Un diagnostic al cancerului este supărător la orice vârstă, dar mai ales atunci când pacientul este un copil nevinovat. Dacă ajungem într-o astfel de situaţie este firesc să avem multe întrebări, cum ar fi: Cine ar trebui să-mi trateze copilul? Copilul meu va fi bine? Ce înseamnă asta pentru familia noastră? Nu toate întrebările au răspunsuri, dar informaţiile şi resursele din acest articol oferă un punct de plecare pentru înţelegerea principiilor de bază ale cancerului la copii.
Tipuri de cancer la copii
În Statele Unite, în anul 2017 aproximativ 10.270 de cazuri noi de cancer au fost diagnosticate în rândul copiilor de la naştere până la 14 ani şi se aşteaptă ca aproximativ 1.190 de copii să moară din cauza acestei boli. Deşi ratele de deces ale cancerului la copii au scăzut cu aproape 70% în ultimele patru decenii, cancerul rămâne principala cauză de deces cauzată de boală în rândul copiilor. Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate la copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani sunt leucemii, cele ale creierului şi alte tumori ale sistemului nervos central (SNC) şi limfoame.
Tratarea cancerului copilăriei
Cancerul copiilor nu este întotdeauna tratat ca şi cancerul la adulţi. Oncologia pediatrică este o specialitate medicală separată axată pe îngrijirea copiilor cu cancer. Este important să ştiţi că există tratamente eficiente pentru multe tipuri de cancer la copil.
Tipuri de tratament
Există multe tipuri de tratament pentru cancer. Tipurile de tratament pe care un copil cu cancer le primeşte vor depinde de tipul de cancer şi de cât de avansat este acesta. Tratamentele obişnuite includ: chirurgie, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie şi transplantul de celule stem.
Studii clinice
Înainte ca orice tratament nou să poată fi disponibil la scară largă pentru pacienţi, acesta trebuie studiat în studiile clinice (studii de cercetare) şi dovedit a fi sigur şi eficient în tratarea bolilor. Studiile clinice pentru copiii şi adolescenţii cu cancer sunt în general concepute pentru a compara terapia potenţial mai bună cu terapia care este acceptată în prezent ca standard. Majoritatea progreselor înregistrate în identificarea terapiilor curative pentru cancerele din copilărie au fost obţinute prin studii clinice.
Efectele tratamentului
Copiii se confruntă cu probleme unice în timpul tratamentului lor pentru cancer, după terminarea tratamentului şi ca supravieţuitori ai cancerului. De exemplu atunci când primesc tratamente mai intense, cancerul şi tratamentele au efecte diferite asupra organismelor de creştere faţă de corpurile adulte şi pot reacţiona diferit la medicamentele care controlează simptomele la adulţi.
Unde sunt trataţi copiii
Copiii care suferă de cancer sunt adesea trataţi la un centru pediatric pentru cancer – fie un spital sau o unitate dintr-un spital specializată în tratarea copiilor cu cancer. Majoritatea centrelor pentru copiii din domeniul cancerului tratează pacienţii cu vârsta de până la 20 de ani.
Medicii şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii din aceste centre au pregătire specială şi expertiză pentru a acorda îngrijire completă copiilor. Specialiştii de la un centru pentru copii pot include medicii de îngrijire primară, medici oncologi pediatrici / hematologi, specialişti în chirurgia pediatrică, oncologi radiologi, specialişti în reabilitare, specialişti în asistenţă medicală pediatrică, asistenţi sociali şi psihologi. La aceste centre sunt disponibile studii clinice pentru cele mai multe tipuri de cancer care apar la copii, iar posibilitatea de a participa la un studiu este oferită multor pacienţi.
Cum ne descurcăm cu cancerul?
Ajustarea diagnosticului de cancer al unui copil şi găsirea unor modalităţi de a rămâne puternici sunt provocări pentru toată familia. Participarea la şedinţele de terapie familială sau la grupurile de suport este una dintre cele mai bune modalităţi de a trece mai uşor prin această experienţă. Este nevoie de prezenţa unui specialist care să conţină şi susţină totodată familia aşa cum se cuvine, pentru a face faţă dificultăţii.
Cauzele apariţiei cancerului la copii
Cauzele majorităţii cancerelor din copilărie nu sunt cunoscute. Aproximativ 5% din toate cancerele la copii sunt cauzate de o mutaţie moştenită (o mutaţie genetică care poate fi transmisă de la părinţi la copiii lor).
Majoritatea cancerelor la copii se pare că se dezvoltă ca rezultat al mutaţiilor genelor care duc la creşterea necontrolată a celulelor şi în cele din urmă la cancer. La adulţi, aceste mutaţii genetice reflectă efectele cumulative ale îmbătrânirii şi expunerii pe termen lung la substanţele care cauzează cancer. Cu toate acestea, identificarea potenţialelor cauze de mediu ale cancerului la copii a fost dificilă, parţial din cauza faptului că în rândul copiilor cancerul este rar şi parţial pentru că este dificil să se determine stimulii dăunători la care copiii au fost expuşi la începutul dezvoltării lor.
Sursa: csid.ro