mamaplus

Ce se întâmplă dacă mănânci, din greșeală, un produs cu mucegai

-
//
02.07.2020

E posibil să ți se fi întâmplat cel puțin o dată să iei prima îmbucătură din sandvișul preferat și să realizezi că pâinea este acoperită de mucegai! Cu siguranță te-ai îngrijorat de posibilele consecințe. Există câteva moduri diferite în care organismul poate reacționa la acest aspect. Citește mai jos despre efectele negative pe care mucegaiul le poate avea asupra organismului.

Unele mucegaiuri vă pot afecta ficatul. Există substanțe chimice toxice care pot fi găsite pe mucegai și pot provoca probleme grave de sănătate precum leziuni hepatice, vărsături, greață și diaree. Totuși, acest lucru depinde de câțiva factori precum sistemul imunitar sau vârsta. Una dintre cele mai frecvente și mai toxice este cunoscută sub numele de aflatoxină care poate provoca cancer.

Bacteriile din mucegai pot declanșa simptome de intoxicație alimentară. Mucegaiul, în sine, nu este atât de periculos, iar șansele ca tu să te îmbolnăvești sunt de fapt mici. Totuși, ceea ce te poate îmbolnăvi sunt bacteriile care pot crește odată cu acesta. În acest caz, poți prezenta simptome precum vărsături, diaree și greață.

S-ar putea să fii alergic la mucegai. Există persoane care au reacții alergice la mucegaiul găsit pe alimente. Dacă ești sensibil, este mai bine să stai departe de el și, în caz că ai mâncat din greșeală alimente cu mucegai, sună imediat medicul. Cele mai întâlnite simptome ale unei reacții alergice sunt: iritații oculare, erupții cutanate, rinită.

Există alimente cu mucegai pe care corpul nostru le poate digera ușor. Mucegaiurile care sunt utilizate în diferite tipuri de brânză sunt sigure pentru consum.

Alimentele care se pot mânca în siguranță după înlăturarea mucegaiului

  • mezelurile uscate
  • Brânza tare
  • Brânză făcută cu mucegai
  • Legume și fructe
  • slănină
  • Brânză moale, smântână și iaurt
  • Dulciuri și jeleuri
  • Legume și fructe moi
  • Nuci, leguminoase și unt de arahide
  • Pâine și produse de patiserie