O alimentație slabă în vitamine și nutrienți, fluctuațiile de temperatură sau produsele nepotrivite și uscarea incorectă a părului pot contribui la apariția firelor depicate. Chiar dacă majoritatea hair stiliștilor spun că atunci când apar vârfurile despicate doar tunsoarea mai poate salva situația, să știi că există totuși și alte remedii care te-ar putea scăpa de foarfecă.

„Firele despicate apar atunci când stratul exterior de protecție al cuticulei de păr este îndepărtat din cauza factorilor externi, cum ar fi utilizarea plăcii de păr sau a ondulatorului sau din cauza vopsirilor repetate și a decolorării. Odată ce structura internă a părului este expusă, acesta devine slăbit, deshidratat și deteriorat, iar astfel apar firele despicate”, explică Amy Abramite, director de creație și stilist la Salonul Maxine din Chicago.

Dacă nu vrei să îți tunzi părul pentru a scăpa de această problemă, iată ce poți face pentru a preveni despicarea și a-i reda părului hidratarea și strălucirea:

Nu mai folosi placa sau ondulatorul pe părul umed

Părul ud este mult mai sensibil în fața degradării și ruperii, motiv pentru care hairstylistii recomandă atenție chiar și atunci când îți usuci părul cu prosopul. Din grabă sau din dorința de a nu își degrada părul prin uscarea cu foehnul, multe femei comit o greșeală mare atunci când își îndreaptă părul sau îl ondulează: folosesc aparatele pe părul umed. Însă este important să știi că acum există și foehnuri care nu numai că nu îți usucă părul, dar îl lasă mătăsos, ușor de pieptănat și strălucitor.

Folosește produse de protecție împotriva căldurii

Utilizarea repetată a plăcii de îndreptare a părului sau a ondulatorului deteriorează firele de păr, le deshidratează, iar acestea ajung să fie aspre și tot mai dificil de coafat. Placa și ondulatorul sunt, de asemenea, principalul motiv al apariției firelor despicate. Dacă nu poți renunța la aceste aparate sau reduce folosirea lor, este obligatoriu să folosești produse de protecție termică. Acestea formează un strat protector peste firul de păr, iar impactul căldurii asupra lui este mai mic. Le găsești în comerț cel mai des sub formă de spray, iar tot ce trebuie să faci este să le pulverizezi pe păr, să aștepți să se usuce, apoi să folosești placa sau ondulatorul în mod normal.

Nu îți descurca părul cu peria, după spălare

Îți spuneam mai devreme că părul este mai sensibil atunci când este umed, motiv pentru care ar trebui să fii mult mai atentă când îl usuci și îl descurci. Dacă folosești un balsam special, care să prevină încurcarea părului, va fi suficient să treci de câteva ori printre șuvițele tale un pieptene cu dinți rari și să folosești peria de păr doar pentru coafare, pe părul uscat. Astfel, vei observa mai puține fire despicate, dar vei vedea că părul tău nu se va rupe la fel de ușor și nu va mai cădea la fel de mult. Acest truc este util mai ales în cazul femeilor care au părul rar, subțire sau fin, întrucât aceste tipuri de păr sunt mult mai expuse degradării și ruperii.

Utilizează produse speciale pentru părul vopsit

Decolorarea și vopsirea părului îndepărtează cuticulele de protecție ale părului. De aceea, hairstylistii recomandă să nu te speli pe cap mai devreme de 48 de ore de la vopsirea părului. „După vopsire, părul este extrem de poros și predispus la rupere și atunci e mai bine să aștepți două zile până să te speli pe păr”, spune Lona Vigi, hairstylist.

De asemenea, părul colorat are nevoie de o îngrijire aparte, care să compenseze acțiunea substanțelor chimice asupra sa. Folosește fie produse profesionale de îngrijire, pe care le găsești de regulă doar în saloanele cosmetice sau le poți comanda online, fie produse special concepute pentru îngrijirea părului vopsit. Nu uita ca o dată pe săptămână să aplici un tratament intensiv de hidratare, care nu numai că va preveni apariția firelor despicate, dar te va ajuta să îți menții culoarea mai mult timp.