Mulți dintre noi ne înfruptăm cu poftă din numeroasele preparate de pe mesele îmbelşugate de sărbători. Pentru a nu avea neplăceri digestive precum indigestia este bine să avem grijă la asocierile alimentare. Un truc este să incluzi la aceste mese un fruct care şi-a demonstrat beneficiile în susținerea digestiei.
Preparatele tradiționale de Crăciun sunt o adevărată provocare pentru stomac şi ficat, cu atât mai mult dacă ai şi unele probleme de sănătate. Mai ales dacă ai ținut post, trebuie să fii foarte cumpătat şi să mănânci echilibrat, câte puțin. Dacă te vei înfrupta cu prea multe sarmale, salată de boeuf, cârnați, caltaboşi şi alte astfel de mâncăruri tradiționale, rişti să faci indigestie. Este foarte important ca persoanele cu afecțiuni hepato-biliare să evite combinația de mâncăruri grele şi alcool. Pacienților cu boli cronice le este recomandat ca între felurile de mâncare (de exemplu, între sarmale şi friptură) să fie distanțe cel puțin 4 - 5 ore. Trebuie evitate şi combinațiile greu digerabile - proteină cu carbohidrați (carne cu cartofi), iar fripturile să fie însoțite de legume crude, fierte sau înăbuşite. În cazul celor hipertensivi trebuie avut grijă la aportul de sare şi grăsimi animale.
Ananasul, sursă de enzime necesare digestiei
În general, se recomandă ca fructele să fie consumate la distanță de alte mese. Însă ananasul este o excepție. Pentru a ajuta digestia şi pentru a preveni balonarea, mănâncă 2 felii de ananas proaspăt, fie înainte, fie imediat după masă, mai ales dacă ai consumat carne. Acest fruct exotic conține enzime precum bromelina, care are efecte antiinflamatoare şi ajută la prevenirea constipației şi a indigestiei.
Efecte benefice în acest sens are şi kiwi.
Un alt aliat în digestia alimentelor bogate în grăsimi şi proteine este sucul de lămâie. Friptura este bine să fie însoțită de o salată de plante amare şi digestive precum rucola sau de murături, bogate în probiotice, care susțin flora intestinală.