mamaplus

S-au anunțat orele la care trebuie să mănânci pentru a slăbi și ce alimente sunt recomandate

-
//
27.05.2021

Nu o singură dată ai auzit probabil despre faptul că ar trebui să adopți o dietă sănătoasă dacă îți dorești să dai jos kilogramele în plus. Dacă n-ai trecut la treabă și te ”alimentezi” deocamdată numai cu promisiuni, s-ar putea să te ajutăm noi cu un program zilnic pe care să-l adopți și să îți formezi astfel o rutină. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a dezvăluit faptul că orele la care mâncăm trebuie să se sincronizeze cu ritmul circadian, pentru că nivelul de zahăr din sânge să fie optim pe parcursul întregii zile.

Micul dejun: între orele 6:00 și 9:45

Un mic dejun bogat în proteine, servit în intervalul orar 6:00 – 9:45, în funcție de programul fiecăruia, împiedică organismul să acumuleze depozite de grăsime, dar menține și senzația de sățietate pe perioada zilei. Un mic dejun consumat după ora 10:00 nu îți va ține mult de foame.

Specialiștii recomandă să mâncăm micul dejun la o oră după ce ne trezim. Astfel, organismul este pregătit să digere alimentele consumate, dar are și nevoie de energie. Cu cât amâni mai mult micul dejun, cu atât mai mult îți privezi organismul de energie.

Prima gustare: la 2-4 ore după micul dejun

Nu toată lumea are nevoie de o gustare în prima parte a zilei, însă dacă simți nevoia să mănânci ceva, ai face bine să nu te abții. Această gustare are rolul de a te energiza pentru a rezista până la masă de prânz, fără să te simți obosită sau să resimți dificultăți de concentrare cauzate de foame. O gustare pe care nutriționiștii o recomandă pentru prima parte a zilei ar fi o mână de migdale sau alte nuci pe gustul tău, important este să fie crude, nu prăjite.

Prânzul: până la ora 15:00

Un studiu publicat de curând de către Jurnalul American de Nutriție a concluzionat, după monitorizarea a 1300 de indivizi care era la dietă pentru că doreau să slăbească, că persoanele care iau prânzul până în ora 15:00 au șanse mai mari să slăbească, în comparație cu cele care amână prânzul până după ora 15:00.

A doua gustare: la 2-4 ore după prânz

Cea de-a doua gustare din zi poate fi luată la 2-4 ore după prânz, în funcție de cât de repede ți se face foame după ce iei masa. Dacă renunți la gustarea de amiază, există riscul să te înfometezi și să iei o cină mai copioasă decât e cazul. Ar fi ideal ca a doua gustare din zi să fie alcătuită din fructe și legume proaspete.

Cina: între orele 17:00 și 19:00

În cadrul unui studiu făcut la Universitatea Brigham, au fost monitorizați 29 de bărbați cărora li s-a permis ca pe o perioadă de 2 săptămâni să mănânce când doreau, iar pe o perioada de 2 săptămâni au fost condiționați să nu mai mănânce după ora 19:00. La final, s-a constatat că în cele două săptămâni în care au avut un regim alimentar în care nu au mai mâncat după ora 19:00, bărbații au consumat cu 244 de calorii mai puțin în fiecare zi. Mâncatul seara, înainte de culcare, nu numai că îngrașă, însă îți afectează și calitatea somnului. După cină nu mai sunt permise gustările de niciun fel, nici măcar cele sănătoase, pe baza de fructe, legume sau nuci și semințe. În schimb, poți bea un ceai cald de plante, neîndulcit.

Nu sunt importante numai orele la care mâncăm, ci și alimentele pe care le includem în dieta zilnică.

Ce să mănânci la micul dejun

La micul dejun se recomandă alimente precum: un smoothie din lapte de soia/ lapte degresat/ iaurt grecesc, legume și fructe, un terci de ovăz cu nuci sau brioșe cu ou. E important ca la această masă să se consume proteine, care țin de foame mai mult timp.

Ce să mănânci la prânz și la cină

Masă de prânz și cina trebuie să fie sățioase, însă totodată echilibrate. Se recomandă peștele cu garnitură de legume, carnea slabă gătită la aburi sau pe grătar, servită tot cu legume, puiul cu orez, salatele cu ton/ somon/pui și supele.

Ce să mănânci pe post de gustare

În primul rând, e important să știi că o gustare nu ar trebui să conțină mai mult de 210 calorii. Idei sănătoase de gustări: fructe, legume, popcorn, fructe deshidratate, nuci, orez cu lapte, budincă de quinoa.