Roșu în gât, termenul simplificat folosit atât de medici, cât și de părinți, pentru a defini inflamația gâtului la copii, poate să apară din cauza unei răceli, dar și a unei bacterii. Pediatrul Anca Cochino ne dă detalii despre această afecțiune.

Roșu în gât la copii. De ce apare, când trebuie tratat cu antibiotice

La început este aceea senzație aspră, ca și cum ai fi înghițit hârtie abrazivă. Poate fi începutul unei răceli, a unei gripe, infecții streptococice sau ce altceva? „Roșul în gât, noțiune mult simplificată a inflamației gâtului înseamnă la copii farigită în principal, la care se adaugă sau nu amigdalita. Inflamația poate fi acută sau cronică, iar cauzele sunt în principal infecțioase”, afirmă medicul pediatru Anca Cochino, de la Cabinetul Pediasan din Bucureşti.

Lichide, odihnă și antitermice în infecțiile virale

Cele mai multe inflamații sunt cauzate de infecții virale, cum ar fi răceala sau gripa, gripa manifesându-se cu simptome mai grave, cum ar fi febra mare și durerile musculare.

Dacă inflamația gâtului este dată de un virus, antibioticele nu vor ajuta. „Tratamentele în cazul infecțiilor virale la copii sunt clasice: lichide din belșug, multă odihnă. Dacă are febra sau stare modificată, trebuie să îi dați copilului ibuprofen, paracetamol, algocalmin”, mai recomandă medicul pediatru Anca Cochino.

Manevrele fizice de scădere a febrei este bine să le asociem cu medicamente antitermice. Iata câteva exemple și regulile de administrare.

a. Paracetamol, care este recomandat de la naştere (suspensii: panadol, calpol, eferalgan; supozitoare cu paracetamol).

b. Sau îi putem da Ibuprofen recomandat de la 3 luni şi 6 kg (există multe preparate pe piaţă, dintre cel [febra] e mai cunoscute fiind ibugesic, ibalgin, nurofen, marcofen etc şi supozitoare cu ibuprofen).

c. După 8 luni şi 8 kg se poate folosi metamizol sodic(alvotor,algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin), dar este de preferat să îl folosim cât mai rar şi doar dacă febra este mare, peste 39.5 ᵒ C intrarectal.

Dozele medicamentelor antitermice se calculează în funcţie de vârstă şi de greutate corporală. Distanţa dintre dozele aceluiaşi medicament este bine să fie măcar de 6-8 ore. Dacă febra apare mai repede de 6 ore putem asocia un alt medicament, cu o altă substanţă activă. Cea mai frecventă asociere este ibuprofen cu paracetamol. Dar nu este obligatoriu să îi dăm la 4 ore alternativ, unul sau altul, dacă copilul nu are febra.

Este recomandat să îi dăm medicamente doar când febra creşte peste 38.5º C intrarectal. Există situaţii, mai ales în primele 24-48 de ore de boală, când febra scade doar puţin după medicamente şi împachetări. De exemplu, poate scădea de la 39-40º C intrarectal doar până la 38.5-38.8º C intrarectal. Dacă copilul are stare generală destul de bună, reuşeşte să se hidrateze corespunzător şi urinează aproape normal, atunci necesită medicamente doar când febra urcă din nou spre 39-40 ᵒ C intrarectal.

Roșu în gât la copii. De ce apare, când trebuie tratat cu antibiotice

Infecțiile care impun tratament cu antibiotice

O altă categorie de cauze pentru care copilul poate face roșu în gât sunt infecțiile bacterine. Infecția streptococică este destul de frecvent întâlnită. Simptomenele pot include dureri în gât, pete albe pe amigdale, ganglioni limfatici inflamați în zona gâtului și febră. Streptococul în general nu este asociat cu mucozități nazale sau cu tuse. „Oricine poate lua o infecție de acest tip dar copiii cu vârste între 5 și 15 ani sunt mai susceptibili să se îmbolnavească. La adulți, doar 10 procente din inflamațiile gâtului sunt cauzate de streptococi”, spune prof. dr. Jeffrey A. Linder, de la Harvard Medical School.

Pentru a afla dacă este vorba despre un streptococ, doctorul ar putea să ceară un exudat pentru un rezultat rapid. Dacă rezultatul este pozitiv, doctorul va prescrie un antibiotic.

„Pe lângă streptococ, roșul în gât mai poate cauzat de: Hemophilus influenza, moraxela catharalis, fusospirili (angina Plaut – Vincent), Candida, dintre ciuperci (candidoza orofaringiana), la pacienții cu imunitate scăzuta sau după tratament antibiotic”, completează pediatrul Anca Cochino.

În cazuri mai rare, cauzele inflamației gâtului sunt digestive si alergice. Când acidul din stomac urcă prin esofag – tubul care duce mâncarea de la gură până în stomac – gâtul se poate irita și inflama.

Sursa: totuldespremame.ro