Rujul, crema autobronzantă, oja de unghii – cum luptăm cu ele.
O vedetă de cinema cu urme de ruj roșu pe gulerul de la cămașă induce la o întorsătură romantică a subiectului. În viața reală, însă, urmele de cosmetică rămase pe rochia preferată sau geantă, cel mai probabil, vor provoca lacrimi.
Ați scăpat periuța de ojă chiar peste blugii cei noi? V-ați atins cu eșarfa de buzele roșii ca focul? sau, cu cine nu se întâmplă, ați șters fondul de ten de pe față cu mâneca tricoului?Înainte de a intra în panică și de a șterge cu furie cu un șervețel pata de pe haină, respirați adânc și apucați-vă, cu calm, de treabă. Totul este rezolvabil. Mai ales dacă respectați instrucția.
Regulile de bază pentru îndepărtarea petelor
1. Proaspete (cel mult trei ore de la apariție) – sunt mai ușor de îndepărtat decât petele uscate care au intrat adânc în țesătură. De aceea, trebuie să acționați repede.
2. Dacă pata este recentă, mai întâi, tapați-o cu un șervețel uscat, pentru ca acesta să absoarbă o cantitate cât mai mare din produsul cosmetic. Acum, presărați peste pată, sare sau pudră pentru copii, acestea absorb de minune grăsimea.
3. Dacă au trecut câteva ore de la incident, pata s-a uscat, scoateți primul strat cu ajutorul unei lingurițe din plastic.
4. Scoateți pata din dosul țesăturii iar dedesubt puteți șervețele din hârtie.
5. Niciodată nu frecați pata: în acest fel nu faceți decât să o îmbibați mai tare. Mișcările trebuie să fie de tamponare.
6. Atunci când procurați soluție pentru scoaterea petelor trebuie să aveți în vedere tipul de pată și genul stofei care trebuie curățată. Mai întâi citiți instrucția și respectați-o cu strictețe.
7. Orice soluție de scoatere a petelor, de producție proprie sau industrială, mai întâi, probați-o pe o bucățică de țesătură, dacă nu s-a schimbat culoarea, puteți merge mai departe.
8. Învățați-vă să îndepărtați petele cu un diluant slab. La necesitate, măriți, treptat, concentrarea.
9. Peroxidul și alte mijloace de combatere a petelor nu trebuie turnate direct pe pată, ci se aplica tampon de bumbac înmuiat sau o periuță de dinți cu peri moi (de exemplu, pentru copiii foarte mici). Mai întâi, tratați zona din jurul petele, apoi -
marginile și numai după asta, partea de mijloc. Această tehnică nu va da posibilitatea petei să se extindă.
10. După prelucrarea locală, spălați haina în întregime.
11. Nu încercați să scoateți pata sau ceea ce a mai rămas din ea în mașina de spălat, mai ales la regimul de uscare. După asta, va fi practic imposibil să îndepărtați urmele.
Procesul
Produsele cosmetice pot fi fabricate în bază de ulei sau în general să nu le conțină. De asta va depinde ce soluție veți prepara sau cumpăra pentru înlăturarea petelor. Soluțiile universale, potrivite pentru majoritatea petelor - amoniac diluat în apă cu sare, dar el nu este atotputernic. De aceea, să ne clarificăm cu fiecare produs cosmetic aparte.
Ruj, fond de ten, autobronzant, creme pentru pomeți
Acestea și alte produse pe bază de cremă, în mare parte, conțin uleiuri sau ceară. Concluzia simplă – ele nu pot fi spălate, acest lucru doar va înrăutăți situația. Veți avea nevoie de soluții care dizolvă grăsimile.
Prima metodă. Cele mai simple și accesibile produse pentru înlăturarea urmelor de ruj sau fonduri de ten de pe haine – soluțiile pentru veselă sau șampoanele. Luați ceea ce nu conține componente hidratante – în cazul dat, grăsimile în surplus nu sunt bune la nimic. După șervețele și sare, aplicați un pic de soluție (suficient câteva picături în proporția 1:2 de apă) și lăsați pentru cinci minute. Spălați cu apă caldă.
A doua metodă. Pulverizați peste pată fixativ. Lăsați să acționeze 10 minute, după care ștergeți cu o țesătură sau un burete curat. Spălați.
A treia metodă. Puneți praf peste pată, după câteva minute stingeți soluția cu apă caldă și suc de lămâie sau oțet. Spălați haina.
A patra metodă – soluția de apă oxigenată de 3%. Este eficient în mod special pentru cremele autobronzante și alte produse cosmetice ce lasă pete portocalii.
Produse friabile și compacte
Urmele de umbre, pudră se presară cu detergent. Peste 15 minute spălați haine după metoda recomandată pe etichetă.
Rimelul și dermatograful
Nu în zadar pentru aceste produse, mai ales pentru cele rezistente la apă, sunt produse soluții de demachiere speciale: ele nu pot fi curățate atât de ușor. Anume aceste demachiante trebuie aplicate pe haină dacă ați scăpat cumva rimel pe ea. Acționați după protocol: agitați bine flaconul, puneți puțină soluție pe un disc de vată, îmbibați puțin pata și spălați haina. Pentru a nu avea bătăi de cap și cu petele uleioase de la loțiune, aplicați apa micelară. Ea conține particule speciale, molecule care aderă la murdărie și se spală odată cu ea.
Oja pentru unghii
Îndepărtarea ojei de pe haină este la fel de simplu ca și îndepărtarea acesteia de pe unghii. Doar că nu trebuie să alergați la tubul cu acetonă. Dacă, întâmplător, ați vărsat oja pe rochie, lăsați-o să se usuce, după care încleiați bandă adezivă de pată. Descleiați banda cu o mișcare bruscă, la fel ca la epilare. După ojă va rămâne o urmă palidă care se va curăța în mașina de spălat. Dacă neplăcerea s-a produs cu o geantă, după ce scoateți pata, aplicați în locul deteriorat condiționer pentru mobilă din piele. Respectați instrucția de pe cutie și nu uitați să folosiți mănușile din cauciuc.
Vopsea de păr
Urmele de vopsea de păr rămase pe prosop sau maiou – una dintre cele mai complicate situații. Dacă nu vă ajută un cocktail din amoniac și hidrogen peroxid egal la egal sau amoniac și apă în raport de 1: 5 cu adaos de sare (o linguriță intr-un pahar de soluție) trebuie să cumpărați soluție pentru îndepărtarea petelor. Sau să folosiți această haină pentru vopsirile ulterioare.
Dacă nu ați reușit să îndepărtați pata din prima încercare, repetați încă o dată sau de câteva ori până ajungeți la un rezultat. Dacă nimic nu vă mai ajută, mergeți la curățătorie.