Acomodarea copilului la grădiniţă – cum să nu transformi o încercare într-un eşec. Sfatul psihologului şi al pediatrului

Acomodarea copilului la grădiniţă – cum să nu transformi o încercare într-un eşec. Sfatul psihologului şi al pediatrului

-
//
23.08.2016

Grădiniţa de copii este un pas important în viaţa copilului şi a părinţilor, iar pregătirile pentru acest eveniment încep practic de la naştere. Gustările sănătoase, programul zilei şi capacitatea de integrare în colectiv – despre toate acestea vom vorbi cu psihologul Ana Gavriliuc şi pediatrul Vera Lâhenco.   

Acomodarea copilului la grădiniţă – cum să nu transformi o încercare într-un eşec. Sfatul psihologului şi al pediatrului

Nopţi nedormite, lacrimi şi lipsa poftei de mâncare – iată semnele primelor zile la grădiniţă, iar excepţiile sunt rare. Procesul de adaptare durează şi decurge diferit, iar pentru a-l uşura, povestiţi-i copilului despre plusurile din punctul lui de vedere. De exemplu, că la grădiniţă îl aşteaptă copilaşi cu care se va putea juca, desena etc. 

„Pregătirea copilului pentru grădiniţă trebuie începută atunci când în comportamentul acestuia pot fi observate semnele independenţei. Treptat, puteţi merge în vizite la prieteni şi rude împreună cu copilul, unde acesta va avea posibilitatea să comunice cu alţi copii sub supravegherea mamei. Pentru o adaptare de succes la grădiniţă, este important să învăţaţi copilul să facă cunoştinţă şi să interacţioneze cu persoane adulte.

Când v-aţi convins că micuţul s-a obişnuit să se joace în prezenţa dumneavoastră, puteţi începe următoarea etapă de pregătire. Rugaţi o prietenă să o facă pe bona. Bunicii nu se potrivesc pentru acest rol, deoarece ei petrec mult timp cu copilul. Lăsându-l cu o persoană străină pentru o oră, este important să îi spuneţi copilului că vă veţi întoarce neapărat. Ca urmare, el se va simţi mai liniştit.

Următoarea etapă a pregătirii – învăţaţi-l să interacţioneze cu alţi copii. Pentru aceasta plimbaţi-vă mai des pe terenurile de joacă pentru copii, mergeţi în vizite şi invitaţi acasă alţi copii.”

Acomodarea copilului la grădiniţă – cum să nu transformi o încercare într-un eşec. Sfatul psihologului şi al pediatrului

Adaptarea unui copil aminteşte un carusel. De la lacrimi şi chiar frică, până la bucurie şi ataşament faţă de alţi copii. Cel mai important este ca părinţii să nu intre în panică.

„Părinţii şi copilul se află într-o legătură strânsă. Grijile şi emoţiile mamei se transmit foarte repede copilului, afirmă psihologul. Pe lângă tulburările emoţionale, o astfel de legătură poate provoca şi boli psihosomatice (febră, tuse etc.). Încercaţi să vă calmaţi şi să înţelegeţi că, la grădiniţă, micuţului dumneavoastră nu i se va întâmpla nimic rău. Găsiţi-vă ocupaţii şi uitaţi de gândurile alarmante. Cu cât mai repede dumneavoastră vă veţi obişnui cu grădiniţa, cu atât mai uşor îi va fi piciului.”

O atenţie deosebită merită şi capacitatea de a lucra în colectiv. Pe lângă comunicarea copilului dumneavoastră cu alţi copii, experţii recomandă să practicaţi jocuri instructive.

„Este important să învăţaţi copilul să împartă. Dacă are o jucărie preferată, preveniţi-l că la grădiniţă va trebui să o împartă cu alţi copilaşi. Iar dacă nu este încă pregătit pentru aceasta, propuneţi-i să lase jucăria acasă sau să ia alte jucării. Dar nu îl speriaţi pe copil cu faptul că la grădiniţă copiii îi vor lua sau îi vor strica jucăriile. Capacitatea de a împărţi cu ceilalţi îi va servi şi mai târziu, în alte tipuri de colective.”

La fel de importantă este şi pregătirea fizică a copilului pentru grădiniţă. Medicul pediatru Vera Lâhenco este sigură că acest lucru trebuie făcut încă de la naştere. Principalul este alimentaţia corectă şi somnul sănătos.

Acomodarea copilului la grădiniţă – cum să nu transformi o încercare într-un eşec. Sfatul psihologului şi al pediatrului

„Copilul trebuie să se afle în evidenţa medicului de familie şi să fie vaccinat. În plus, trebuie să cunoască regulile elementare de igienă. Alăptarea naturală la sân creşte imunitatea şi asigură o funcţionare corectă a tractului gastrointestinal. Reţineţi că fiecare copil are o microfloră proprie şi atunci când merge la grădiniţă, are loc un schimb de bacterii. De modul în care micuţul s-a dezvoltat până atunci depinde şi susceptibilitatea lui faţă de diverse boli. Schimbul de bacterii constituie un fel de călire pentru imunitate. Desigur, aceasta nu înseamnă că micuţii trebuie aduşi bolnavi la grădiniţă, însă nu există motive de panică în cazul unor îmbolnăviri periodice.”

Şi iată că toate vaccinurile au fost făcute, încălţămintea de schimb a fost cumpărată şi a venit ziua în care îl duceţi pentru prima dată la grădiniţă. Trece o săptămână, o lună, iar micuţul dumneavoastră nu reuşeşte nicidecum să stabilească legături cu ceilalţi copii. Cum să procedăm în acest caz?

Acomodarea copilului la grădiniţă – cum să nu transformi o încercare într-un eşec. Sfatul psihologului şi al pediatrului

„Dacă micuţul se plânge de faptul că nimeni nu vrea să se împrietenească cu el, trebuie să vorbiţi cu educatoarea, verificând dacă lucrurile stau într-adevăr aşa sau copilul exagerează, ne sfătuieşte psihologul. Astfel de situaţii pot fi cauzate de insuficienţa comunicării acasă. Vorbiţi cu copilul acasă. Întrebaţi-l ce i-a plăcut mai mult la grădiniţă şi ce probleme a întâmpinat. Luând decizia că micuţul dumneavoastră este pregătit de grădiniţă, verificaţi ce ştie acesta şi ce aşteaptă de la el educatoarele.”

Încercaţi să transformaţi prima zi de grădiniţă într-o sărbătoare. Organizaţi o ieşire la film sau la cafenea. Îmbrăcaţi-l frumos dimineaţa, ca să fie mândru în faţa altor copii. Vorbiţi cu administraţia grădiniţei şi luaţi-vă liber de la serviciu – prima zi este mai bine să staţi cu copilul.

Experţii nu recomandă să lăsaţi de la bun început copilul pentru o zi întreagă singur la grădiniţă. Începeţi cu vizite comune. Apoi lăsaţi-l puţin în grupă etc. Permiteţi-i să se obişnuiască cu independenţa. Şi reţineţi, psihologii consideră grădiniţa ca fiind cea mai bună pregătire pentru şcoală, de aceea dacă reuşiţi să vă acomodaţi cu succes, veţi evita o serie întreagă de probleme pe viitor.

A pregătit Alexandru Vieru