Petele solare de pe față sau acele hiperpigmentări cu formă neregulată sunt cauzate de expunerea la soare. A nu se confunda cu petele roșii de pe piele. Aceste pete maronii arată, de regulă, precum niște pistrui, însă tind să fie mai mari. După timpul petrecut la soare, producția de melanină din celulele pielii noastre tinde să exagereze, în încercarea de a combate daunele produse de radiațiile UV/UVB.
Când o celulă produce melanină în exces, ea face ca zona aceea să arate mai întunecată la culoare, formându-se astfel o pată solară pe piele. Primul pas, deci, în tratarea petelor cauzate de expunerea la soare începe cu prevenția: limitează expunerea la razele soarelui și aplică pe piele o loțiune cu protecție solara și nu uita să porți o pălărie cu boruri late, pentru a-ți proteja fața și fruntea.
Soluții pentru a combate aceste pete solare sunt și peelingul chimic și anumite proceduri cu laser care pot fi efectuate în cabinetul medicului dermatolog. Procedurile de acest gen pot să ajute la estomparea petelor maronii de pe ten, însă în farmacii există și unele produse dermatocosmetice, care se aplică local și care "corectează" pigmentul pielii.
Remedii pete maronii pe piele cauzate de soare
Până ajungi la medic, poți încerca aceste remedii naturale pentru a scăpa de petele pe piele:
Zeamă de lămâie
Aciditatea din sucul natural de lămâie are capacitatea de a decolora pielea pătată. Întrucât este foarte acidă, nu aplica zeamă de lămâie pe pielea uscată ori arsă de soare. Stoarce zeama de lămâie, înmoaie o dischetă demachiantă în ea, apoi folosește dischetă pe post de compresă. După câteva minute, poți îndepărta compresa cu zeamă de lămâie. Repetă operațiunea zilnic, preț de o săptămână. Dacă apar reacții sau iritații, întrerupe folosirea acestui remediu natural. Cel mai indicat ar fi să discuți cu medicul tău dermatolog ori cu o cosmeticiană înainte de a încerca această soluție pentru estomparea petelor maronii cauzate de soare.
Coaja de pepene roșu
Pepenele are efecte calmante asupra pielii, o hidratează, este bogat în conținutul de vitamine, însă are și capacitatea de a depigmenta ușor pielea. Folosește interiorul cojii de pepene, cu care îți vei masa pielea preț de câteva minute. Repetă procedura o dată la 2 zile și rezultatele se vor vedea în timp.
Oțetul de mere
Aciditatea este cea care face și din oțetul de mere un aliat valoros împotriva petelor cauzate de soare. Pentru a-i spori eficiența, folosește-l împreună cu lămâia. Amestecă o jumătate de linguriță de oțet de mere cu o jumătate de linguriță de piure din lămâie (pune pulpa de lămâie în blender pentru a obține piure de lămâie). Aplică pasta pe petele de pe piele și las-o să acționeze peste noapte. Dimineața, clătește tenul. Repetă operațiunea în fiecare seară, preț de șase săptămâni.
Vitamina E uleioasă
Această vitamina deschide nuanța pielii, așa că poate fi și ea folosită pentru a estompa petele cauzate de expunerea la radiațiile UV. Aplică vitamina E uleioasă direct pe pete și las-o să acționeze câteva minute. Clătește apoi și repetă procedura de două ori pe zi.
Aloe vera
Și gelul de aloe vera este eficient pentru estomparea petelor cauzate de soare. Acesta are proprietăți curative, așa că va contribui și la repararea pielii după expunerea la soare. Pentru îndepărtarea petelor de pe față, aplică aloe vera seara, la culcare, și lasă-l să acționeze până dimineața.
Pentru îndepărtarea acestor pete inestetice cauzate de soare poți apela și la proceduri cosmetice precum peelingul chimic ori crioterapia facială. Medicul dermatolog este cel în măsură să îți recomande cea mai buna soluție pentru cazul tău.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.