Irina Polenciuc. Rahitismul la bebeluș. Cauze, simptome, profilaxie

Irina Polenciuc. Rahitismul la bebeluș. Cauze, simptome, profilaxie

-
//
04.02.2015

Rahitism – este o afecțiune generată de insuficiența de vitamina D și care duce la tulburări în formarea țesutului osos. În special, deficitul de vitamina D este foarte periculos pentru copii în primul an de viață.

Irina Polenciuc. Rahitismul la bebeluș. Cauze, simptome, profilaxie

Simptomele de bază ale rahitismului. În timpurile noastre, în țările dezvoltate, rahitismul se întâlnește rar; însă, cea mai mic pleș de la ceafă sau o transpirație în exces – consiliul familial vine cu diagnoza – rahitism! Și, din păcate, diagnosticul greșit poate fi pronunțat nu doar de membrii familiei, dar și de către medici.

Pentru diagnosticarea rahitismului este necesar să identificați următoarele simptome:

1. Oasele craniului devin moi și subțiri.

2. Colțurile mici parietale și frontale devin întunecate.

3. Se reduce semnificativ tonusul muscular.

4. Primii dinți apar cu întârziere (pe viitor, se cariază rapid).

5. Evazarea cutiei toracice.

6. Încetinirea bruscă a creșterii copilului.

7. La primii pași pot apărea fracturile frecvente.

Însă, chiar dacă toate aceste simptome vor fi depistate simultan la copil, asta încă nu înseamnă că el suferă de rahitism. Doar după ce micuțul va fi examinat minuțios de un specialist calificat, după ce vor fi făcute analizele necesare care să stabilească nivelul de vitamina D, calciu, fosfor și unii hormoni, de asemenea, după examinarea cu raze roentgen a genunchiului, va putea fi stabilită diagnoza concretă.

Din nefericire, copiii mei au fost vizați de această afecțiune rară. Simptomele de bază: transpirație excesivă, pleșul pe ceafă, burtică de broscuță, stare plângăcioasă, apetit scăzut și hipertonie au fost depistate imediat. După ce ne-am adresat la medic și am făcut toate analizele necesare, a fost stabilită diagnoza – rahitism de gradul I și am urmat tratamentul necesar. Picături de vitamina D și includerea în alimentație a untură din pește, ulei de măsline, ficat de porc, pentru ca vitamina D să ajungă în organismul copilului prin laptele matern. Ulterior, am recurs la formulă de lapte praf îmbogățită cu vitamina D. De altfel, vitamina D nu poate fi dată copilului fără consultația medicului!!! pentru că surplusul de vitamina D poate avea consecințe mai grave decât insuficiența.

Profilaxia rahitismului

Dacă copilul s-a năsut toamna sau iarna, cel mai probabil, medicul vă va prescrie o doză profilactică de vitamina D, întrucât, sursa de bază a acestei vitamine este soarele. Și copiilor mei li s-a prescris, însă, această doză nu a fost suficientă și a fost majorată. Însă, doar medicul poate să facă asta! Părinții copiilor care s-au născut primăvara și vara nu au de ce să le fie frică. Plimbările îndelungate și laptele matern – cea mai bună profilaxie a rahitismului.

Evident, pentru a scăpa de toate dubiile, trebuie să mergeți la un pediatru bun. Pentru că, în jurul acestei afecțiuni există atâtea mituri încât copilul nu a reușit să transpire bine cum i și se administrează doza medicamentoasă de vitamina D. Evident, sunt și cazuri mai puțin norocoase, na noi de exemplu, dar panica nu ajută la nimic.

Plimbați-vă mult la aer curat și nu neapărat la soare riscând astfel să vă alegeți cu insolație. Este suficient să ieșiți afară și să stați la umbră. Încercați să păstrați laptele matern, dacă nu v-a reușit, optați pentru formule calitative de lapte praf. Sănătate pentru toată familia dumneavoastră!