Numeroasele mituri și idei preconcepute despre mamografii împiedică încă multe femei să apeleze la acest examen medical extrem de important pentru monitorizarea stării de sanatate.
Mamografia este folosită pentru verificarea preventivă a cancerului de sân în rândul femeilor care nu prezintă semnele bolii, iar mamografia de diagnostic este utilizată pentru depistarea posibilului cancer mamar, după identificarea unor noduli la nivelul sânilor.
Mamografiile pot ajuta la reducerea numărului de decese din pricina cancerului de sân în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, de aceea medicii recomandă efectuarea acestui examen medical la fiecare 1-2 ani, sub forma unei analize de rutină care ar putea face diferența între viață și moarte.
Chiar si așa, multe femei percep efectuarea unei mamografii ca pe o experiență neplăcută, din pricina multor mituri și idei preconcepute care au luat naștere în privința acestui examen medical de maximă importanță.
1. Mamografiile sunt dureroase
Un număr mare de femei evită să se programeze la o mamografie de rutină din teama durerii pe care ar putea să o experimenteze în timpul procedurii. În timp ce specialiștii recunosc faptul că este posibil ca pacientele să simtă un oarecare disconfort, senzațiile de durere propriu-zise sunt excluse. În plus, mamografia nu durează mai mult de câteva secunde, un preț foarte mic plătit pentru o viață îndelungată și fericită.
Mai mult decât atât, experții medicali țin să amintească femeilor că ele dețin controlul în timpul efectuării unei mamografii și se pot adresa oricând tehnicienilor cu solicitări privind repoziționarea, pentru a evita eventualul disconfort al procesului.
2. Efectuarea unei mamografii necesită prea mult timp
Un alt motiv invocat de unele femei care sar peste programarea anuală la mamograf este lipsa timpului. În realitate, un simplu telefon pentru stabilirea unei programări și 7 - 10 minute cât durează în medie întreaga procedură nu pot răpi atât de mult timp, încât evitarea acestui examen medical să fie justificată.
3. Mamografia este necesară doar dacă au existat cazuri de cancer în familie
Această idee falsă despre necesitatea efectuării unei mamografii anuale după vârsta de 40 de ani conduce deseori la situația în care cancerul mamar este depistat în faza avansată, deci mult mai dificil de tratat.
În timp ce ereditatea este considerată un factor de risc în cazul cancerului de sân, statisticile medicale arată că 85% dintre femeile care primesc acest diagnostic nu au în istoricul familial cazuri similare. Acest lucru înseamnă că mamografia este foarte importantă pentru toate femeile, indiferent de predispoziția genetică.
4. Mamografia nu se efectuează decât la vârsta a doua
Femeile tinere cred că mamografia este un examen medical destinat exclusiv persoanelor de vârsta a doua, întrucât cancerul de sân apare mai frecvent după 55 de ani. Din păcate, aceeași boală gravă apare și la femei mai tinere, de aceea medicul poate recomanda efectuarea unei mamografii la o vârstă mult mai tânără.
5. Mamografia este periculoasă din cauza radiațiilor
Această temere comună este mai degrabă nejustificată, spun medicii și alți specialiști din domeniu. Cantitatea de radiații la care este expusă o femeie în timpul unei mamografii este semnificativ mai mică decât cea care ar putea proveni de la o călătorie cu avionul pe distanțe lungi.
6. Mamografia poate stârni îngrijorare în mod inutil
Foarte multe femei se tem de rezultatele pe care le-ar putea primi după efectuarea unei mamografii, potențial false, de aceea evită acest examen medical și preferă să trăiască fără să știe dacă țesutul lor mamar este sau nu sănătos. Acest raționament este unul periculos, din mai multe puncte de vedere.
Rata de rezultate false emise de mamograf este foarte mică, iar dacă există suspiciuni asupra rezultatului, radiografia poate fi repetată. Șansele ca rezultatul să fie unul dramatic pentru pacientă sunt și ele foarte mici, câtă vreme 80% dintre tumorile depistate se dovedesc a fi benigne.
Mai mult decât atât, mamografia nu schimbă nimic în anatomia feminină, ea pur și simplu furnizează informații despre ceea ce există deja. Iar dacă o tumoră canceroasă s-a instalat, orice femeie ar trebui să își dorească depistarea ei încă de la început, până nu este prea târziu.
7. Mamografia este inutilă în lipsa nodulilor depistați la palpare
Absența nodulilor la palparea sânilor este întotdeauna de bun augur, însă aceasta nu garantează faptul că nu există elemente în țesutul mamar care să conducă la dezvoltarea cancerului. Mamografiile pot detecta tumorile formate cu 3 ani înainte ca ele să ajungă suficient de dezvoltate, încât să fie reperate prin masarea sânului. Iar când sunt atât de mici, ele sunt 100% tratabile.
8. Mamografiile sunt irelevante pentru sânii foarte mari
Este adevărat că un țesut mamar dens poate compromite rezultatele unei mamografii, însă acest examen medical nu este în totalitate nefolositor pentru femeile cu sâni foarte mari. În cazul în care rezultatele mamografiei nu pot fi interpretate din pricina densității țesutului, se poate recurge ulterior la ecografie sau RMN, pentru investigații mai aprofundate.
9. Mamografiile sunt necesare doar femeilor cu un stil de viață nesănătos
Întrucât stilul de viață nesănătos este considerat un factor de risc în cazul cancerului mamar, multe femei cred că un trai echilibrat le ferește de pericolul îmbolnăvirii. Medicii spun că, deși respectarea unui regim de viață necorespunzător reduce riscul apariției cancerului de sân, aceasta nu îl elimină în totalitate. Prin urmare, mamografiile rămân recomandate tuturor femeilor, indiferent de modul lor de viață.
10. Mamografiile implică dezgolirea bustului, deci sunt stânjenitoare
O altă temere comună a femeilor ce evită efectuarea unei mamografii este aceea că vor fi judecate pentru aspectul lor fizic de către tehnicianul care asistă procedura. Ceea ce este important de reținut este că personalul instruit în acest domeniu este format din profesioniști, care și-au ales această carieră din dorința de a ajuta pacientele să își mențină starea de sănătate. Concentrarea tehnicianului este îndreptată 100% către obținerea unei compresii corespunzătoare a sânilor, nicidecum către aspectul fizic al pacientei.