mamaplus

De ce nu ar trebui să păstrăm ouăle pe ușa frigiderului? Explicația medicilor

-
//
29.07.2020

Mulți dintre noi alegem să păstrăm ouăle pe ușa frigiderului, fără să știm că acest obicei poate reprezenta un risc pentru sănătate. Știm despre ouă că sunt un aliment bogat în vitamine și proteine, lucru ce le face extrem de benefice pentru organismul uman. Totuși, pe cât sunt de sănătoase, pe atât de periculos este să le consumăm dacă acestea au expirat sau s-au stricat, din cauză că nu au fost păstrate în condiții necorespunzătoare. Una dintre greșelile frecvente este păstrarea ouălor pe ușa de la frigider.

Specialiștii alimentație publică recomandă ca ouăle să nu fie ținute pe ușa frigiderului, ci să fie depozitate în compartimentul cel mai rece.

„Temperatura cea mai bună pentru a împiedica alterarea ouălor trebuie să fie mai mică de 20 de grade. Pentru a le menţine proaspete timp de trei săptămâni nu este indicat să le ținem pe uşa frigiderului, pentru că vor apărea fluctuaţii de temeperatură.

De câte ori vom deschide uşa frigiderului aceste produse vor intra în contact cu aerul cald din casă. Ouăle trebuie ţinute departe şi de alimentele care au un gust puternic şi nu trebuiesc mutate dintr-o parte în alta“, a spus medicul Iulia Cazacu.

Ouăle au un termen de valabilitate mic comparativ cu alte alimente, dar acesta se poate modifica în funcție de condițiile de păstrare. Produsul se păstrează în frigider, iar cea mai indicată temperatură de păstrare este de sub 20 de grade Celsius. Doar așa oul va rămâne proaspăt și sănătos pentru organismul uman.

Cel mai important aspect este data de expirare, adică data de la care producătorul nu mai garantează pentru prospețimea ouălor. În general medicii recomandă să consumăm un ou în cel mult trei săptămâni, fie că este de țară sau luat din comerț.

Specialiștii mai recomandă să spălăm coaja ouălor atunci când urmează să le folosim, fiindcă la suprafață pot exista bacterii periculoase pentru sănătate.

Cum îți dai seama că ouăle sunt vechi sau proaspete

Când pui ouăle la fiert, cele proaspete stau la fundul apei, iar cele mai vechi se ridică la suprafaţă.

Explicaţia are o bază ştiinţifică: cojile de ou sunt poroase şi, în timp, permit aerului să intre în interior. Astfel, cu cât este mai vechi oul, cu atât intră mai mult aer în el şi pluteşte. Un alt test este să-l agiţi. Când conţinutul se clatină, înseamnă că este vechi.