Natura este cel mai înţelept stilist şi culoarea naturală este, întotdeauna, culoarea perfectă, care se potriveşte cel mai bine cu nuanţa tenului, pune în evidenţă ochii şi încadrează ideal imaginea frumuseţii fireşti. Putem în sfârşit răsufla uşuraţi că anii ’90 au trecut, iar odată cu ei culorile „vinetei”, „rubinului”, „lemnului roşu” şi „acaju”. Toate aceste „fineţuri” se potrivesc fie adolescenţilor rebeli de până la 18 ani, fie pensionarilor rebeli după 70 de ani. Aceste categorii de vârstă înduioşează şi provoacă zâmbete calde, „ce e şi cu copiii ăştia” sau „vai ce bunicuţe drăguţe”. Pentru restul fetelor şi femeilor, tendinţele moderne recomandă cu insistenţă să vopsească părul în nuanţe naturale sau şi, mai bine, să le păstreze culoarea dată de mama-natură.

Culoarea uitată. Cum să redăm părului culoarea naturală

1. Mai bine să nu vopsiţi

Dacă nu aveţi fire albe, este mai bine să nu vă vopsiţi părul, nici cu vopsele ieftine, nici cu scumpe, nici cu amoniac, nici fără. Stiliştii sunt siguri că nuanţa perfectă pentru a părului este cea dată de natură. Iar pentru ca părul să fie frumos, sănătos şi strălucitor, el nu trebuie vopsit, ci îngrijit cu ajutorul măştilor. Culoarea naturală a părului este cartea de vizită a unui gust rafinat. Părul vopsit în nuanţe aprinse adaugă femeii vreo 5 ani, părul negru – vreo 7 (ca şi sprâncenele permanente – o, Doamne!), iar blondele vopsite arată de cele mai multe ori destul de ieftin şi se potrivesc imaginii de vânzătoare la piaţa agricolă.

Aşa că dacă aveţi posibilitatea să nu vopsiţi părul, nu îl vopsiţi. Iar dacă aveţi totuşi prea multe fire albe, optaţi pentru o vopsea maxim apropiată de culoarea naturală a părului dumneavoastră.

2. Mintea de pe urmă

După cum se spune, dă, doamne, mintea de pe urmă, iar deseori femeile înţeleg ce culoare naturală frumoasă aveau abia după ce părul capătă nişte nuanţe absolut indefinite. Sau după ce toată lumea începe să li se adreseze cu „doamnă”, iar adolescenţii le oferă locul în transportul public, speriaţi de culoarea „negru radical”.

Există câteva variante pentru a reda părului culoarea naturală:

  • Prima, cea mai radicală, este să ne radem pe cap (vezi filmul „Soldatul Jane”).
  • A doua, cea mai costisitoare, este să vă mergeţi la un salon de înfrumuseţare şi să solicitaţi „curăţarea” vechii culori a părului cu produse profesionale (vezi lista de preţuri a saloanelor).
  • Şi a treia, cea mai ieftină şi mai cruţătoare. Despre aceasta vom vorbi în continuare.

Culoarea uitată. Cum să redăm părului culoarea naturală

Mască din miere

Această mască ajută într-adevăr la îndepărtarea vopselei şi, totodată, însănătoşeşte părul, încet, dar sigur, redând podoabei capilare nuanţa naturală. Veţi avea nevoie de miere, de preferinţă proaspătă şi lichidă. 

Aplicaţi mierea lichidă sau topită pe părul curat, înveliţi în folie şi lăsaţi să acţioneze pe parcursul nopţii. Procedura poate fi repetată la fiecare trei zile, până culoarea părului se va apropia de cea normală. După fiecare aplicare a acestei măşti, culoarea părului va deveni mai deschisă cu un ton. Dimineaţa părul trebuie clătit cu apă caldă şi şampon moale.

Mască din ceapă

Ceapa îndepărtează eficient vopselele chimice şi deschide culoarea părului. Această mască este potrivită în special femeilor care au reuşit nu doar să îşi vopsească părul în culori nenaturale, închise, ci şi să şi-l încreţească (permanentul chimic este practicat doar de cei care au o maşină a timpului şi vor să se întoarcă în epoca lui CC Catch) sau să îl strice prin alte proceduri la modă în secolul trecut. Stiliştii au observat demult că numărul de nuanţe ale părului este invers proporţional cu gustul estetic al femeii.

Compoziţia de ceapă regenerează firele de păr degradate şi, totodată, îndepărtează vopseaua. Pentru această mască aveţi nevoie de o ceapă, mărunţită până la starea de terci. Părul (de această dată nespălat) trebuie frecat cu această compoziţie, învelit cu o peliculă, apoi cu un prosop şi lăsat să acţioneze pentru o oră. Nu vă culcaţi cu această mască, substanţele conţinute în ceapă sunt puternice şi pot provoca arsuri. Masca de ceapă poate fi repetată de două-trei ori pe săptămână, până obţineţi rezultatele dorite. 

Culoarea uitată. Cum să redăm părului culoarea naturală

Mască din chefir sau lapte covăsit

Este bună pentru îndepărtarea culorii nenaturale a părului masca din chefir sau lapte covăsit. Aveţi nevoie de chefir sau lapte covăsit şi păr uscat, nespălat.

„Spălaţi” bine părul uscat cu chefir sau lapte covăsit, stoarceţi cu mâinile să nu se scurgă pe gât şi lăsaţi pe păr, fără a-l înveli, timp de două-trei ore. Apoi clătiţi cu apă caldă şi şampon. Puteţi repeta această mască o dată la trei zile, până culoarea părului revine la normal.

După orice mască puteţi folosi un clătitor special, pe care îl puteţi pregăti acasă:

  • Suc de lămâie. Pentru pregătirea sucului de lămâie pentru clătit, aveţi nevoie de o lămâie la un litru de apă. Stoarceţi sucul unei lămâi într-un litru de apă, iar cu soluţia obţinută clătiţi părul. Sucul de lămâie deschide nuanţa părului de culori închise, conferindu-i strălucire, catifelare şi aspect sănătos.
  • Ceai de muşeţel. Desigur, puteţi colecta şi usca florile de muşeţel, iar apoi puteţi face un decoct, strecura şi clăti părul cu soluţia obţinută. Sau puteţi (reţetă pentru cei leneşi) să cumpăraţi la farmacie ceai de muşeţel, infuza trei pacheţele într-un litru de apă şi clăti părul după spălare. Ceaiul de muşeţel conferă părului culoarea naturală, îl întăreşte, împrospătează şi tratează. 

Culoarea uitată. Cum să redăm părului culoarea naturală

Sursa