Câte ouă pe săptămână poți da copilului să mănânce? Iată ce spune pediatrul

Câte ouă pe săptămână poți da copilului să mănânce? Iată ce spune pediatrul

-
//
05.04.2018

Ouăle de Paște sunt alimentele care nu pot lipsi de pe masa de sărbătoare. Roșii, galbene, verzi sau cu tot felul de decor, ouăle trebuie consumate cu multă atenție, în special de copii. E important să știm când și câte ouă putem da celui mic și care ar fi riscurile dacă facem abuz de acest aliment. Mai multe la acest subiect am aflat de la medicul pediatru, Oxana Turcu.

Câte ouă pe săptămână poți da copilului să mănânce? Iată ce spune pediatrul

De la ce vârstă copiii pot consuma ouă?

Ouăle se introduc în alimentația copilului chiar din primul an de viață. Schema de diversificare a sugarului presupune introducerea acestui aliment chiar după șase luni, dar se începe strict cu gălbenușul fiert tare, câte ¼ la două zile. Iar la vârsta de un anișor, deja putem introduce și albușul, dacă cel mic nu are antecedente alergice.  

Câte ouă pe săptămână recomandați?

Până la vârsta de 2-3 anișori copilul necesită o dietă cruțătoare și moderată, fiindu-i permise la 2-3 ouă pe săptămână. Ouăle trebuie pregătite bine, preferabil fierte tare. Gălbenușul moale poartă riscul infecțiilor intestinale.

Care ar fi beneficiile pentru sănatate?

Ouăle sunt un produs foarte nutritiv, bogate în proteine care sunt necesare organismului în creștere a copilului. Totodată, oul este o sursă importantă de vitamine precum A, D, grupul B, dar și de minerale precum calciu, fosfor necesare în maturizarea sistemului osos al copilului.

Câte ouă pe săptămână poți da copilului să mănânce? Iată ce spune pediatrul

Acest aliment poate provoca alergii? Cum ne dam seama și care ar fi tratamentul?

Ouăle într-adevăr sunt alimente alergice. Albușul ouălor conține proteină pură care este foarte alergică, motiv pentru care este exclus din alimentația copilului în primul an de viață. Diversificarea alimentației sugarului presupune introducerea unui singur produs alimentar nou la câteva zile. Din acest motiv sunt ușor de monitorizat schimbările care apar la copil, fie la nivelul pielii, fie ale scaunului. Primul semn al alergiei la ouă pot fi erupțiile pe pielea copilului sau modificarea scaunului cu apariția unui mucus în el.

Fiți foarte atente la alimentele pe care le consumă în primul an de viață și analizați ce aliment ar fi putut provoca alergia. Mai exact, dacă știi că ai introdus gălbenuș sau albuș în alimentația copilului și a făcut alergie, atunci acesta e motivul. În rezultat, ouăle se exclud pe o perioadă de 2-3 luni din alimentația celui mic, după care iar se încearcă. Dacă din nou copilul face alergie, atunci părinții știu că acesta este alergic la produs.

Câte ouă pe săptămână poți da copilului să mănânce? Iată ce spune pediatrul

Ce tip de ouă recomandați: de găină, prepeliță, rață sau de gâscă?

Important este nu tipul de ouă, pentru că toate au un aport nutritiv important, dar calitatea acestor produse. Deci, ține de preferințele părinților.

Cât timp se păstreaza proaspete ouăle?

Suntem în ajunul sărbătorilor de Paști, când oul vopsit este obligator pe masa noastră. Există o părere eronată că oul fiert tare poate fi păstrat o perioadă mai lungă decât cel crud, însă odată cu fierberea, oul este lipsit de stratul protector de pe suprafața cojii și atunci bacteriile se vor multiplica cu ușurință pe suprafața acestuia. Ouăle fierte trebuie păstrate la frigider timp de 5-7 zile, perioadă după care nu trebuie consumate.

Sursa: Mamaplus.MD