mamaplus

Cum să cureți și să gătești corect sparanghelul

-
//
12.05.2021

Sezonul sparanghelului a început, iar în magazinele și piețele autohtone poți găsi la raft această bombă de vitamine, atât de necesară organismului tău. Despre această legumă se spune că este ”hrama regilor”, pentru că detoxifiază, are proprietăți antiîmbătrânire, este considerat afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamațiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformațiile congenitale. Dacă ai decis să prepari o cină gustoasă din acest ingredient minunat, vezi în continuare câteva recomandări care îți vor prinde bine în bucătărie.

Să cureți sparanghel nu e mare filosofie. Pe scurt, sparanghelul are partea dinspre vârf mai fragedă și partea dinspre coadă mai fibroasă. Ce ne interesează pe noi este partea fragedă, evident. Ca să le separi pe cele două, poți să ții tija de sparanghel de capătul mai lemnos și să o îndoi până ce se rupe. Vei rămâne cu partea mai fragedă și verde, dinspre vârf. Folosește această tijă fragedă ca măsură. Aliniază pe masă toate tijele de sparanghel și înlătură partea de la bază (codița) însă nu arunca nimic. Poți să folosești codițele pentru o supă cremă delicioasă. În principiu, cu cât este mai groasă tija, cu atât este mai dură coaja. Așadar, dacă ai un sparanghel mai fibros, poți să-i răzuiești partea de la bază cu un peeler de legume.

Cum gătești sparanghelul?

  • Pune apa la fiert cu puțină sare. Când clocotește scufundă sparanghelul 1 ½ – 2 minute în apa care clocotește, apoi transferă-l imediat într-un bol cu apă cu gheață pentru a opri fierberea și pentru a păstra culoarea vie.
     
  • Poți să-l sotezi într-o tigaie acoperită, cu puțin unt clarifiat și un strop de apă, sau poți să-l gătești la abur.
     
  • Dacă îți dorești un sparanghel crocant, poți să-l dai la cuptor, stropit cu ulei de măsline, sare și piper. Tot la cuptor poți să-l faci gratinat sau poți să-l perpelești pe grătar.
     
  • În general, poți servi sparanghelul cu diverse sosuri. Un sos cu brânză (blue cheese, gorgonzola și brie) de exemplu, sau un sos olandez (hollandaise) i s-ar potrivi de minune. Din codițele mai fibroase, fierte bine, poți pregăti o supă cremă delicioasă.