mamaplus

Semne clare în sarcină care îți spun că nu vei avea probleme în alăptare

-
//
29.11.2019

În perioada în care ești gravidă ajungi să observi o mulțime de semne care îți indică faptul că organismul tău se pregătește de alăptare. Care sunt acestea și cum se manifestă, află în continuare.

Semne în sarcina care îți spun că nu vei avea probleme în alăptare:

1. Mărirea sânilor – reprezintă principalul aspect care te anunță că sânii se pregătesc pentru lactație. Uneori aceștia se pot mări cu un număr în plus și vei observa o senzație de sensibilitate.

2. Închiderea la culoare a areolei – un alt aspect specific care are legătură cu schimbările nivelurilor hormonale din corpul tău.

3. Mărirea mamaloanelor – mameloanele se măresc ca să poată susține lactația și atașarea sugarului la sân.

4. Apariția colostrului – în timpul trimestrului al doilea din sarcină, sânii încep să creeze colostru. Acesta reprezintă primul aliment produs de sâni pentru bebelușul tău. Este de obicei gros și gălbui și conține o cantitate bogată de proteine și anticorpi pentru a fortifia sistemul imunitar al bebelușului. Uneori poți observa scurgeri din sâni în timpul acestei faze, ceea ce este normal. La un interval de 3-5 zile de la naștere, sânii vor trece printr-o tranziție în care laptele matur înlocuiește colostrul. Până la vârsta de 2 săptămâni, sânii tăi vor ajunge să producă lapte matur.

În cazul în care nu observi nicio schimbare la nivelul sânilor, un consultant în lactație, moașă sau medic obstetrician îți poate examina țesutul glandular pentru a verifica normalitatea sa.

Unele femei încep să producă lapte matern cu câteva luni sau săptămâni înainte de data nașterii. Unul dintre primele semne că sânii vor începe să producă lapte este că vor deveni mai plini și mai grei și chiar pot să doară.

Alăptarea este benefică atât pentru mame cât și pentru bebeluși, iar experții o recomandă exclusiv pentru primele 6 luni din viața copilului. Există însă și câteva categorii de femei care nu pot sau nu ar trebui să alăpteze, fie din cauza afecțiunilor medicale, fie din cauza tratamentului medicamentos pe care îl urmează. Sunt și câteva situații în care este posibil să pompezi laptele și să îi oferi copilului în biberon sau să oprești alăptarea și să o reiei ulterior.