Amenzi pentru părinţii iresponsabili. Prevederile documentului elaborat de Ministerul Justiţiei

Amenzi pentru părinţii iresponsabili. Prevederile documentului elaborat de Ministerul Justiţiei

-
//
02.11.2016

Părinţii care îşi vor lăsa copiii mai mici de 16 ani fără supraveghere în baruri sau discoteci vor fi amendaţi de autorităţi. Noua sancţiune se regăseşte într-un proiect de modificare a Codului Contravenţional, care este examinat astăzi de deputaţii Comisiei juridice. Documentul, elaborat de Ministerul Justiţiei, urmează să fie adoptat de parlamentari în lectura a doua. 

Amenzi pentru părinţii iresponsabili. Prevederile documentului elaborat de Ministerul Justiţiei

Proiectul Ministerului Justiţiei prevede o amendă de până la trei mii de lei pentru părinţii care îşi vor lăsa copiii mai mici de 16 ani fără supraveghere în restaurante, cafenele şi discoteci după ora 22:00. Iar proprietarii localurilor care vor permite acest lucru vor fi sancţionaţi cu până la şase mii de lei.

Documentul mai prevede noi amenzi pentru şoferi. Conducătorii auto care vor circula cu maşini care au volanul amplasat pe partea dreaptă, cu excepţia vehiculelor aflate în trafic internaţional, vor fi sancţionaţi cu până la 500 de lei. Cinci mii de lei vor plăti şoferii care vor conduce maşini care nu corespund normelor tehnice şi poluează mediul. Iar amenda pentru utilizarea aparatelor care bruiază radarele va ajunge la 800 de lei. Ministerul Justiţiei propune majorarea amenzilor până la trei mii de lei şi pentru deţinerea armelor în timpul întrunirilor. În prezent, aceste abateri se sancţionează cu o mie de lei.

De asemenea, pentru deconectarea neautorizată a energiei termice şi sistarea ilegală a alimentării cu gaze naturale de către furnizor sau persoane fizice va fi pedepsită cu o amendă de până la o mie de lei. În premieră, Codul Contravenţional ar putea conţine sancţiuni şi pentru apicultorii care vor vinde miere fără a deţine actele necesare pentru gestionarea prisăcii. Amenzile ar putea ajunge până la 800 de lei.

Amintim că săptămâna viitoare urmează să intre în vigoare legea prin care unitatea convenţională a fost majorată de la 20 la 50 de lei. Prin urmare, toate amenzile vor creşte de două ori şi jumătate.

Sursa: publika.md