Rutina de curățare a tenului este deosebit de importantă pentru sănătatea pielii și menținerea unui aspect tânăr, iar câteva greșeli simple, efectuate frecvent, ar putea să aibă ca rezultat apariția aspectului îmbătrânit al tenului.

Iată care sunt patru dintre cele mai frecvente greșeli ale rutinei de îngrijire a tenului pe care trebuie să le evităm, conform prevention.com.

1. Îndepărtarea machiajului și curățarea tenului nu sunt unul și același lucru

Multe femei nu respectă pașii de îndepărtare completă a machiajului, conform Debra Jaliman, medic dermatolog din New York. Specialista recomandă îndepărtarea rimelului și fardurilor aplicate pe pleoape cu ajutorul produselor special concepute pentru pielea sensibilă din jurul ochilor. Următorul pas, conform Dr. Jaliman, este îndepărtarea machiajului întregii fețe și insistarea asupra punctelor cheie: sprâncene, nas și gură. Odată ce machiajul este îndepărtat, putem trece la pasul doi, curățarea tenului cu ajutorul produselor dedicate.

2. Rutina de curățare a tenului este realizată o singură dată pe zi

Chiar dacă a fost efectuată încă de seara rutina de îndepărtare a machiajului și curățarea tenului, pe parcursul nopții nivelul de bacterii existente pe piele crește, așa încât curățarea tenului trebuie efectuată din nou, dimineața.

Tenul are nevoie de această rutină pentru a îndepărta nu numai machiajul, ci și murdăria și excesul de sebum.

În plus, poluarea este unul dintre factorii care contribuie la îmbătrânirea prematură a tenului, iar cercetările efectuate pe această temă arată că anumiți compuși din aer, fumul de țigară și compușii organici volatili afectează stratul de colagen și declanșează pigmentarea tenului. În acest sens, efectuarea pașilor de curățare a tenului dimineața și seara poate ajuta la combaterea apariției semnelor de îmbătrânire a pielii.

3. Spălarea tenului cu apă caldă

Apa caldă ne oferă confort, însă poate îndepărta stratul natural de ulei al tenului, lăsând pielea uscată și iritată. În schimb, este recomandat să efectuați curățarea cu apă călduță și apoi să clătiți tenul cu apă rece, pentru stimularea circulației sângelui ce ajută la regenerarea celulelor, este de părere David Bank, medic dermatolog din Mount Kisco, New York.

4. Utilizarea produselor de curățare și exfoliere foarte dure

Exfolierea tenului este recomandat a fi efectuată de două ori pe săptămână pentru a avea un ten strălucitor. Acest procedeu ajută la îndepărtarea celulelor moarte și permite produselor utilizate pentru sănătatea tenului să fie mai ușor absorbite în piele.

Specialiștii recomandă evitarea produselor abrazive ce ar putea provoca microleziuni. În plus, utilizarea produselor cosmetice tonice trebuie tamponate pe toată suprafața tenului fără a freca pielea, pentru a evita apariția iritațiilor ce pot cauza mâncărimi și facilita apariția coșurilor.