Irina Polenciuc: Alegem grădinița perfectă. Experiența personală

Irina Polenciuc: Alegem grădinița perfectă. Experiența personală

-
//
14.04.2015

Alegerea unei grădinițe în orașul nostru – este o sarcină deloc ușoară. Mai ales în condițiile în care nici nu prea ai din ce alege. Ori plătești o sumă pipărată de bani și vei primi ce e mai bun; sau nu plătești și vei primi ceva foarte dubios. Avem experiența de a merge la două grădinițe de stat și una particulară. 

Irina Polenciuc: Alegem grădinița perfectă. Experiența personală

Avantajele unei grădinițe pentru copiii municipale:

* Costul mic stabilit de către stat; 

* Amplasarea în imediată apropiere de casă. 

Dezavantajele unei grădinițe municipale: 

* Numărul copiilor repartizați în grupe este foarte mare. În una din cele mai renumite grădinițe, unde am vrut să ajungem, ne-au propus să fim în listă sub numărul 42! 

* Încăperile unde se află copiii, deseori necesită reparație cosmetică. Lipsesc jucăriile și materialele didactice. 

* Calitatea proastă de supraveghere și îngrijire, la fel ca și a orelor. 

* Meniul alimentar sărac. 

Acasă vorbim în limba rusă. Am decis, că fiul nostru va merge la o grădiniță cu predare în limba română, pentru a avea posibilitatea să învețe bine limba. Nu am avut multe dubii în privința primei grădinițe. O instituție mare, frumoasă cu recomandări ale părinților și amplasată în imediată apropiere de casă. Nu a fost deloc ușor să nimerim în această grădiniță, deoarece nu am ocupat rând, la fel ca alți părinți - imediat după naștere. După mai multe rugăminți și achiziționarea draperiilor pentru sala festivă am fost admiși. Plăteam lunar o sumă mizeră stabilită în cadrul adunării părinților pentru necesitățile copiilor: butelie cu apă, șervețele, săpun, etc.. La care se mai adăuga plata după factură pentru grădiniță. Iar fiecare părinte deja ”mulțumea” educatoarea și dădaca. Noi înțelegem foarte bine că, pe salariul educatorului de 2000 de lei pe lună este imposibil să trăiești! Aceste persoane însă au o muncă suficient de grea. 

Cum alegeți cea mai bună grădiniță municipală (de stat): 

1. La toate grădinițele din capitală se formează cozi imense. Iar pentru a nimeri în cea mai bună grădiniță, trebuie să vă înscrieți imediat după nașterea copilului. Varianta optimă este să vă înscrieți la câteva instituții concomitent. 

2. Aflați regimul de lucru a grădiniței. De regulă, acestea funcționează 12 ore. De la 07:00 până la 19:00. Iar dacă educatorii vă roagă să aduceți copilul mai târziu, dar să-l luați mai devreme, aceasta este o inițiativă proprie, la care nu au dreptul. 

3. Atrageți atenție la numărul de copii în grupe. De exemplu, trebuie să fie nu mai mulți de 25 de copiii, în timp ce copilul dvs. este deja al 30-lea la număr. La fiecare 25 de copii revin câte doi educatori – unul în schimbul de dimineață, cel de-al doilea lucrează după prânz. Împreună cu aceștia activează asistentul educatorului (dădaca), însă din cauza insuficienței de bani (sau a salariului mic), dădaca poate lipsi, iar cei 35 de copii vor fi sub supravegherea unui educator. 

Peste 9 luni după ce am început să mergem la grădiniță, nu am înregistrat niciun succes la capitolul educație. Fiul se îmbolnăvea tot mai frecvent. Am început să economisim pe ce putem și am decis să-l înscriem la o grădiniță particulară. Acest tip de instituții la fel au propriile neajunsuri, ele însă fiind foarte neînsemnate. Îngrijire minunată, educație, numărul copiilor în grupă este de maxim 15, responsabilitatea și atitudinea față de copii nu se compară cu cele în instituțiile preșcolare de stat. Timp de un an, copilul a fost bolnav de două ori. Iar după 2 luni de frecventare a grădiniței, el a început să vorbească liber în limba română. Pentru fiecare matineu, pregătirile erau foarte serioase. Învățau multe poezii, cântece: pregăteau adevărate spectacole. 

Avantajele unei grădinițe particulare: 

* Numărul mic de copii în grupe. Nu mai mult de 15 persoane și prezența unui educator și a unei dădace într-o tură. 

* Încăperile sunt frumoase și reparate. Jucăriile sunt noi și calitative. 

* Terenurile pentru joacă sunt dotate cu toate cele necesare. 

* Un regim alimentar bogat. Alegerea alimentației individuale pentru copiii alergici. 

* Predarea este la nivel. Nu necesită ore suplimentare. O abordare individuală față de fiecare copil. Dezvoltarea copiilor este monitorizată de către logoped, psiholog, pediatru și alți specialiști. 

Foarte important! Părinții pot influența asupra procesului educațional. Să asiste la ore, să încerce și să inspecteze calitatea bucatelor, să examineze rapoartele activității financiare, etc..Și părinții vor fi auziți. În cazul unor observații, vor fi luate măsurile de rigoare. 

Dezavantajele unei grădinițe particulare: 

- Costul mare. 

- În cazul absenței copilului, din preț sunt rambursați nu mai mult de 30% din bani pentru zilele absente. 

Peste un an am fost nevoiți să renunțăm la această grădiniță din cauza prețului care a crescut. Am început să frecventăm grădinița municipală, și anume grupa cu ”condiții îmbunătățite”. Așa se numește grupa în grădinița municipală, pentru frecventarea căreia trebuie să achiți lunar sume suplimentare de bani. Mergem acolo deja de 1,5 ani. Procesul educațional, aș spune eu- nu este din cel mai bun. Tot timpul fac comparație cu procesul educațional din grădinița particulară. Însă nu merită să compari ceea ce nu trebuie comparat. 

Mergem la grădiniță! 

Dacă deja ați discutat cu toți părinții, copiii cărora frecventează grădinița, ați aflat despre avantajele și dezavantajele fiecărei instituții, ați citit comentariile pe internet, v-ați sfătuit cu rudele, și în sfârșit ați ales grădinița care vi se potrivește, trebuie inițial să mergeți la această instituție preșcolară. Asta pentru a afla de la șefa grădiniței, câți copii vor fi în grupa frecventată de copilul dvs., care este programul educațional, dacă va fi sau nu nevoie de achiziționarea materialelor didactice, etc.. Acolo veți putea face cunoștință cu educatoarea și să-i adresați întrebările care vă frământă privind: regimul zilei, meniul alimentar, lecțiile suplimentare, etc..Terenul unde se vor juca copiii la fel este important: în ce stare se află, dacă scrânciobul nu este defectat, dacă nu este murdar, etc.. 

După dispariția tuturor dubiilor veți avea nevoie de următoarele documente, pentru a vă înscrie la grădinița aleasă. 

1. Cartela medicală, cu bifarea tuturor vaccinelor. Analiza: sângelui, urinei, scaunului. Avizul medicilor: otorinolaringolog, oculist, neuropatolog, stomatolog, pediatru. 

2. Certificatul de naștere. 

3. Polița de asigurare 

4. Îndreptarea pentru grădiniță eliberată de Direcția generală de asistență socială protecția copilului. 

Fiica noastră are aproape 2 anișori, și anul acesta nu vor să o înscrie la grădiniță. Asta pentru că potrivit legii, copiii sunt primiți la grădiniță începând cu vârsta de la 3 ani. Atunci când aduci copilul de 3 ani la grădiniță, printr-un miracol cu el frecventează și copii de 2 ani. Acesta este paradoxul țării noastre! Desigur, noi pe toate le înțelegem, că geamurile termopan, ușile noi, reparațiile anuale, perdelele, jaluzelele, covoarele și multe altele din grădinițele noastre – sunt doar pe seama părinților. Noi doar vrem ca copii noștri să meargă la o grădiniță cu condiții confortabile. Și să ajutăm educatorii, care primesc niște salarii mizere. Însă ne-am convins din propria experiență: indiferent de condițiile din grădinițele de stat, indiferent de efortul depus de părinți, condițiile și rezultatele procesului educațional vor fi mult mai bune într-o grădiniță particulară. Este același lucru dacă compari o clinică privată, unde plătești în casă pentru serviciile medicale și nimeni deja nu este în drept să-ți ceară bani; și cea de stat, unde funcționează asigurarea medicală care acoperă cheltuielile, însă totuși trebuie să ”mulțumești” medicul. Și desigur, comportamentul grosolan caracteristic pentru întreg spațiul ex-sovietic! La spital șeful este asistenta, iar la grădiniță- menajera! 
În opinia mea, problema educației preșcolare atinge apogeul! Grădinițele sunt supraaglomerate, lipsesc educatorii. Și nimeni nu vrea să schimbe situația! Și dacă nu este posibilitate, atunci trebuie să te supui acestor reguli! În final, le doresc tuturor părinților să aibă posibilitate ca copiii lor să meargă la o grădiniță privată.