mamaplus

15 semne că te vei confrunta cu depresie după înțărcarea bebelușului

-
//
09.07.2020

Cu siguranță ai auzit despre depresia postpartum, însă iată că există o formă de depresie care se instalează atunci când întrerupi alăptarea. Deși este mai puțin discutată și cercetată, aceasta continuă să rămână o problemă reală pentru multe mămici. Îți explicăm aici câteva informații importante despre ea, precum și semnele care îți arată că te vei confrunta cu ea.

Se discută mai puțin despre depresia după înțărcare deoarece nu toate mamele o experimentează. Medicul Samantha Meltzer-Brody, director al Centrului pentru Tulburări de Dispoziție ale Femeilor, explică:

„Toate tranzițiile din viața de părinte sunt dulci-amărui și există o gamă vastă de experiențe asociate înțărcării. Unele femei găsesc alăptarea extrem de satisfăcătoare, drept urmare experimentează o dificultate emoțională în momentul înțărcării. Alte femei nu experimentează nicio problemă sau resimt înțărcarea ca pe o ușurare.”

Depresia după înțărcare apare, după cum reiese din denumire, după ce bebelușul este înțărcat. Deși nu a fost investigat intens acest fenomen, consultanții în alăptare îl menționează apărând la câteva zile/o săptămână după ce încetează alăptarea, are simptome similare cu depresia postpartum (simptomele nu sunt atât de grave și nu necesită evaluare clinică), are o durată scurtă și dispare după ce nivelul hormonal se echilibrează.

Dacă o mamă nu este pregătită să înțarce copilul, este de la sine înțeles că va resimți tristețe cu privire la această relație care se încheie; senzațiile experimentate sunt însă mai intense decât tristețe și înglobează o gamă largă de simptome.

Simptome:

Fiecare mamă experimentează în mod diferit depresia post-înțărcare. Multe femei descriu sentimente de tristețe sau nefericire general, însă altele o compară cu o perioadă de irascibilitate și anxietate. Nu există un mod „standard” în care trebuie să te simți. Acest tip de depresie înseamnă pur și simplu că experimentezi emoții extreme și schimbări de comportament asociate întreruperii alăptării bebelușului tău. Simptomele următoare pot să apară într-un spectru variat; unele mame vor observa simptome mai ușoare, în vreme ce altele vor observa simptome mai intense.

 1. Transpirații nocturne;
 2. Anxietate;
 3. Gânduri intruzive;
 4. Atacuri de panică;
 5. Irascibilitate;
 6. Sensibilitate crescută;
 7. Întristare/durere;
 8. Probleme în concentrare;
 9. Schimbări ale stării de dispoziție;
 10. Pierderea motivației/a interesului în activități care îți făceau plăcere;
 11. Scădere în greutate;
 12. Insomnie;
 13. Amorțeală emoțională;
 14. Senzație de vină;
 15. Unele femei o descriu drept un sindrom premenstrual extrem de puternic.

Simptomele menționate pot să apară imediat după înțărcare sau poate dura o perioadă să experimentezi aceste schimbări, ceea ce îngreunează depistarea cauzei exacte pentru apariția lor. Te poți întreba de ce te simți atât de supărată și cauți pe cineva să învinovățești. Adevărul este că depresia după înțărcare poate să apară și în cazul mamelor care sunt pregătite de acest pas ca urmare a factorilor hormonali.

Ce se întâmplă când înțarci bebelușul:

Robyn Alagona Cutler, terapeut licențiat în căsnicie și familie, specializat în sănătatea mental perinatală, începe explicația cu schimbările non-hormonale:

„Toate tranzițiile din parenting, multe persoane simt o senzație confuză de du-te-vino asociată finalului alăptării. Există o mulțime de motive pentru care poți opri alăptarea: fie nu mai este pentru tine, îți dorești să revii la locul de muncă, exprimarea laptelui matern este prea obositoare, simți că a venit momentul etc. Și deși hormonii joacă cu siguranță un rol important în activarea emoțiilor, în momentul înțărcării mulți părinți experimentează o gamă completă de emoții inclusiv tristețe, ușurare, vină pentru multe alte motive. De exemplu, te poți simți tristă că o etapă din viața bebelușului tău s-a încheiat, poți simți lipsa intimității cu cel mic sau poți să te învinovățești că nu ți-ai stabilit o durată mai lungă de timp pentru alăptare. Mamele trebuie să știe că aceste sentimente sunt reale și valide și trebuie recunoscute și merită să fie susținute.”

Medicul Lauren M.Osborne, asistent director în cadrul Centrului pentru Tulburări în Dispoziția Femeilor din Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, subliniază că sunt implicați și hormonii în instalarea acestui tip de depresie. Alăptarea are tendința de a suprima ciclul menstrual, care vin însoțit de fluctuații ale estrogenului și progesteronului. Atunci când alăptezi nivelurile de estrogen și progesteron rămân la un nivel extrem de redus și nu experimentezi aceleași creșteri și scăderi care au loc în mod natural când te afli la menstruație. Dar atunci când aceste fluctuații hormonale apar din nou (iar unele femei sunt vulnerabile în fața lor), perioada înțărcării poate fi una în care experimentează aceste schimbări de dispoziție. Nivelurile de oxitocină și prolactină scad și ele pe măsură ce nivelurile de estrogen și progesterone încep să crească. Iar o scădere în nivelul oxitocinei poate influența în mod negativ modul în care femeile răspund față de stres.

Doctor Osborne consdieră că schimbările de dispoziție legate de înțărcare au o legătură mai mică cu o scădere în nivelul de oxitocină și o legătură mai mare cu o revenire a acelor fluctuații de estrogen și progesteron. Parțial acest aspect se datorează existenței unui metabolit sau produs secundar al progesteronului denumit alopregnanolon, cunoscut pentru efectul său calmant și anti-anxios. Dacă acest produs are un nivel redus în timpul alăptării și apoi crește când are loc înțărcarea, pot să nu existe suficient de mulți receptori de care să se lege. Un nivel redus alături de un dezechilibru la nivelul acestor receptori poate reprezenta o problemă reală pentru starea ta de dispoziție.