Un proverb american spune: „Atunci când viaţa îţi aruncă lămâi, fă limonadă”. Altfel spus, „Atunci când viaţa îţi aruncă lămâi, fă-te frumoasă”. Şi asta pentru că lămâia este un adevărat dar al naturii, plin de vitamine, antioxidanţi, acizi de fructe, substanţe emoliente şi de înălbire. Într-un cuvânt, de tot ce este nevoie pentru frumuseţea şi sănătatea pielii, părului şi unghiilor.
1. Pentru pielea îngroşată a coatelor şi genunchilor.
Dacă pielea de pe coate şi genunchi s-a îngroşat, s-a întunecat la culoare şi se descuamează, frecaţi-o de câteva ori pe zi cu o bucăţică de coajă de lămâie. Sucul de lămâie şi enzimele care intră în componenţa cojii îndepărtează celulele moarte şi înălbesc pielea.
2. Pentru unghii fragile.
Sucul de lămâie vitaminizează şi întăreşte eficient unghiile fragile. Este foarte util să ungem ocazional unghiile cu suc de lămâie. Iar dacă vreţi un remediu mai radical şi eficient, nu vă pară rău de o lămâie întreagă: tăiaţi-o în jumătate şi cufundaţi degetele în bucăţile de lămâie pentru 15-20 de minute. Faceţi astfel de „băiţe” cel puţin o dată pe săptămână.
3. Pentru mâini.
Adăugaţi într-un bol cu apă sucul a unei lămâi şi 1 linguriţă de sare (puteţi folosi sare de masă, sare de mare sau sare pentru baie). Cufundaţi mâinile în apă pentru 5-7 minute, apoi aplicaţi o cremă emolientă. Această procedură va conferi instant netezime şi moliciune mâinilor, precum şi va întări unghiile, făcându-le strălucitoare.
4. Pentru punctele negre.
Vă ajută această mască-scrub de casă pe bază de miere şi coajă de lămâie. Daţi printr-o răzătoare mică sau mărunţiţi cu blenderul coaja a jumătate de lămâie, adăugaţi câteva picături de suc de lămâie şi 1 lingură de miere. Aplicaţi compoziţia pe zonele cu probleme şi lăsaţi pentru 15-20 de minute. Clătiţi cu apă rece, cu mişcări uşoare de masaj. Repetaţi procedura de 1-2 ori pe săptămână.
5. Pentru acnee.
Amestecaţi 1 lingură de curcuma cu suc de lămâie, până obţineţi o pastă. Aplicaţi pasta pe pielea curăţată a feţei, în zonele cu probleme, pentru 20-30 de minute, apoi clătiţi cu apă caldă. Această procedură trebuie repetată în fiecare seară. Ea ajută la atenuarea cicatricelor rămase după acnee. Curcuma este un remediu magic pentru coşuri, iar sucul de lămâie îi potenţează efectul. Curcuma poate conferi pielii o nuanţă uşoară de bronz, care poate fi îndepărtată, la dorinţă, cu câteva picături de ulei.
6. Mască tonifiantă pentru ten.
Amestecaţi câteva linguri de miere cu câteva picături de suc de lămâie. Adăugaţi câteva picături de ulei de măsline, pentru a dilua puţin compoziţia. Aplicaţi pe pielea curată a feţei cu mişcări circulare uşore, lăsaţi 15-20 de minute, apoi clătiţi cu apă caldă. O astfel de mască readuce pielii strălucirea tinereţii.
7. Pentru pistrui şi pete pigmentare.
Acizii de fructe, conţinuţi în citrice, sunt foarte eficienţi în înălbirea pigmentării solare, a petelor de vârstă şi a pistruilor. În plus, ei au efect de descuamare, care la fel înălbeşte pielea. Aplicaţi suc de lămâie pe locurile cu probleme de 2-3 ori în zi şi în curând veţi observa reducerea pigmentării.
8. Pentru îndepărtarea bătăturilor, locurilor îngroşate, negilor.
Aplicaţi o bucăţică de coajă cu miez alb pe zona cu probleme, fixaţi cu un plasture sau încălţaţi şosete. Lăsaţi să acţioneze întreaga noapte. Repetaţi procedura fiecare seară timp de o săptămână şi bătătura se va înmuia.
9. Pentru a decolora părul.
Puteţi decolora părul pe cale naturală cu 2-3 nuanţe cu ajutorul sucului de lămâie şi razele soarelui. Stoarceţi sucul a 3-4 lămâi, aplicaţi-l pe părul umed (folosiţi un spray) şi expuneţi părul, pentru 30-60 de minute, la razele directe ale soarelui. Apoi clătiţi cu apă. Dacă părul este uscat aplicaţi condiţioner sau balsam de păr.
10. Pentru îndepăratarea mătreţii.
Sucul de lămâie are efecte bactericide şi de descuamare, care permit tratarea mătreţii şi seboreii. Aplicaţi pe pielea capului suc de lămâie proaspăt stors cu jumătate de oră înainte de a spăla părul. Repetaţi procedura de 1-2 ori pe săptămână pentru îndepărtarea completă a mătreţii.