Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță controale la producătorii autohtoni de lactate, după ce o expertiză privind calitatea produselor lactate de pe piața internă, executată la comanda Fundației Est-Europene, a arătat că multe dintre acestea conțin grăsimi vegetale în loc de lapte.
Într-o ședință care a avut loc astăzi la ANSA s-a stabilit că vor fi verificate stocurile de produse și cele cu „probleme” nu vor fi admise în rețelele comerciale.
„Totodată, s-a decis de a verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră”, anunță un comunicat de presă al instituției.
După obținerea oficială de către ANSA a rezultatelor testelor comandate de Fundația Est-Europeană și a rezultatelor investigațiilor demarcate pe parcursul zilei de azi, va fi convocată o reuniune cu participarea reprezentanților ministerelor și departamentelor de stat, asociațiilor de profil și a reprezentanților laboratoarelor acreditate pentru a discuta despre siguranța și calitatea produselor lactate.
Menționăm că o expertiză efectuată recent în laboratorul de testare a alimentelor din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare arată că o pătrime din produsele lactate din R. Moldova nu ar conține lapte, ci grăsimi vegetale. La labortaror au ajuns 126 de probe ale produselor lactate autohtone și importate, în total aparținând la 45 de fabrici din R. Moldova, Ucraina, Belarus, România, Germania, Bulgaria, Polonia, Danemarca și Filanda.
Produsele au fost cumpărate din diferite magazine, începând cu 28 noiembrie 2017. Expertizei au fost supuse laptele, untul, smântâna, brânza de vaci, brânza granulată, chefirul, iaurtul și laptele condensat, cu procent mai mare de grăsimi.
Sursa: ziarulnational.md