Sănătatea și frumusețea femeilor vine din interior și depinde în mare parte de starea sistemului reproducător. Ovarele produc ovule și hormoni, în timp ce uterul asigură nutriția și un adăpost pentru fătul în dezvoltare. Ceea ce mănânci afectează sănătatea sistemului reproducător. Tocmai de aceea ar trebuie să ai mare grijă la ceea ce mănânci. Dieta care să mențină uterul și ovarele sănătoase trebuie să fie compusă din alimente bogate în anumiți nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina D, antioxidanții și acizii grași Omega-3.
O sănătate bună, indiferent de partea corpului pe care te concentrezi, începe cu o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și surse slabe de proteine, cum ar fi fructele de mare, pasările de curte și fasolea. Alimentele bogate în acid folic sunt importante pentru femei în timpul anilor de reproducere. Acest lucru se datorează faptului că acidul folic scade riscul de defecte congenitale. Citricele, legumele cu frunze verzi, fasolea și cerealele integrale sunt necesare deoarece oferă nutrienții necesari organelor de reproducere astfel încât acestea să se mențină sănătoase.
Vitamina D. Cunoscută pentru importanța sa în sănătatea oaselor, vitamina D este, de asemenea, utilă pentru menținerea sănătății ovariene deoarece ajută la producția foliculilor ovarieni. Totodată, s-a descoperit că lipsa de vitamina D în organism este legată de endometrioză, sindromul ovarelor polichistice și de o fertilitate scăzută. Mai mult decât atât, ultimele studii au ajuns la concluzia că femeile cu deficit de vitamina D au risc mai mare de preeclampsie, naștere prematură, vaginoză bacteriană și diabet gestațional.
Trebuie să mai știi despre Vitamina D că este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), care se sintetizează la nivelul pielii, (în proporţie majoră, de 80-90%), sub influenţa razelor ultraviolete B. Pentru absorbţia vitaminei D avem nevoie de grăsimi vegetale, cum ar fi avocado, oleaginoase (nuci, migdale, seminte), sau grăsimi animale, prin consumul de peşte, (somon, hering, cod, sardine, macrou).
Antioxidanții. Pe măsură ce îmbătrânim, antioxidanții ce înconjoară ovulele scad, afectând nutriția și calitatea acestora și, astfel, șansele de sarcină. Suplimentarea dietei cu mai multe alimente bogate în antioxidanți poate contribui la îmbunătățirea sănătății ovulelor și a ovarelor. Printre antioxidanții necesari sistemului reproductiv se numără vitaminele A, C și E, seleniul și beta-carotenul. Acestea se găsesc, în special, în fructele de pădure.
Acizii grași Omega-3 sunt buni nu numai pentru inimă, ci și pentru ovare și uter. Aceștia joacă un rol esențial în fluiditatea membranei și sănătății celulare, oferind protecție împotriva daunelor oxidative. Omega-3 poate fi, de asemenea, important pentru implantarea embrionului. Peștii grași, inclusiv somonul și macroul, sunt printre cele mai bune surse de Omega-3. Nucile, soia, uleiul de soia și semințele de dovleac sunt și ele alimente bogate în acizi grași esențiali.