Studiu de caz: Cît îi costă pe părinți să-și trimită copilul la școală

Studiu de caz: Cît îi costă pe părinți să-și trimită copilul la școală

-
//
14.08.2018

A rămas mai puțin de o lună pînă la începutul unui nou an de studii. Și așa cum 1 septembrie nu trebuie să-i prindă nepregătiți pe elevii, părinții au început deja să le cumpere rechizite, haine și ghiozdane. Aceștia se plîng că vînzătorii au ridicat prețurile în ajun de noul an școlar și sînt nevoiți astfel să scoată din buzunar sume deloc de neglijat.  

Studiu de caz: Cît îi costă pe părinți să-și trimită copilul la școală

Peste trei săptămînă elevii se vor întoarce pe băncile școlare. Acest lucru îi bucură pe copii deoarece se vor revedea cu colegii și profesorii. În schimb, pentru părinți sfîrșitul lunii august este o adevărată provocare. De la pantofi şi încălțăminte sport, uniformă şi pînă la ghiozdan, stilouri, caiete şi penar, toate sînt puse pe lista de cumpărături pentru şcoală. 

Uniforme 

Uniforma școlară le dă cele mai mari bătăi de cap părinților. Aceștia trebuie să alerge prin piețe sau centre comerciale. Prețurile sînt și ele după posibilități. O uniformă mai ieftină confecționată din materiale de proastă calitate, poate costa între 500 și 1000 de lei. În timp ce una cusută din materiale mai bune depășește 1 500 de lei. O pereche de pantofi, atît pentru fete cît și pentru băieţi, trebuie neapărat inclusă pe lista de cumpărături. Pentru aceasta, părinții mai scot din buzunar între 500 și 700 de lei. 

Ghiozdan 

La capitolul ghiozdane, copii sînt destul de pretențioși. Aceștia nu mai preferă produsele clasice, ei aleg fel de fel de ghiozdane cu personaje din benzile desenate sau chiar cu echipe de fotbal. Pentru aceste capricii părinții achită și pînă la 2 000 de lei. Evident, în piețe se găsesc și variante mai ieftine, dacă părinții nu-și pot permite să țină cont de toate capriciile odraslei. 

Studiu de caz: Cît îi costă pe părinți să-și trimită copilul la școală

Rechizite 

Părinții trebuie să plătească destul de mulți bani și pentru rechizite. Aceștia spun că le aleg pe cele mai simple și ieftine, întrucît atenția copilului trebuie să fie concentrată pe ceea ce scrie în caiet și mai puțin pe designul acestuia. Pentru toate rechizitele necesare unui copil de clasa întîi, părinții trebuie să plătească în jur de 300 de lei. 

Îmbrăcăminte pentru orele de sport 

Pe lîngă uniforma școlară pe care copilul o va purta zi de zi, el mai are nevoie și de echipament pentru sport. Un costum pentru un copil de clasa întîi costă între 400 și 800 de lei, iar încălțămintea pînă la 400 de lei. Pe lîngă acestea, copilul mai are nevoie și de o pereche de încălțăminte sport pentru a o purta zilnic. Aceasta ajunge să coste chiar și o mie de lei. 

Studiu de caz: Cît îi costă pe părinți să-și trimită copilul la școală

În total, pentru a trimite copilul la școală cu toate cele necesare, părinții au nevoie de aproximativ 4000 de lei, varianta ”econom”. 

Anterior, autoritățile au anunțat că familiile social vulnerabile din Chișinău care au în grijă copii care merg la școală, vor beneficia de un ajutor material unic în sumă de 700 de lei. Banii vor fi acordați pentru pregătirea elevilor de noul an de studii 2018 — 2019.

Sursa: sputnik.md