mamaplus

De ce să presari puțină sare pe tocător înainte de a tăia verdețurile. 15 trucuri în bucătărie

-
//
05.08.2020

Vrei să înveți cum să toci verdețurile, cum să prepari un piure pufos şi să prăjeşti carnea ca un expert? Editorii publicației „Food“ au realizat o listă cu cele mai eficiente trucuri de gătit, soluții la îndemână chiar şi pentru cei care nu au experiență în bucătărie, pe baza sfaturilor primite de la mai mulți chefi.

1. Dacă vrei să te asiguri că ouăle prăjite nu se vor mai lipi de fundul vasului, ai grijă ca spatula pe care o foloseşti să fie încălzită, mai întâi, în uleiul încins. În plus, pentru a preveni lipirea mâncărurilor este necesar să foloseşti cratițe cu fundul gros, pe care să le cureți cu soluții nonabrazive şi să nu le ții pe foc, goale, pentru prea mult timp.

2. Pregăteşte-ți ingredientele şi ustensilele necesare înainte de a te apuca de gătit. Taie legumele, pregăteşte carnea şi prepară sosurile, aşa vei economisi mai mult timp în fața cratiței şi vei fi mai atent la preparararea mâncării. 

3. Pentru a obține mai mult suc din citrice, presează-le cu ajutorul palmei pe o suprafață rigidă, timp de un minut. O alternativă mai comodă ar fi să încălzeşti lămâile la cuptorul cu microunde pentru 10-15 secunde.

4. Piureul de cartofi este una dintre cele mai apreciate garnituri şi merge „asortat“ cu fripturi şi mâncăruri cu sos. Pentru ca preparatul să aibă o textură pufoasă, trebuie să strecori apa de cartofii fierți şi să-i pui din nou în oala încinsă, într-un recipient acoperit ermetic, timp de cinci minute. Un plus de savoare se obține dacă adaugi puțină smântână sau câteva lingurițe de unt.

5. Când faci carne la grătar, scoate bucățile din frigider cu o oră înainte de a le pregăti, astfel încât carnea să ajungă la temperatura camerei. 

6. Pudrează cu sare puiul în interior şi exterior, cu o oră înainte să te apuci de gătit. La sfârşit, şterge-l cu un prosop uscat şi bagă-l la cuptor. Va ieşi crocant la suprafață şi suculent pe dinăuntru.

7. Pentru un plus de prospețime şi savoare, păstrează busuiocul la temperatura camerei, cu tulpinile în apă.

8. Foloseşte sarea grunjoasă stropită cu ulei de măsline pentru a condimenta salata verde. În acest fel, foile îşi vor păstra aspectul crocant chiar şi atunci când vei adăuga vinegretă (sos rece preparat din oțet, untdelemn, sare şi piper – n.r.).

9. Reţetele sunt doar un ghid, nu Biblie. Fă-ți curaj şi înlocuieşte ingredientele unei rețete cu cele care îți plac. Spre exemplu, în locul cimbrului, foloseşte oregano, dacă cel din urmă este pe gustul tău.

10. După fierbere, scufundă legumele într-un vas plin cu gheață pentru că aşa îşi vor păstra culoarea.

11. Dacă ai nevoie de mai mult ulei în tigaie după ce te-ai apucat de gătit, toarnă câte puțin pe marginea interioară a vasului în aşa fel încât, atunci când ajung în contact cu alimentele, să fie deja încălzit.

12. Atunci când tai verdețurile, presapă puțină sare pe tocător. Le va împiedica să se împrăştie peste tot. 

13. Depozitează alimentele şi contimentele în cămară, la răcoare, nu pe etajere suspendate în apropierea aragazului. Umiditatea, lumina şi căldura nu fac decât să le „fure“ din savoare.

14. Dacă vrei să scapi mai repede de mirosul înțepător al usturoiului, freacă-ți palmele de chiuveta de metal din bucătărie pentru 30 de secunde şi apoi clăteşte-le cu apă din abundență.   

15. Pentru a prăji bucățile de carne ține-le deasupra tigăii cu ulei, timp de cinci secunde, folosind un cleşte de bucătărie. În acest fel vei preveni lipirea mâncării şi deteriorarea vaselor de bucătărie.