mamaplus

Dr. Irina Batîr, 9 reguli de utilizare a măștilor de protecție: „Renunțați la machiaj, inclusiv la balsam de buze sau ruj”

-
//
29.09.2020

Din cauza pandemia din acest an, populația este nevoită să poarte cu regularitate măștile de protecție, pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus. Calitatea acestora, țesăturile din care sunt fabricate, dar și mărimea lor - toate fac diferența. Pentru a limita transmiterea infecțiilor este foarte important să știm și cum să utilizăm măștile de protecție, iar pe lângă asta e nevoie și de respectarea strictă a unor norme de igienă. 

Tenul trebuie să respire, de aceea este necesar să știm ce să aplicăm pe față înainte de a ne pune măștile. Acestea blochează circulația aerului și favorizează apariția unor probleme dermatologice grave.

Potrivit medicului dermatolog Irina Batîr, purtarea măștilor de protecție pe un termen îndelungat face ca tenul să sufere iritații, erupții cutanate sau acnee. Simptomele acestora sunt:

  • pielea uscată;
  • pielea sensibilă;
  • mâncărimea pielii;
  • descuamarea pielii;
  • rozaceea;
  • dermatita de contact;
  • dermatita periorală.

Dr. Irina Batîr a enumerat într-o postare pe pagina de Facebook principalele reguli de folosire a măștilor de protecție, subliniind în special ce nu este permis în acest sens.

Ce să facem și ce să nu facem atunci când purtăm o mască de protecție:

  1. Excludeți machiajul, inclusiv balsamul de buze sau rujul;
  2. Spălați fața înainte și după purtarea măștii (geluri de spălare blânde adaptate tipului de ten, nu utilizați săpunuri) - Toleriane, Cerave, Atoderm;
  3. Nu agresați tenul cu scruburi, produse care conțin alcool sau parfum;
  4. Aplicați o cremă hidratantă adaptată tipului de ten (faptul că tenul este gras, nu înseamnă că este automat și hidratat);
  5. Folosiți creme reparatoare (pentru ten iritat) - Avene Cicalfate, Cicaplast Baume B5, Cicabio, Epithelial Ah etc.;
  6. Evitați orice fel de mediu umed (aburi);
  7. Nu aplicați corticoizi pe față decât la indicația medicului dermatolog;
  8. Puteți calma pielea cu apă termală, după aceasta lăsați să se usuce și reaplicați masca de protecție;
  9. Nu atingeți masca de protecție cu mâna, dați-o jos prin înlăturarea elasticului de la ureche.