Recent, comunitatea-fashion a sărbătorit ziua de naștere a lui Giorgio Armani: designerul vestimentar a împlinit 80 de ani. Celebrul creator de modă recunoaște, că gestionarea Casei Armani ar fi fost imposibilă fără membrii familiei lui. Cu ocazia zilei de naștere a renumitului designer am decis să vă reamintim și de alte nume notorii din lumea modei pe care trebuie să le cunoașteți, chiar dacă nu aveți statutul unui expert-fashion.
Familia Armani
Designerul italian, Giorgio Armani și-a fondat imperiul în anul 1975, iar de atunci averea creatorului de modă s-a majorat considerabil. Către finele anului 2013, averea acestuia a fost estimată la 8,5 miliarde de dolari. Sub brandul Giorgio Armani se produc nu doar haine și accesorii, dar și cosmetice, parfumerie, obiecte pentru interior. Acum câțiva ani, Casa Armani a deschis câteva restaurante și hotele. Alături de Giorgio, în companie activează și alți membri ai familiei numeroase. Este vorba despre sora lui, Rosanna, dar și nepoatele creatorului Silvana și Roberta.
Familia Ferragamo
Salvatore Feragammo a fost un model pentru lumea modei – la vârsta de doar 13 ani el și-a deschis o cizmărie. Grație prieteniei sale cu multe actrițe ale Hallywood-ului vechi, el era supranumit ”cizmarul vedetelor”. După moartea lui în anul 1960, Salvatore Ferragamo Vanda a preluat și a extins afacerea companiei Salvatore Ferragamo., care pe lângă încălțăminte a început să producă accesorii, parfumerie, ceasuri și desigur haine, care reprezintă simbolul luxului italian. În prezent, compania se află în proprietatea familiei Feragammo – văduva lui Salvatore și a celor cinci copii. Fiul cel mai mare, Ferruccio deține funcția de director executiv al companiei. Totodată, de elaborarea colecțiilor se ocupă Massimiliano Giornetti, care a aderat la companie în anul 2000, devenind practic un membru al acestei familii cu renume mondial.
Familia Arno
Abilitățile businessmanului Bernar Arno, fondatorul companiei-lider în industria luxului LVMH au fost moștenite de doi dintre cei cinci copii ai săi – Antoiane (tatăl celui de-al patrulea copil a lui Natalia Vodeanova) și Delfina. Anume Antoiane a venit cu ideea reconstrucției brandului Berluti, fondat în anul 1895. Cu efortul tînărului businesman, brandul Berluti și-a majorat vânzările de la 45 până la 130 milioane de dolari anual. În lista clienților figurează branduri renumite precum Christian Dior, Louis Vuitton, Kenzo etc., mai multe mărci de alcool cum ar fi: Moёt & Chandon, Dom Perignon, Veuve Clicquot, dar și mai mulți producători de cosmetice.
Familia Missoni
Familia Missoni poate servi drept un exemplu de dăruire de sine afacerii. Deja de 60 de ani ei sunt lideri în lucrul cu tricotajul, iar Casa Missoni este numită ”simbol al sufletului țesăturilor”. Ottavio Missoni și Rosetta Jelmini s-au înîlnit în timpul Jocurilor Olimpice din anul 1948. Peste cinci ani, cei doi și-au jurat credință în fața altarului și au deschis un mic atelier de producere a hainelor împletite, care în curând s-a transformat în renumita Casa Missoni. Calea în lumea pret-a-porter le-a fost deschisă de către Diana Vriland, redactor-șef al revistei americane Vogue. În 1997, în afacerea de familie au intrat copii cuplului Missoni. Fiica Angella este director de creație, iar feciorii Luca și Vittorio (tragic decedat în 2013) au preluat afacerile financiare și linia de haine pentru bărbați. Mai târziu, afacerii Missoni s-a alăturat fiica Angellei, Margaritta, care se ocupă de accesorii.
Familia Della Valle
În anul 1920, Filippo Della Valle a deschis un atelier de producere a încălțămintei, pe care ulterior, nepotul acestuia, Diego Della Valle l-a transformat în unul din cele mai renumite branduri fashioniste Tod's. Fiul lui Diego, Emmanuel de asemenea activează în afacerea familiei și ocupă funcția de director de creație. Fabrica de producere a fost construită în unul din satele din Italia după proiectul soției lui Valle, Barbara Pistilli. Pe lângă activitatea de bază a companiei Tod's, Diego face parte din consiliul directorilor unor companii precum Ferrari, Maserati și este proprietarul clubului de fotbal Fiorentina.
Familia Loren
Nu în zadar, Ralph Lauren a primit titlul de ”Legendă a modei”, în condițiile în care a creat un imperiu imens în lumea modei, începând acum 50 de ani cu producerea cravatelor. El este persoana, grație căruia în prezent toți poartă centură cowboy cu costum din flanel de culoare gri, fustele în stil cuntry au fost văzute cu alți ochi, la fel ca și cizmele cowboy și bluzele romantice. Astăzi casa Ralph Lauren reunește câteva linii de producere a îmbrăcămintei, încălțămintei, accesoriilor, parfumeriei, mobilei etc.. În pofida vârstei prezentabile (anul trecut creatorul de modă a împlinit 74 de ani), Ralph Lauren până în prezent se află la cârma companiei, iar mîina dreaptă aui în afaceri este soția Rikki și copii.
Familia Prada-Bertelli
În anul 1913, Mario Prada a deschis în Italia un magazin de obiecte din piele. Peste 45 de ani, nepoata lui, Miuccia a transformat compania Prada în una din cele mai profitabile afaceri din lume, iar în anul 1992 a lansat versiunea ”junior” a brandului Miu Miu. Mentorul ei în domeniul financiar a fost soțul Patriziio Bertelli, grație căruia astăzi compania poate concura cu giganți precum LVMH. Ei sunt uniți nu doar prin dragostea reciprocă, dar și prin curajul în afaceri. Talentul lui Miucci Prada, împreună cu abilitățile în afaceri ale soțului au făcut brandul Prada unul din cele vândute în lume.
Familia Pinaul
Încă un gigant în lumea luxului – compania PPR, în prezent cunoscută sub denumirea de Kering, a fost fondată de François Pinaul în anul 1963. Peste aproape 20 de ani, mîina dreaptă a lui François a devenit fiul acestuia François-Anri, care astăzi gestionează Case de modă precum Gucci, Balenciaga и Alexander McQueen. Businessmanul în vîrstă de 52 de ani și-a făcut nume nu doar grație talentului în afaceri dar și poveștilor de dragoste. Soția actuală a lui François-Anri este actrița de la Hollywood, Salma Hayek, împreună cu care are o fiică Valentina.
Familia Fendi
Adelle și Eduardo Fendi au început să producă obiecte din piele și blănuri la începutul secolului trecut. După care, afacerea Fendi a fost preluată de cele cinci fiice ale cuplului, Anna, Alda, Carla, Paola și Franca, iar în anul 1965 în ajutor le-a venit Karl Lagerfeld. Designerul în vârsta de 80 de ani până în prezent deține funcția de director de creație în comun cu fiica Annei Fendi, Silvia Venturinni, care este responsabilă de accesorii. Reprezentanta celei de-a treia generații a renumitei familii, păstrând credință Casei și-a adus aportul în istoria brandului, creând geanta Baguette, pe care și-o dorește să o aibă fiecare fashionistă. Fiica ei, Delfina Delettre de asemenea nu a rămas la o parte de industria fashion. Însă a ales direcția bijuteriilor, creând brendul Delfina Delettrez. Bijuteriile create de Delfina sunt la mare căutare printre it-girls moderne.
Familia Olsen
Aceste două domnișoare – Mary Kate și Ashley Olsen au făcut o adevărată revoluție în lumea modei. Începându-și cariera în industria cinematografică, ele au demonstrat lumii întregi, că dragostea față de vestimentația stilată se poate transforma într-o afacere profitabilă. În 2006 cele două surori au lansat brandul The Row, care astăzi nu este mai puțin renumit decât Casele de Moda cu istorie de zeci de ani. Fetele nu s-au oprit aici și și-au extins pozițiile pe piața modei, prezentând un alt brand, mult mai democratic Elizabeth & James, dar și linia de haine sportive Textile. Veniturile de milioane și recunoașterea profesioniștilor sunt cea mai mare dovadă, că surorile sunt pe calea cea dreaptă.
Familia Wang
Designerul Alexander Wang și-a lansat brandul în 2007. În anul 2008, creatorul de modă a fost nominalizat de către Consiliul designerilor de modă din America pentru cea mai bună colecție de haine pentru femei. Tot atunci, Alexander a câștigat premiul de 200 000 de dolari al unui concurs organizat de către revista Vogue. Atunci, mulți se întrebau de unde a apărut acest tânăr talentat și cine este mentorul lui. În spatele creatorului de modă, care pe atunci avea 23 de ani stă familia tânărului, care este proprietara mai multor fabrici de cusut din China și San-Francisko. În prezent de problemele financiare ale lui Alexander Wang se ocupă fratele acestuia, David, iar sora Emmy este director general al companiei Alexander Wang.
Familia Versace
Donattella Versace a preluat gestionarea Casei Versace după moartea tragică a fratelui și fondatorului Gianni în anul 1997. Mulți aveau dubii, că această femeie va putea să țină în mâini un imperiu atât de mare. Însă ajutată de fratele Santo, care este președintele brandului, Donattella a demonstrat lumii întregi că are suficiente puteri și abilități de a destiona renumita Casă. În afacere participă și generația tânăra a renumitei familii: fiica lui Donattella și nepoata iubită a lui Gianni Versace, Allegra, care deține 50% din acțiunile Versace.
Familia Vertheimer
Toți cunosc că de mai mult timp, directorul de creație Chanel este Karl Lagerfeld. Însă puțini cunosc despre averea de 19,2 miliarde de dolari a proprietarilor Casei de modă, frațilorAlain si Gerard Wertheimer. Spre deosebire de colegii din industria modei ei preferă ”luxul liniștit”: alergările de cai, colecționarea obiectelor de artă și cinele cu alte persoane bogate, precum membrii familiei Rothschild. Pentru viața pe care o duc, frații trebuie să-i mulțumească bunelului lor, Piere, la fabrica căruia a fost creat renumitul parfum Chanel №5 și căruia atunci îi aparțineau 70% din acțiunile Casei Chanel.