Băile calde sunt considerate, din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai bune metode de relaxare și odihnă. Atunci când ne cufundăm în apă, mușchii noștri se relaxează, iar problemele din viața de zi cu zi dispar în spatele ușii camerei de baie.
Știm cu toții cât de folositoare sunt băile cu adăugarea diferitor substanțe active, care ne ajută la îmbunătățirea circulației sangvine, deschid porii, influențează pozitiv nu doar asupra stratului de suprafață al pielii, ci și asupra întregului organism. Tocmai de aceea, atunci când facem baie, este recomandat să folosim diferite produse cosmetice – spume, săruri și uleiuri eterice. Haideți să vedem prin ce se deosebesc ele unele de altele și care sunt beneficiile lor.
Spumele de baie. În componența lor intră, de regulă, stabilizatori speciali de spumă, agenți de hidratare, extracte de ierburi și fructe, precum și aromatizatori. Aceștia nu doar curăță pielea, ci și o înmoaie și o tonifică.
Sărurile de baie. Acestea conferă apei o aromă plăcută. Încă egiptenii antici foloseau săruri de baie frumos mirositoare. În componența lor intră carbonatul de sodiu, care dedurifică apa din rețeaua de alimentare, ceea ce previne uscarea pielii. Băile cu sare au un efect relaxant și curăță pielea. În combinație apa caldă, sărurile reduc simțitor durerile de articulații și musculare.
Uleiurile esențiale sunt folosite în diverse scopuri, iar baia nu este o excepție. Vreți să vă organizați o seară de excepție? Transformați baia într-o ședință de aromaterapie. Adăugați în apă câteva picături de uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale sunt extracte (obținute prin diverse procedee) de ierburi, flori și copaci. Astfel de băi cu uleiuri sunt deosebit de benefice pentru pielea uscată.
Cum să facem o baie cu uleiuri esențiale?
Foarte simplu: adăugăm în apa caldă 5-10 picături din uleiul preferat. Uleiul trebuie adăugat în cada plină cu apă, pentru că, în caz contrar, acesta se va evapora împreună cu aburul și baia își va pierde proprietățile benefice înainte ca dumneavoastră să intrați în cadă. Urcați în baie. Relaxați-vă și inspirați aroma minunată.
- Înainte de o noapte furtunoasă inspirați „ylang-ylang”.
- Uleiul de mușețel calmează și atenuează durerile de cap.
- Uleiul de mandarine are acțiune calmantă și revigorantă, iar inhalarea lui ajută în cazul problemelor de digestie.
- Aroma uleiului de eucalipt este benefică în caz de răceli.
- Uleiul de lavandă are efecte calmante și relaxante – este perfect la stresuri, dureri de cap, răceli.
- Uleiul de mentă împrospătează și îndepărtează senzațiile neplăcute legate de problemele digestive (grețuri, indigestii).
- Uleiul de trandafir ridică tonusul și dispoziția, emoliază pielea corpului.
- Uleiul de rozmarin are acțiune antiseptică și stimulatoare, atenuează durerile surde.
- Uleiul de santal este deosebit de eficient pentru pielea uscată. În plus, aroma lui relaxează.
- Uleiul de arborele de ceai are acțiune antibacteriană. Acesta curăță pielea în profunzime și ajută la tratarea acneei.
Pe lângă spuma, sarea și uleiurile de baie, la fel de folositoare sunt și ierburile. Nu este nevoie să cheltuim sume mari de bani pe produse cosmetice scumpe și uleiuri aromatice pentru baie. Mult mai simplu și mai ieftin este să recurgem la ierburile medicinale obișnuite, pe care le putem cumpăra la orice farmacie sau le putem colecta chiar noi înșine.
Ierburi pentru trup și suflet
Infuziile-minune pot fi pregătite și în condiții de casă. Pentru aceasta, turnați 3-4 litri de apă rece peste 1 kg de plante mărunțite și lăsați pentru 5-10 minute. Puneți la foc și fierbeți 10 minute, apoi lăsați să se infuzeze încă 10 minute în apă fierbinte. Infuzia strecurată poate fi adăugată în apa de baie.
Dacă nu aveți timp suficient pentru pregătirea infuziei din ierburi, dar vreți totuși să fiți frumoase, nu disperați, există o metodă mai simplă. Puneți ierburile într-un săculeț din tifon și legați-l de robinet în așa fel încât apa fierbinte să treacă prin săculeț. Efectul va fi remarcabil. Folosiți următoarele rețete verificate:
- ½ pahare de flori de lavandă, ½ pahare de flori și frunze de mușețel, aceeași cantitate de făină de ovăz, petale de trandafir și lapte praf. Baia va mirosi excepțional, iar aroma va aduce cu sine prospețimea primăverii.
- Dacă vă este greu să vă treziți dimineața, faceți o baie cu rozmarin: puneți 2 pahare de rozmarin proaspăt mărunțit într-un săculeț fixat de robinet. În loc de ierburi puteți folosi ulei de rozmarin.
- Menta este eficientă în caz de debut de răceală, iar vaporii ei ușurează respirația. Menta calmează pielea iritată și îndepărtează pruritul.
- Pelinul îmbunătățește circulația sangvină și tonifiază.
- Mușețelul și hameiul îndepărtează inflamația, protejează pielea de infecții.
- Baia cu flori de tei este eficientă în caz de insomnii și calmează nervii.
- Salvia și coaja de stejar închid porii și sunt eficiente pentru combaterea transpirației în exces.
- Coada șoricelului emoliază pielea uscată și crăpată.
- Baia cu tărâțe (de grâu, ovăz, porumb sau migdale) calmează pielea inflamată, îndepărtează pruritul și înmoaie pielea îngroșată.
Înainte de a merge la baie, treceți prin bucătărie. Acolo puteți găsi o mulțime de lucruri utile. De exemplu, oțet de mere. O cană de oțet adăugată în apa caldă va înmuia rapid pielea iritată și inflamată. Baia în care s-au adăugat câteva picături de amoniac curăță eficient porii. 500 g de sare obișnuită de masă vor îndepărta toată oboseala acumulată pe parcursul zilei. O cană la lapte praf sau un litru de lapte proaspăt vor ajuta la emolierea și hidratarea pielii uscate și îngroșate.
Foarte eficientă este și baia cu lapte și miere. Pentru pregătirea acesteia este nevoie de 1 kg de miere proaspătă, 100 g de sare de mare, 100 g de sare englezească și jumătate de kilogram de lapte praf. Dizolvați sarea într-o cratiță cu apă caldă și turnați-o în cadă. Amestecați laptele praf cu apă fierbinte (aproximativ 3 litri), apoi dizolvați mierea. Turnați compoziția obținută în baie. Apoi urcați dumneavoastră. După 15-20 de minute pielea va deveni catifelată și fină, ca de bebeluș.
Cei care doresc să slăbească trebuie să facă baie după următoarea rețetă: adăugați în apă 125 g de bicarbonat de sodiu, 150 g de sare de mare și puțină soluție alcoolică de lavandă, amestecați. Stați în apă 20 de minute, apoi băgați-vă în pat și înveliți-vă bine cu o plapumă caldă. Din organism ar trebui să iasă tot lichidul în exces.
Cum să facem baie corect?
Să ne spălăm bine trebuie înainte de baie, și nu după. Totodată, este bine să ne spălăm cu un produs ce conține săpun – acesta va îndepărta pelicula lipo-proteică acidă a pielii. După baie, nu clătiți corpul cu apă curată. Este mai bine să vă înfășurați într-un prosop mare sau un halat.
Nu este bine să faceți baie imediat după masă, pentru a nu suprasolicita stomacul și inima. Faceți baie timp de 10-20 de minute, nu mai mult. Dacă vă grăbiți, este mai bine să faceți duș, pentru că efectul curativ al băii poate fi obținut doar cu condiția unei relaxări complete. Temperatura apei trebuie să fie în limitele a 35-37 de grade.
Urmând aceste rețete simple de frumusețe, veți îndrăgi această procedură și o veți savura din plin. Fiți sănătoase și frumoase!