mamaplus

Ana Glibiciuc creează ținute unice, purtătoare de mesaje

0
//
14.06.2019

Ana Glibiciuc este o tânără extrem de talentată, care după absolvirea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, și-a lansat propriul brand de haine - Grendeia. Designerul creează ținute după propriul concept, unul total diferit de ce s-a făcut până acum pe piața creatorilor de acasă. După ce vei admira hainele croite de ea, îți vei da seama că într-o astfel de piesă vei fi unică!

mamaplus

Când ți-ai descoperit pasiunea pentru design?

Pasiunea mea pentru design vestimentar are rădăcini adânci în familie. Arta mă înconjoară de mică, pentru că m-am născut într-o familie de artiști, de la care și am  toată energia necesară pentru a crea. Este unul dintre darurile cele mai frumoase pe care mi le-a dăruit viața. Părinții mei sunt pictori, iar de la bunici am deprins meseria de designer vestimentar.

Cum a început povestea ta în acest domeniu?

După absolvirea Colegiului de Arte Plastice Al. Plămădeală și a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice la specialitatea de design vestimentar, cu perseverenţă, determinare şi multă muncă, pun în aplicare ideile personale și încep să  îmi expun visele în realitate.

Ce ținute putem găsi în colecțiile tale?

Ultima colecție, care este destinată pentru sezonul primavară-vară pornește în sine de la magia anotimpului de primăvară. Primele flori, insecte, soarele luminos și feeria copacilor în floare. Colecția conține ansambluri vestimentare pentru femei, unde predomină stilul sport, dar și influențe din cel casual și romantic. Colecția este alcătuită din ansambluri vestimentare ce urmăresc un tipar bine definit, rochii, jachete-bomber, pantaloni lejeri și bluzițe.

mamaplus

Pentru ce tip de stofe, culori, croieli optezi cel mai des?

Toate lucrările au cusături, facturi și grafică realizate manual. Culorile pastelate mă inspiră cel mai mult, culori fine, deschise, ușoare, luminoase, pe care le combin cu un contrast de grafică sau tonuri. Caut să modelez forme și croieli din țesături naturale, să adaptez volume în concordanță cu corpul uman, forme croite după el, care să-i urmeze liniile și să-i ofere mobilitate.

Care este sursa ta de inspirație?

Mă inspiră foarte mult natura ce ne înconjoară, flora, fauna, finețea, culorile pastelate, țesăturile deosebite, o carte interesantă, anotimpul de afară, orice. Iar pentru că  sunt la începutul unui drum minunat, susțin interesul pentru încercarea sinceră de a individualiza și recunoaște propriul EU, care în meseria de fashion designer te face să exiști și anume originalitatea.

Cu ce vii deosebit pe piața creatorilor de acasă?

Pe piața creatorilor de acasă vin cu niște idei personale asupra vestimentației, văd în design și modă, nu tendințe și culorile anului, dar reflectarea mea individuală, simțuri transpuse prin haine, o poveste ce se poate citi pe ele. Pentru că un designer vestimentar este cel care elaborează schițele, modelează tiparele sau coase piesele după propriul concept și sursă de inspirație.

Ce vrei să transmiți prin intermediul ținutelor pe care le creezi?

Vreau să exprim  încercarea de a  privi imaginea umană din alt punct de vedere decât cel cotidian, atrăgând atenția asupra aspectului „artistic“ al creației vestimentare, realizată prin mijloace plastice specifice, elemente ce nu se vor găsi și la alți creatori. Produsul vestimentar este un purtător de mesaje şi e foarte important să comunici prin modul de a te îmbrăca.

mamaplus

Pe ce fel de personalitate feminină crezi că se potrivesc cel mai bine creaţiile tale?

Prin colecțiile cusute definesc un personaj feminin cu o stare de romantism, sunt ținute libere, ce îmbină corelația dintre lejeritate și eleganță. Sunt binevenite pentru orice categorie de vârstă, pot fi purtate de copii, adolescenți, la școală, la birou, în parc, ocazii festive, în domeniul muzicii sau orice altă activitate.

La ce colecție lucrezi acum?

Acum lucrez la o colecție de rochii mai speciale. Rochii pentru mariaj, unde la fel voi reprezenta o imagine feerică, romantică, voi pune accent pe feminitate, eleganță și comoditate.

Cu ce te mai ocupi pe lângă design?

O altă frumoasă pasiune și la fel de dragă sufletului este pictura. Îmi place să aduc lumină și culoare în sufletele oamenilor nu doar prin haine, dar și prin portretele pe care le fac, să redau stările interioare ale personajului, un portret e un lucru nobil, ce va rămâne o amintire de-a lungul anilor. Nu mă limitez doar la un singur stil de portret, sunt în permanentă căutare și încercări noi în arta picturii. Pot spune că viața mea este strâns legată doar de artă!

De ce are nevoie un tânăr designer în Moldova, pentru a reuși în acest domeniu?

Să meargă pe acest drum doar dacă are multă pasiune pentru ceea ce face, determinare şi perseverenţă. Trebuie să depui multă muncă, să ai dragoste pentru frumos, iar cel mai important, să mergi mai departe și să crezi în ceea ce faci chiar şi în cele mai grele momente. Pentru că o creaţie vestimentară implică multă responsabilitate, cere gust, un raport strâns între minte-corp-haină.

mamaplus