Nutriționista Victoria Ursu, despre soia, TOFU și alte produse vegane în Republica Moldova

Nutriționista Victoria Ursu, despre soia, TOFU și alte produse vegane în Republica Moldova

-
//
23.02.2018

Nutriționista Victoria Ursu a analizat produsele vegane de pe rafturile magazinelor, după care le-a spus moldovenilor concluzia la care a ajuns. Vezi care produse sunt pline de aditivi și extrem de periculoase pentru organism, dar și alternativa lor sănătoasă.

Nutriționista Victoria Ursu, despre soia, TOFU și alte produse vegane în Republica Moldova

“Trei lucruri ce m-au determinat să scriu acest articol și dacă veți simți necesitatea de o astfel de informație, voi mai scrie:

  1. Oamenii trebuie să știe, pentru că majoritatea nu știu
  2. Îmi doresc să dispară de pe rafturile din magazine produse ce ne îmbolnăvesc
  3. Vreau să încurajez producătorul onest

O fac fără a fi remunerată pentru că mie îmi pasă!

În fața rafturilor am emoții extrem de diferite: de la furie și dezgust, până la entuziasm și bucurie. Îmi place să studiez etichetele de pe raft. Știu, nu toate corespund, ne mai mint, însă ele foarte multe lucruri ne spun!!!!

Despre TOFU, produsele de soia și humus planificam demult să scriu. Însă pentru a avea niște argumente solide, am decis să fac cunoștință cu producătorul (se pare că unicul, dacă mai cunoașteți pe cineva, scrieți în comentarii). L-am telefonat, m-am prezentat și m-am autoinvitat în ospeție. Credeam că voi fi refuzată, așa cum o pățesc de fiecare dată când vreau să văd întreg procesul de producere, de această dată am fost surprinsă. Patronul Companiei, Alexandru bucuros m-a primit în gospodăria lui cu tot cu televiziune.

Au fost 2 ore de ”excursie” din sala de așteptare, de aprovizionare materie primă, producere, împachetare, până la frigider, degustare. Am palpat, analizat, văzut, degustat, filmat. Am înțeles care e poziția produsului pe piață – consumat cu bucurie de studenții turci, arabi, solicitat de restaurante, vegetarieni și de nutriționiști.

Oamenii cu o alimentație obișnuită (aș zice post-sovietică) nu prea le cunosc. Bănuiesc că nu le-au testat, nu au simțit necesitatea să-și diversifice alimentația. Posibil să fie și alte motive, inclusiv de promovare și marketing, poziționare de către magazine a prosusului în categoria alimentelor Nestrategice.

Nutriționista Victoria Ursu, despre soia, TOFU și alte produse vegane în Republica Moldova

Deci e modificată soia noastră moldovenească?

Nu, nu este. Pe cea genetic modificată am vazut-o cum arată în poze: mărunțică și ciudățică la culoare. Are cam același preț cu soia naturală, am înțeles că distruge toată mașinăria ce o mărunțește, în plus, producătorul mi s-a părut omenos, dezinteresat de a dezvolta o afacere de dragul banilor.

Soia noastră naturală se crește la nord (Edineț), e frumoasă, mășcată, deschisă la culoare și ar semăna undeva cu năutul, face partea din clasa leguminoaselor (boboaselor) de altfel.

Laptele de soia, brânza TOFU, pateurile de soia, ocara (ingredientul de bază pentru brânzoaice de soia, pârjoale cu legume), humusul simplu sau condimentat, le veți observa în videourile expuse, vă încurajez să citiți mai departe.

Personal le consum variat pentru că sunt:

  1. Naturale – atât esența (soia – producător moldovenesc, năutul – producător ucrainesc, al nostru e destul de scump), cât și condimentele, plantele aromatice (usturoiul, piperul, ciupercile și roșiile uscate, verdeața ș.a.), semințele și pasta de susan, legumele caramelizate pentru humus de ex. (Unii aditivi nu i-am dorit să-i găsesc, scriu mai jos despre asta).
  2. Nutritive - o sursă bogată de proteine (9 – 40 g/100 g produs), grăsimi bune (3 – 20 g/100 g produs) și alți micronutrienți (Ca, B, Fe, Zn, antioxidanți, fitochimicale).
  3. Comode - ușor întinse pe pâine integrală cu o salată sau pur și simplu cu legume feliate. Ne vor hrăni destul de consistent. Cine vroia rapiditate?
  4. Delicioase – eu mă pierd după humusul cu ardei dulci caramelizați :)))

ATENȚIE! Nu doar pe perioada postului le vom consuma, ci în general le vom servi ca simple gustări sau mâncare de bază alături de cereale și legume proaspete/coapte (mic dejun, prânz, deplasări, la picnic etc.).

Câteva lucruri aș exlude/îmbunătăți:

  1. La unele etichete de humus am avut întrebări (conțineau niște arome de găină). Mi s-a explicat că au fost tipărite mai demult și vor fi schimbate.
  2. Eliminarea în unele pateuri de soia, humus a aditivilor alimentari: benzoatul de potasiu E212, benzoat de sodiu E211, utilizați pentru inhibarea mucegaiurilor, drojdiilor și bacteriilor.

Dacă e să vorbesc despre aditivii alimentari, aceștia sunt repartizați pe cinci categorii: aditivi siguri, aditivi ce trebuie consumaţi în cantităţi mici, aditivi ce trebuie utilizaţi cu precauţie, aditivi ce trebuie evitaţi de anumite persoane, aditivi ce trebuie evitaţi de toate persoanele.

Doza maximă admisă pentru benzoatul de potasiu și sodiu este de 5 mg/kgc (de către mine nu a fost posibilă identificarea cantității) și face parte din categoria aditivilor alimentari ce trebuie evitaţi de anumite persoane: alergice sau cu boli digestive în acutizare, boli grave, copii (pentru că produce hiperactivitate).

Nutriționista Victoria Ursu, despre soia, TOFU și alte produse vegane în Republica Moldova

Producătorul mi-a promis să fabrice o partidă de pateuri fără aditivi, pentru a-l testa împreună. Vă țin la curent.

Recomand:

✔ Să testați produsul pentru a vedea dacă rezonați cu aceste gusturi, texturi.

✔ Să fiți atenți la termenul de valabilitate. Apropo, e relativ scurt, ceea ce mă convinge de naruralețe.

✔ Să citiți eticheta pentru a alege produsul cu ingredientele simple și înțelese pentru oricine: soia sau năut, usturoi, condimente etc.

Producătorul: AGROMIX77, tel. 079432602, www.agromix77.jimdo.com

Produsele le găsiți la frigiderul magazinelor mari.”