boboaselor. Salatele se recomandă să fie preparate cu ulei vegetal, preferabil de măsline.
Reiese,că copilul care suferă de alergie la gluten nu are voie să mănânce dulciuri? În realitate – lucrurile nu stau chiar așa. Există o mulțime de rețete, cu ajutorul cărora meniul sărac al copilul alergic poate fi diversificat. În special, copiii vor aprecia biscuiții din brânză fără gluten sau biscuiții dulci fără gluten. Vă propunem în continuare 5 rețete simple în preparare, însă foarte delicioase pentru copilașii care suferă de alergie la gluten.
Biscuiți cu nuci și stafide
Pentru început, bateți bine ouăle cu zahărul, adăugați făina și amestecați bine. În aluatul obținut adăugați nucile și stafidele, opărite preventiv în apă fierbinte.
Ulterior, aluatul se toarnă pe tava de copt și se coace cca 20 de minute. Biscuiții sunt gata odată cu apariția crustei rumene. Se scoate din cuptor, biscuiții se taie romburi și pot fi serviți copiilor.
Biscuiți din hrișcă
Ouăle se bat cu zahărul pudra, se adaugă mierea și făina. Se amestecă bine până la o consistență omogenă. Se acoperă cu un prosop și se lasă pentru cca 30 de minute.
Cuptorul se încinge până la 160 °С, tava pentru copt se unge cu ulei vegetal, iar aluatul se toarnă în formă de cerc. Se coace cca 20 de minute, înainte de a fi serviți, biscuiții pot fi presărați cu zahăr pudră.
Biscuiți din migdale
Zahărul se topește în apă și se fierbe un sirop de caramelă. Migdalele pisate se amestecă cu coaja de portocală și 3 linguri de masă de făină. Amestecul de migdale se unește cu siropul și se amestecă până la obținerea unei consistențe fârâmicioase. Amestecul obținut se pune la frigider pentru 2 ore.
Trei albușuri de ou se amestecă cu 120 gr. de zahăr pudră și se adaugă în aluatul de migdale, se adaugă praful de copt și se amestecă foarte bine. Se formează biscuiți, care se rostogolesc în amestec din făină de porumb și zahăr pudră. Biscuiții se aranjează pe tava unsă preventiv cu unt și se coc cca 30 de minute.
Biscuiți din cartof
Din unt, ou, zahăr pudră, amidon de cartof, sucul și coaja unei lămâi se frământă un luat, care se lasă la frigider pentru o oră. După care, aluatul se întinde cu o grosime nu mai mare de 5 mm și cu ajutorul unor figuri se taie biscuiții. Se ung cu gălbenuș de ou, se presară cu zahăr și nuci. Biscuiții se coc până la formarea unei cruste rumene.
Biscuiți cu gem de caise
Untul de temperatura camerei se bate, se adaugă sarea și zahărul. Încă o dată se bate și se adaugă un gălbenuș de ou, bicarbonatul de sodiu, coaja de lămâie și portocala. Continuând să frământați aluatul, se adaugă amestecul pentru copt. În rezultat, veți primi o ”gogoașă” de aluat elastic, pe care îl puneți la frigider pentru 10-15 minute.
După care, din aluat se formează biluțe cu diametrul de 2,5 cm, care se pun pe tavă, făcând preventiv o adâncitură în fiecare. Biscuiți se coc cca 5 minute, după care se pune gem în fiecare adâncitură și se lasă la cuptor pentru încă 10 minute până la apariția unei cruste rumene.