Hreanul este un antibiotic natural, bun atât pentru prevenirea unor boli, cât și pentru tratarea altora. Rădăcina valoroasă cu numeroase beneficii pentru sănătate este adeseori comparată cu ghimbirul. Iar asta fiindcă super puterea acestei plante stă ascunsă în rădăcina sa miraculoasă, ca un morcov alb.
Hreanul este folosit de secole pentru proprietățile sale curative. În special rădăcina sa, extrem de eficientă, este un adevărat condiment super aromat, cu gust pregnant, puternic.
Studiile științifice atestă calitățile hreanului. Rădăcina de hrean este foarte indicată pentru vindecarea infecțiilor sinusurilor, pentru a atenua congestia nazală și poate preveni chiar și infecțiile tractului urinar.
Atenție, nu toată lumea poate consuma hrean!
Hreanul este contraindicat copiilor. Pielea lor și aparatul lor digestiv sunt prea sensibile pentru efectul iritant al legumei.
Din același motiv nu este indicat nici persoanelor care suferă de: ulcer gastric, gastrită hiperacidă, afecțiuni tiroidiene, colon iritabil, ori afecțiuni ale pielii.
Ca o precauție generală, nu folosiți sucul pur, netratat sau extractul pur de hrean, deoarece efectele sale caustice pot irita tractul digestiv, indiferent de cât de rezistent ai avea stomacul.
Rădăcina are un regim asemănător cu ghimbirul, nu se folosesc cantități mari.
Beneficii:
- Hreanul ras poate accelera imunitatea, conține o mulțime de vitamine și minerale.
- Hreanul contribuie la menținerea unei circulații sănătoase a sângelui și are proprietăți similare antibioticului când este dizolvat în stomac.
- Hreanul poate ameliora simptomele infecțiilor de tract urinar dar este foarte bună și în bronșite.
- Hreanul conține, printre altele, vitaminele C (de două ori mai multă decât în lămâie), A, B1 și B2, săruri și minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurați, acid carbonic, glutamine, aspargină și uleiuri volatile.
- Hreanul este antioxidant și revitalizant – ajută la tratarea simptomelor stresului, puternic detoxifiant și agent stimulator pentru activitatea organelor digestive, dar și pentru sistemul nervos (datorită vitaminei B din conținut, care îmbunătățește memoria).
- Se folosește cu succes pentru ameliorarea problemelor respiratorii, tuse, bronșită și astm, datorită efectului expectorant (ajută la eliminarea excesului de mucus).
- Are efecte antibiotice puternice, este antibacterian, expectorant și bronhodilatator, așa că poate fi folositor pentru pacienții cu bronșită și astm. Pentru a trata problemele respiratorii, poate fi administrat împreună cu miere.
Cum se administrează:
Se amestecă 10 linguri de hrean ras fin cu 30 de linguri de miere. Se folosește un borcan cu închidere ermetică. Se lasă la macerat 3-4 zile, apoi se poate administra. De la primele simptome, se iau câte 1-2 lingurițe de macerat, de 4 ori pe zi.
Hreanul cu miere întărește sistemul imunitar. Dacă răcești des, este clar că sistemul tau imunitar are nevoie de întăriri. Apelează la ajutorul acestui mix cu proprietăți terapeutice și în doar câteva zile te vei simți mai bine.
O altă idee bună este să încorporezi hrean ras în salate. Le va da o aromă specifică, încât nici nu vei mai simți nevoia să adaugi sare sau piper. Hreanul ras merge și în ciorbă, alături de carne, tot felul de fripturi, lângă cartofi, ca dressing pentru salate, alaturi de iaurt sau smântână, chiar și de mujdei. Este un condiment minunat, aromat și cu efecte miraculoase pentru sănătate.