mamaplus

Mihai Stratulat: ”Nu este exclus ca noua tulpină britanică să fie mai agresivă chiar și pentru copii”

-
//
16.03.2021

Copiii din Moldova tolerează mai ușor COVID-19 decât adulții. La această concluzie a ajuns medicul pediatru Mihai Stratulat, care a menționat că, fiziologic, copilul are mai puțini receptori prin care virusul COVID-19 poate pătrunde în organism. Prin urmare, încărcătura virală la copii este mult mai mică decât la adulți, acest lucru fiind demonstrat de studiile internaționale de specialitate.

"Studiile arată că virusul intră în organismul nostru prin intermediul unor receptori aflați pe mucoasa nazală și cea a gâtului. Copiii au foarte puțini dintre acești receptori, în comparație cu persoanele adulte. Cu cât copilul este mai mic, cu atât are mai puțini receptori. Deci, porția de virus pe care acest copil o va lua este foarte mică. De aceea, virusul nu va afecta în niciun fel organismul micuțului", a afirmat pediatrul Mihai Stratulat în cadrul unui interviu.

Potrivit specialistului, printre pacienții săi au fost și copii de două săptămâni care s-au infectat cu COVID-19 și au avut maxim două zile temperatura 37.

"Și copilul meu de aproape un an a avut coronavirus și, la fel, o zi-două a avut temperatura 37. Același lucru s-a întâmplat la mii de copii - temperatura maximă este de 37, iar unii au avut diaree. Copiii peste 10 ani au mai avut și dureri de cap. Și acești copii și-au pierdut simțul mirosului. Acestea ar fi toate simptomele pe care copiii le-au avut până în prezent. Nu este exclus ca noua tulpină britanică a coronavirusului să fie mai agresivă chiar și pentru copii. Vom vedea. Dar până acum, tot ce a fost, a fost într-o formă mai ușoară", a spus medicul.

Totodată, într-o postare publicată recent pe Facebook, Mihai Stratulat a precizat că până la ora actuală au fost înregistrate 3 tulpini noi de COVID-19.

”Dacă o să o mai întindem cu pandemia, cu tot felul de Lockdown-uri, o să apară așa tulpini de virus că nu o să ne mai ajute nici un vaccin și nici un tratament și o să murim toți pe un cap. Deja sunt 3 tulpini noi și astea au apărut în ultimile luni, în alte câteva luni o să apară alte 6 tot mai agresive și mai agresive.”, a mai adăugat el.

În cadrul unui interviu pentru MamaPlus.md, pediatrul a oferit câteva sfaturi utile pentru părinți, în contextul răspândirii alarmante a virusului de tip nou.

”Noi trebuie toți să conștientizăm că mai devreme sau mai târziu o să ne îmbolnăvim de COVID-19. Părinții nu trebuie să-și facă griji pentru copii, deoarece ei fac o formă ușoară a virusului. Eu consider că dacă se îmbolnăvesc, ar trebui să se îmbolnăvească toată familia o dată, să treacă împreună peste acest moment.”, susține pediatrul Mihai Stratulat.