Astăzi vom discuta despre igiena băieților și caracteristicile ei. Multe mămici cred că organele genitale ale băiatului se pot infecta mai greu și metoda de îngrijire pentru copii este aceași, indiferent dacă vorbim despre un băiat sau o fată. Acesta este o părere greșită. Mulți urologi au ajuns la concluzia că bolile ulteriore care apar la băieți, au legătură cu nerespectat normele de igienă corespunzătoare în primii 5 ani de viață a băiatului.
Este adevărat că îngrijirea intimă a băieților este asemănătoare cu cea a fetelor?
Mulți cred îngrijirea copiilor de sex masculin nu se deosebește cu nimic de îngrijirea fetelor de aceeași vârstă. Mai mult decât atât, chiar și unele mame cred că este mult mai ușor a îngriji un băiat nou-născut decât o fetiță, deoarce în organele genitale ale băieților este mai dificil de introdus o infecție, și de aceea nu este nevoie de o igienă intimă strictă. O astfel de atitudine față de igiena băieților este o iluzie periculoasă!
În ce constă dificultatea în igiena intimă a băieților?
Îmgrijirea corectă a organelor sexuale ale băieților nu este cunoscută tuturor mamelor. Băieții se nasc, cu extremitatea penisului învelită de o piele numită prepuț. La nou-născut extremitatea prepuțului este îngustată, aceasta se numește fimoză fiziologică, care dispare între 3 și 5 ani. Celulele din interiorul prepuțului produc un lubricant natural special. Dacă mama băiatului crede că acestuia îi este suficientă doar schimbarea scutecelor (în cazul în care baia se face doar seara), sub prepuțul băiatului va începe să apară bacterii dăunătoare care pot cauza inflamarea glandului penisului - balanopostita. Singura modalitate de a preveni astfel de probleme este respecte cu strictețe a regulilor de igienă.
Povestiți-ne despre regulile de igienă intimă?
Regulile sunt foarte simple: este necesar să se spele copilul, după ce acesta a udat de două sau de trei ori la rând un scutec. Desigur, în scutece este greu să urmărești asemenea momente, de aceea spălarea este indicată la fiecare trei ore. Spălarea organului sexual al băiatului se face cu mișcări blânde. Băiețeii pot fi spălați punându-i pe burtă. Întoarce copilul pe burtică pe antebrațul de la mâna stângă astfel încât capul copilului să fie situate pe cot, țineți copilul de șold. Cu mâna dreaptă spălați copilul sub jet de apă. Spălați fundulețul, și organele genitale, precum și zona din jurul organelor genitale. Nu mișcați prepuțul penisului. Când băiețelul va crește un pic mai mare, el va putea sta în funduleț sau se va putea stăpâni în piciorușe și spălarea va fi mai ușoară.
Cum putem identifica tulburările congenitale la băieței?
Majoritatea anomaliilor congenitale pot fi diagnosticate chiar din primele zile de viață. Când se află încă în burtica mamei, la băieței, testiculele sunt plasate în cavitatea abdominală iar în timpul nașterii se coboară treptat în scrot. Dacă unul din testicule nu coboară sau asta se întâmplă chiar cu ambele testicule, această stare se numește criptorhidie. Odată ce medicul depistează această patologie, trimite copilul la urolog, care va supraveghea copilul timp de 1 an. Dacă până la vârsta de 1 an, cel puțin un testicul nu coboară, atunci copilului îi este prescrisă o intervenție chirurgicală prin care testiculul este îndreaptat în scrot. În afară de faptul că testiculele trebuie să coboare în scrot, la naștere ar trebui să se închidă și canalul dintre cavitatea abdominală și testicule. Dacă acest lucru nu se întâmplă, lichidul din cavitatea abdominală nimerește la testicule și se dezvoltă o altă boală numită Hidrocel. În acest caz, patologia se manifestă printr-o creștere a dimensiunii a jumății de scrot afectată și provoacă durere. Înainte de vârsta de doi ani, copilului se află sub supravegherea unui chirurg la policlinica unde este la evidență, și dacă acest canal nu se închide de la sine, se intervine chirurgical.
Cum se tratează aceste patologii? Acestea au consecințe asupra dezvoltării de mai departe a băiețelului?
Cele mai multe boli ale organelor genitale masculine, la o vârstă fragedă, adesea sunt cauza infertilității masculine mai apoi. Prin urmare, igienei și îngrijirii intime a băieților trebuie acordată o atenție deosebită. Cele mai multe dintre patologiile organelor genitale masculine pot fi corectate, în special în primele etape.
La ce ar mai trebui să acorde atenție părinții?
Un alt sfat pentru părinți de băieți este legat de igiena vestimentației. Hainele trebuie să se potrivească vârstei copilului, să nu lase cute, să nu fie prea strânse, și dacă este posibil să fie din țesături naturale. În cazul băieților, unul dintre principalele sfaturi este să se poarte vestimentația conform anotimpului. Supraîncălzirea zonei "de jos" nu este mai puțin periculoasă decât frigul. În general, este important ca băiatul să fie îmbrăcat conform condițiilor meteo și nu pentru " în caz că…" sau "pentru orice eventualitate".
Dar dacă băiatul este de vârstă școlară, există unele cerințe specifice privind igiena?
La băieții de vârstă preșcolară există o altă problemă și anume faptul că băieții se jenează să poarte pantaloni calzi sub pantalonii uniformei, chiar dacă afară este frig. Acum însă în magazine pot fi găsiți pantaloni mai groși, dar ar fi de dorit ca în încăperi aceștia să nu țină prea cald.
În ce cazuri părinții ar trebui să se adreseze de urgență la medic?
Dacă copilul are dureri, prepuțul s-a înroșit și inflamat, se vede puroi alb sau galben, acestea sunt semne ale unei inflamații purulente – balanopostita.
Trebuie să mergeți imediat la medic în următoarele cazuri:
- La înroșirea și umflarea scrotului și dureri persistente;
- După o traumă la perineu;
- Edem al penisului, roșeață, incapacitatea de a închide capul, retenție urinară;
- Dacă copilul se plânge de dureri în zona scrotului și penisului;
- După ce a suferit de parotidită epidemică (cunoscută și ca oreion).
Care sunt regulile de igienă intima de care trebuie să țină cont părinții băieților?
Principalele reguli de igienă intimă a baieților includ:
1. Respectarea regimului.
2. O combinație egală între odihnă și muncă.
3. O alimentație sănătoasă.
4. Călirea organismului.
5. Exercițiile fizice.
6. Cel mai important: igiena personală!
Băiețeii necesită o îngrijire intima specială! Este important să rețineți că multe dintre probleme pot fi evitate doar dacă se respectă regulile de igienă personală.
Cristina Scripnic