mamaplus

Vinetele țin cancerul la distanță. Cum să le consumi și de ce trebuie să scoți sucul din ele

-
//
21.08.2020

Îndrăgitele şi gustoasele legume ale verii, vinetele sunt o sursă bogată de antioxidanți, fibre, vitamine şi minerale esențiale pentru organism. Datorită numeroaselor proprietăți, vinetele au efecte benefice asupra sănătății, efecte ce sunt menționate de dr. Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.

Vinetele au un beneficiu pricicipal şi acela că oferă o serie de fitonutrienți cu proprietăți antioxidante şi antitumorale, iar în ceea ce priveşte aceşti nutrienți specificăm: compuşi fenolici şi antocianine. De asemenea, vinetele conțin fibre insolubile şi sunt o sursă excelentă de mangan şi molibden. O altă calitate a lor este faptul că sunt extrem de slab calorice. Pentru cei care doresc să țină cure de slăbire pot să introducă în dietă vinetele.

În ceea ce priveşte valoarea lor nutritivă, într-o porție de vinete crude (80 gr) putem găsi următoarele:

  • Fibre– 11%;
  • Mangan – 10%;
  • Molibden– 5,5%;
  • Potasiu – 5,4;
  • Acid folic – 4,5%;
  • Vitamina K – 3,6%
  • Cupru– 3,5%
  • Vitamina B6 – 3,5%
  • Triptofan– 3,1%;
  • Vitamina C – 2,7%
  • Magneziu – 2,9%;
  • Vitamina B3 – 2,6%
  • Calorii- 2% (20);
  • Proteine– 2%.

Nasunina este o antocianină specifică vinetelor care se găseşte în coajă. Antocianinele, în general, sunt de culoare violacee, coaja vinetelor ați văzut că este violacee. Nasunina protejează membranele celulelor de acțiunea radicalilor liberi. Această proprietate este prețioasă mai ales pentru sistemul nervos, pentru că nasunina protejează mielina, membrana celulelor nervoase. Degradarea mielinei duce la boli grave, cum ar fi, de pildă, scleroza multiplă.

Acidu fenolic din vinete protejează celule de stresul oxidativ. De asemenea, acidul fenolic conținut de vinete este un antibiotic natural, dar şi antifungic!

Acidul clorogenic – o altă componentă a vinetelor – este un compus fenolic care se găseşte în vinete şi este unul dintre cei mai puternici antioxidanți dintre compuşii fenolici. Acesta previne mutațiile genetice şi, prin urmare, previne apariția si dezvoltarea cancerului. De asemenea, acidul clorogenic este antiviral şi scade nivelul de colesterol „rău” (LDL).

Vinetele conțin aşa-numiții chelatori de fier – substanțe care au capacitatea de a lega fierul şi a-l elimina din organism. O dereglare a metabolismul fierului în organism poate duce la acumularea acestuia. Această acumulare de fier poate duce la arterioscleroza(sclerozarea şi rigidizarea arterelor prin depunere de fier si alte minerale cum ar fi calciul la nivelul pereților arterelor). Se pare ca o cură cu vinete poate să ducă la eliberarea organismului şi eliminarea fierului în exces din organism.

Important de menționat este faptul că persoanele de sex feminin pot beneficia de proprietatea vinetelor de a chelata fierul în exces şi de a-l scoate din organism.

De ce persoanele de sex feminin beneficiază de această proprietate a vinetelor?

Datorită faptului că la menopauză se întâmplă des să apară exces de fier în organism.

Ce se întâmplă cu excesul de fier în organism?

Excesul de fier are o acțiune puternic oxidativă. Procesele oxidative pot duce la o serie de boli degenerative, etc. Una deja am mentionat-o: arterioscleroză.

De asemenea, vinetele sunt recomandate celor cu înalt stres oxidativ pentru că antocianinele şi compuşii fenolici sunt principii bioactive cu o mare putere antioxiodantă.

Conținul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariția cancerului de colon. Vinetele sunt recomandate și în dieta de slăbit, pentru că sunt sărace în calorii. De exemplu, o singură vânătă conține 35 de calorii. Nu conține grăsimi, dar au în schimb un conținut mare de fibre.

Timp de câteva secole, vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercetările recente i-au validat acest rol datorită cantității mari de fibre care ajută la metabolizarea într-un anumit ritm, unul benefic, al hidraților de carbon (carbohidraților).

Vinetele au grijă de inima noastră. Cercetările arată că pot reduce nivelul de colesterol „rău” (LDL).

Datorită conținutului de vitamina K şi a bioflavonoidelor, care întăresc vasele de sânge, un consum regulat de vinete poate regla vâscozitatea sângelui, în sensul că poate reduce mult riscul de apariție a cheagurilor de sânge şi deci riscul de infarct şi accidente vasculare celebrare.

Cum pot fi consumate vinetele pentru a beneficia de proprietățile lor?

Vinetele tinere pot fi consumate cel mai bine coapte, sub formă de salată, fără adaos de maioneză, ci numai cu ulei (floarea soarelui, măsline). Dacă adăugăm maioneză îl transformăm într-un aliment nociv.

O altă modalitate de preparare care nu se recomandă este prăjirea vinetelor, pentru că înmagazinează o cantitate mare de ulei.

De asemenea, pentru prepararea salatei este bine ca vinetele să fie stoarse pentru a lăsa acel suc al lor care conține alcaloizi şi care dau gustul acela amar. Deci vinetele să fie stoarse şi scurse.

De ce trebuie să scoatem sucul din vinete?

Sucul din vinete are potențial mare alergen şi inflamator, de aceea trebuie să eliberăm vânăta de suc.

Din cauza conținutului ridicat de alcaloizi (substanțe care pot avea potențial alergen sau pot duce la intoxicații) consumul de vinete este contraindicat persoanelor care suferă de gută, artrită, osteoporoză şi alte boli inflamatorii.

Consumul frecvent al vinetelor poate dăuna?

Tot conțintul alcaloizilor, care constituie beneficiul vinetelor prin proprietățile sale anticancerigene, reprezintă şi dezavantajul consumului frecvent al vinetelor. Deci şi bine, şi rău.

Vinetele fac parte din familia Solanacee, o familie foarte controversată tocmai din cauza faptului că toate legumele din această familie au un conținut ridicat de alcaloizi. Din aceeaşi familie fac parte legume ca: ardeiul dulce şi iute, roşii, cartofi etc. şi o serie de plante medicinale, de exemplu tutunul. Aceste legume conțin diverse tipuri de alcaloizi, printre care şi solanina. Există persoane sensibile la alcaloizi în general, iar cantitatea mare de alcaloizi poate face rău oricui, provocând alergii şi intoxicații.

În plus, unii alcaloizi au o acțiune inflamatoare şi există chiar presupuneri că ar putea elimina calciu din organism. De aceea, legumele din această familie sunt de regulă interzise persoanelor cu afecțiuni reumatoide, artrite, osteoporoză, boli inflamatorii. Sigur că nu toate legumele din familia Solanacee conțin aceeaşi cantitate de alcaloizi, dar de reținut este faptul că vinetele conțin o cantitate destul de mare de alcaloizi. De aceea, vinetele nu sunt recomandate pentru consum zilnic, nu sunt recomandate copiilor foarte mici, persoanelor alergice şi sensibile şi celor cu afecțiuni ale articulațiilor. Din punct de vedere ayurvedic, vinetele nu sunt recomandate persoanelor de tip Vata.