mamaplus.md

Stomatologul Eugeniu Curnițchi: Cum îngrijim corect dinții de lapte

-
//
18.09.2015

Numele de „dinții de lapte” l-a inventat Hippocrate, tatăl medicinei. El credea că acești dinți timpurii, care apoi cad, sunt produși din lapte, principala hrană a sugarilor.

Smalţul dinţilor de lapte ai copiilor este mai subţire decât cel al dinţilor permanenţi, mai ales imediat după erupție. Prin urmare, ei sunt mai sensibili la microorganismele care provoacă carii. Este important ca un copilul de 3 ani să învețe regulile de igienă a cavității bucale, și să respecte un regim alimentar corect. Cariile dinților de lapte apar de obicei la copii cu vârsta de 2-3 ani dar în unele cazuri, pot apărea și la copii sub 2 ani. Stomatologia pediatrică acordă o atenție deosebită metodelor de prevenire a cariilor dentare. Despre metodele de îngrijire a dinților de lapte, precum și despre apariția cariilor dentare la copii, ne-a povestit medicul stomatolog, Eugen Curnițchi.

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte. Interviu cu specialistul Eugeniu Curnițchi

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte. Interviu cu specialistul Eugeniu Curnițchi Cum să alegem corect o periuța și pasta de dinți pentru copii?  

Capul periuței nu trebuie să depășească aria de acoperire a doi dinți ai copilului, astfel periuța va fi mai mobilă în gură și mai comodă. Mânerul ergonomic este confortabil atât pentru copil cât și pentru cel care îl ajută să-și spele dinții. O periuță de dinți pentru copii nu trebuie folosită mai mult de 2-3 luni. Nu recomand utilizarea degetarelor de silicon pentru curățarea dinților, deoarece ele nu curăță bine placa bacteriană. Puteți să utilizați tifon sau altceva, cel mai important este să înlăturați placa bacteriană.

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte. Interviu cu specialistul Eugeniu Curnițchi Cum să îngrijim primii dințișori?

Este important să înțelegem că pe lângă spălarea dinților, este necesar să se acorde o atenție deosebită dietei copiilor. Multe dulciuri sunt periculoase pentru dinții copilului iar consumul lor, evident, duce la apariția cariilor. Bomboanele ar fi mai bine dacă ar fi înlocuite cu fructe și legume proaspete. Foarte bune pentru dinții copilului sunt merele și morcovii.

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte. Interviu cu specialistul Eugeniu Curnițchi

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte. Interviu cu specialistul Eugeniu Curnițchi De ce la un copil sub 3 ani apar cariile?

Apariția cariilor la dinții de lapte este asociată cu deteriorarea germenilor dintelui încă din burta mamei. La baza problemelor dentare după erupția lor stă igienă orală deficitară și obiceiurile alimentare necorespunzătoare. În primul rând este vorba despre utilizarea îndelungată a suzetei sau biberonului. Copiii care un timp îndelungat nu trec de la biberon la băutul din cănuță, în special copii care adorm în fiecare noapte cu biberonul în gură, au un risc crescut de a dezvolta așa-numitele carii de sticlă.

De asemenea apariția cariilor la copil poate fi provocată de nerespectarea regimului alimentar.

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte. Interviu cu specialistul Eugeniu Curnițchi Cum putem identifica primele manifestări ale cariilor la copii?

Dacă pe dinții copilului s-a format placă pe care nu o puteți înlătura de sine stătător, pete albe sau maro, înseamnă că trebuie de urgentă să consultați un stomatolog pentru copii. Dacă copilul se plânge de disconfort în timp ce mănâncă, mai ales alimente reci și calde, indică faptul că cariile dentare au trecut deja în straturile mai profunde ale dintelui. Aceasta ar trebui să alerteze părinții iar aceste simptome nu pot fi ignorate. Uneori, copilul mic nu poate spune despre ceea ce îl deranjează astfel el refuză să mănâce, sau refuză un anumit fel de mâncare, sau mestecă doar pe o parte, toate acestea pot fi semne de durere de dinți. Probleme dentare la un copil de multe ori au o proveniență genetică, așadar dacă unul dintre părinți are probleme cu dinții, atunci există riscul ca aceste probleme să se transmită și copilului.

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte. Interviu cu specialistul Eugeniu Curnițchi Сe anestezie se folosește în tratarea dinților la copilul?

Principalele tipuri de anestezie folosite sunt anestezia locală și anestezia generală. Înainte de a aplica anestezie locală, copilul  trebuie testat dacă nu are alergie la anestezic. Cu toate acestea, anestezia locală la copii este rar folosită.

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte. Interviu cu specialistul Eugeniu Curnițchi

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte. Interviu cu specialistul Eugeniu Curnițchi Cum putem preveni apariția cariilor dentare?

În primul rând, ar trebui exclusă alimentarea pet imp de noapte, băuturile dulci și trecerea copilului la apă cât mai curând posibil.

Este necesar de a exclude dulciurile lipicioase, bomboanele care se poate lipi de dinți sau acre pot rămâne în gura copilului mai mult timp, de exemplu între laptele condensat și caisele uscate, alegeți laptele condensat, aceasta se va elimina mai repede de pe suprafața dinților. De asemenea, este necesar să se excludă zahărul și carbohidrații ascunși  cum ar fi covrigeii, chiflele etc.

Aș dori să-i sfătui pe părinți, să-și ducă copii la o consultație stomatologică o dată la șase luni și să nu-și mai sperie copii cu medicul de dinți.  

Cristina Scripnic