mamaplus

Copiii nu ar trebui să consume mai mult de 3 lingurițe de zahăr adăugat în alimente pe zi

-
//
25.05.2021

Boala ficatului gras non-alcoolic este o problemă alimentară în creștere pentru copiii din întreaga lume. Există cinci categorii de alimente și băuturi din care copiii primesc cantități excesive de zahăr în fiecare zi și anume băuturi acidulate dulci sau băuturi energizante, băuturi din fructe, prăjituri, budinci și bomboane. La fel ca diabetul de tip 2, boala ficatului gras non-alcoolic a fost considerată mult timp o afecțiune care se dezvoltă doar la vârsta adultă, dar acest lucru nu mai este adevărat, potrivit unei analize publicate în revista științifică Pediatric Obesity.

Boala ficatului gras non-alcoolic este asociată atât cu lipsa de exercițiu fizic, cât și cu consumul excesiv de zaharoză, denumirea științifică a zahărului de masă, care este compusă atât din fructoză, cât și din glucoză. În timp ce ambele se găsesc în mod natural în fructe, legume, produse lactate și cereale, ele sunt adesea un aditiv la multe alimente procesate.

Ce se poate face pentru a scădea consumul de zahăr în rândul copiilor?

Părinții sunt cei care formează gustul copiilor, deci e bine ca aceștia să știe că nu trebuie să le ofere bomboane și alte dulciuri pe motiv că celor mici le este poftă. Având în vedere că până la vârsta de un an se recomandă să nu i se dea copilului nimic cu zahăr, acesta nu va ști ce gust are zahărul și deci nu i se va face poftă. Cu alte cuvinte, dacă părinții nu îi oferă copilului dulciuri, acesta nu va cere să i se dea. Dacă, însă, i se oferă produse îndulcite, copilul le va cere mereu, iar părinții nu vor ști cum să îl refuze.

Dacă, totuși, părinții i-au dat copilului să mănânce diverse produse cu zahăr, dar doresc să reducă nivelul de dulciuri din alimentația copilului, e bine să țină cont de câteva îndrumări:

  • Să îi ofere copilului mai multe legume și fructe de-a lungul zilei. Copiii și adulții ar trebui să mănânce între 5 și 9 porții de legume și fructe pe zi, cum ar fi mere, morcovi, broccoli, banane și ardei gras. Fructele și legumele integrale conțin apă și fibre, ceea ce îi va ajuta pe copii să se simtă sătui. În plus, cercetările spun că mestecarea este o parte importantă a sațietății. Copilul nu trebuie forțat să mănânce anumite fructe sau legume care nu îi plac (eventual, pe acelea părinții le pot „ascunde” în smoothie-uri sau tarte).
     
  • Să pregătească mâncăruri acasă. Mâncarea gătită în casă cu ingrediente sănătoase oferă mai mult control asupra alimentației. Restaurantele și fast-food-urile adaugă adesea zahăr, multă sare și grăsimi pentru a spori gustul alimentelor.
     
  • Să îi pregătească celui mic gustări din timp. Când copilul iese din casă poate fi tentat de diverse dulciuri pe care le vede fie la supermarket, fie la tonetele de pe stradă, astfel încât e bine ca părinții să aibă pregătite de acasă gustări sănătoase. Fructele, untul de arahide făcut în casă, bețele de legume cu humus și oleaginoasele crude (nuci, alune de pădure etc.) sunt numai bune ca gustări pentru cei mici.
     
  • Să reducă pe cât posibil băuturile nesănătoase, cum sunt cele energizante și cele acidulate din comerț. Copilului i se va da să bea apă, lapte, ceai cu miere, eventual un suc de fructe făcut în casă, cu tot cu pulpă, dar fără zahăr adăugat.