mamaplus

De câte ori pe săptămână este recomandat să mănânci ouă?

-
//
11.03.2021

Deși în ouă se găsește o cantitate mare de nutrienți și sunt bogate în proteine de înaltă calitate biologică, ar trebui să știm totuși că tot ce se consumă în exces nu are efecte bune asupra organismului. Și atunci, apare întrebarea: de câte ori pe săptămână ar fi indicat totuși să consumăm ouă? Deși au valoare nutritivă, trebuie să învățăm câte ouă să mâncăm pentru un stil de viață sănătos în care să profităm de proprietățile lor.

Răspunsul la întrebarea „câte ouă să mâncăm” diferă de la o persoană la alta. Nu toată lumea are nevoie să consume aceeași cantitate de ouă, dar putem recomanda un număr aproximativ de trei până la cinci ouă pe săptămână. De exemplu, o persoană care mănâncă puțină carne sau pește, poate consuma mai multe ouă pentru a-și asigura cantitatea de proteine de care are nevoie organismul.

O persoană care face multe exerciții fizice poate mânca mai multe ouă, mai ales albuș, deoarece aici se găsesc mai multe proteine. O persoană supraponderală ar trebui să nu mănânce multe gălbenușuri deoarece această parte a oului are cea mai mare cantitate de grăsime.

Valoarea nutrițională

În ouă, se găsește o cantitate mare de nutrienți. Sunt bogate în proteine de înaltă calitate biologică, ceea ce înseamnă că au toți aminoacizii de care are nevoie organismul.

  • Conțin toată gama de vitamina B (B1, B3, B12, acid folic și biotină) și vitamina A, E și D.
  • În ouă găsim minerale precum magneziu, potasiu, seleniu, zinc, fosfor și fier.
  • Majoritatea acestor elemente se află în gălbenuș, iar albușul conține în special proteine.

În sfârșit, oul este un aliment alcalin, un lucru foarte bun, ținând cont că organismul nostru tinde să devină mai acid. Dar, pe de altă parte, această calitate se pierde dacă mâncăm ouă prăjite sau le înglobăm în prăjituri.

Curiozități

  • Gălbenușul de ou este unul dintre puținele alimente care conține vitamina D, esențială pentru ca organismul să poată absorbi calciul. Putem lua vitamina D și prin expunerea la soare.
     
  • Nutrienții din ouă ajută la prevenirea problemelor oculare, mai ales cataractă și degenerare maculară.
     
  • Datorită conținutului de seleniu și zinc, putem spune că ouăle sunt un agent de înfrumusețare. Contribuie la formarea țesutului de piele, păr și unghii.