Acneea afectează aproape 23 de milioane de oameni în Europa - de diverse vârste. Un studiu din 2022 efectuat în Germania a concluzionat ca persoanele cu acnee au niveluri scăzute de acizi grași Omega-3 în sânge. Studiul a fost prezentat în cadrul simpozionului Academiei Europene de Dermatologie și Venereologie.
Oamenii de stiință germani cred că acest rezultat ar putea deschide noi posibilități de tratare a afecțiunii despre care se estimează că apare la aproximativ 23 de milioane de oameni în Europa. Deși studiul este făcut cu un grup relativ mic de subiecți - au fost studiate 100 de persoane, iar rezultatele sunt foarte clare, spune cercetătorul principal dr. Anne Gürtler.
Din 100 de pacienți cu acnee, 94 aveau niveluri mai mici decât cele recomandate de acizi grași omega-3 în sânge. Pacienții cu niveluri mai mari de acizi grași consumau în mod regulat leguminoase precum năut și linte.
Pacienții care nu consumau ulei de floarea soarelui aveau niveluri mai scăzute de acizi grași omega-3 în sânge.
„Nivelurile mai ridicate de acizi grași omega-3 ar putea duce la scăderea producției de sebum, răspunzătoare pentru înfundarea foliculilor de păr, ceea ce ar putea atenua severitatea clinică a acneei”, a spus Gürtler.
Acneea a fost mult timp atribuită dietei occidentale
Acum, nivelul scăzut de acizi grași, omega-3 în special, pare să fie de vină; o cantitate mai mare de acizi grași omega 3 pare promițătore datorită efectului său antiinflamator. Gürtler face apel la medici să ofere pacienților cu acnee informații despre impactul dietei lor asupra afecțiunilor pielii atunci când discută despre căile de tratament.
O alimentație sănătoasă poate fi esențială pentru remiterea acneei
Descoperirile întăresc ideea că o alimentație sănătoasă poate fi esențială pentru remiterea acneei pe termen lung, potrivit dermatologilor. Acizii grași omega-3 se găsesc în alimente precum leguminoasele, algele, nucile, semințele, peștele, cum ar fi somonul sălbatic și sardinele.
„Așa că, atunci când tratăm acneea, trebuie să privim dincolo de unguentele topice pentru piele și de tratamentele clasice cu hormoni și antibiotice. Deși această descoperire necesită investigații suplimentare, poate da speranță oamenilor care caută o modalitate de a-și gestiona starea", a spus cercetătorul asistent Asli Bilgic.