Deși internetul a devenit un instrument important de informare și socializare, tot mai des sunt identificate victime ale exploatării și abuzului, expuse în mediul online. Copiii și tinerii au acces liber la un spectru larg de informații și au la îndemână căi infinite de exprimare a cretivității, însă spațiul virtual presupune anumite riscuri, care pot avea consecințe extrem de grave.
Rețelele sociale servesc drept mijloace de comunicare atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Dacă recent Facebook și Instagram erau cele mai solicitate rețele sociale, o nouă tendință a devenit aplicația TikTok, care atrage tot mai mulți copii și tineri.
TikTok nu este doar despre video-uri cu muzică și dansuri, care te amuză și te distrează, ci, mai nou, despre jocuri care pun în pericol viața copiilor.
Bloggerița Natalia Madan, mamă a doi copii și autoarea blogului Planeta Mami, a publicat recent pe pagina sa de Facebook un mesaj de avertizare pentru părinții ai căror copii și-au creat conturi pe rețelele sociale.
Postarea Nataliei vine după ce, pe TikTok a apărut un video cu copii care promovează acțiuni violente sub formă de challenge-uri. Este vorba despre un „joc”, care poate avea urmări fatale.
„Băiatul meu s-a liniștit cu ideea de a avea cont pe Instagram (mai ales că încă nu are 12 ani împliniți) după ce i-am povestit de pericolul de a interacționa cu abuzatori, cuber-bullying și alte consecințe, dar iată apăruse interes pentru TikTok, argumentând că „toți colegii din clasă sunt pe TikTok” și că e fun.
Am primit mesaj și de la părinți care mă întreabă ce părere am despre TikTok... Voi pregăti un articol mai lung despre pericolul din Social Media, dar până atunci, 2 cuvinte despre nebunia cu TikTok.
Aparent, e o platformă cu muzică, dans, colaje video creative și video distractive. Dar pe lângă asta, e multă prostie și stupiditate la care au accesul copiii noștri. Nu toți reușesc să filtreze conținutul. Dar cel mai grav, e faptul că pe TikTok se promovează acțiuni periculoase sub forma challenge-uri! Acest video e tare viral; mulți copii vorbesc despre asta în școală și foarte mulți copii de 8-10 ani nici nu înțeleg care sunt consecințele!
Este un „joc” care poate fi fatal, dar lasă și multe sechele! Un copil a murit în urma acestui „joc”. Atenționați-vă copiii despre acest „joc” și să fie precauți dacă văd că cineva încearcă farsa asta.
Vorbește chiar azi despre asta cu copilul tău!
Și ultima recomandare: dacă copilul deja are cont pe rețele, neapărat urmărește-i activitatea, verifică mesajele și profilurile pe care le urmărește. Astfel îl vei putea proteja de pericolul din online. Dar cel mai bine - șterge contul sau nu permite până nu devine mai conștient și mai pregătit”, este mesajul bloggeriței pe pagina de Facebook.