mamaplus

Nu mânca niciodată aceste alimente atunci când ești stresat! Sfaturi prețioase de la un nutriționist

-
//
22.06.2020

Este important de știut că ceea ce mâncăm influențează, în mare măsură, capacitatea noastră de concentrare, dar și în general starea noastră emoțională. Tocmai de aceea, nutriționistul Lygia Alexandrescu vine în ajutorul persoanelor stresate sau a celor care doresc să scape de anxietatea de zi cu zi, cu sfaturi prețioase în ceea ce privește alimentația.

„În primul rând, alimentele care ne ajută să combatem starea de anxietate se referă la cele autohtone și la cele care produc acea cantitate suficientă de serotonină, de hormon de stare de bine și aceste alimente se referă la alimentele integrale și la alimentele autohtone. În primul rând, în piețe, abundă tot ce înseamnă fructe și legume românești și mă refer la tot ce înseamnă culoare închisă. Toți acești antioxidanți au rolul de a calma această cantitate mari de cortizon, de a o scădea, tocmai prin efectul nutrienților pe care îi conțin”, a spus Lygia Alexandrescu.

Printre acestea, nutriționistul a enumerat roșiile, castraveții, dar și ardeii. Însă și proteinele de bună calitate sunt importante.

„Aici ne referim la pește, în special peștele gras, dacă se poate de captură ar fi foarte bine, peștele de Dunăre, crapul, șalăul, somnul, dar și somonul și peștii superiori care conțin Omega 3 în cantitate mai mare”.

Potrivit Lygiei Alexandrescu, nucile, alunele, semințele, sunt o sursă minunată de alimente antistres cu condiția să fie neprăjite, nesărate și în cantitate limitată. Mai exact, dacă vorbim despre migdale, nuci, alune, nu mai mult de 20 de bucăți la o gustare între mese. 

„Cereale integrale, fibrele sunt importante în menținerea unei senzații de sațietate pe termen lung, de asemenea probioticele sunt importante. Kefirul, sana, laptele bătut, să facă parte din dieta noastră și brânzeturile nesărate”.

Nu trebuie să uităm un aspect foarte important: hidratarea. 

„De multe ori ne este sete și confundăm această senzație cu cea de foame și se consumă în special dulciuri concentrate, lucru care ne stresează foarte tare. Acest aport mare de alimente foarte dulci poate conduce la creșterea stării de anxietate”.

Astfel, printre alimentele care cresc senzația de anxietate, Lygia Alexandrescu enumeră „alimentele foarte dulci, excesul de cafea și alcool, în special când temperaturile sunt ridicate, dar și sucurile, indiferent că sunt proaspete presate sau au un conținut mare de zahăr adăugat. Acestea cresc cortizolul și ne dau stare de disconfort”. 

„Așadar, mâncat românește, mâncat integral, hidratare de bună calitate și cu siguranță vom trece peste această perioadă stresantă”, a concluzionat Lygia Alexandrescu.