mamaplus

Ecografia transvaginală – prima investigație importantă în sarcină

-
//
07.02.2020

Ecografia, sau examenul cu ajutorul ultrasunetelor, este un test extrem de util în depistarea afecțiunilor organelor interne, în special atunci când vine vorba despre diagnosticarea bolilor ginecologice la femei.

Dureri în zona pelvină, sângerări anormale, sunt simptome pentru care medicul ginecolog îți poate recomanda o ecografie transvaginală.

Această investigație are rol important în depistarea și urmărirea diferitelor afecțiuni ginecologice precum: chisturi, fibroame uterine, polipi intauterini, endometrioză, monitorizare ovulație în infertilitate, boli inflamatorii pelvine sau a unor sângerări inexplicabile.

Este utilizată pentru a diagnostica și monitoriza evoluția sarcinii deoarece nu prezintă risc pentru făt, dar și o sarcină extrauterină.

În timpul unei ecografii transvaginale, medicul ginecolog introduce un dispozitiv asemănător unei baghete (numit transductor) în vaginul pacientei, în timp ce aceasta stă întinsă pe spate, pe masa de examinare. Transductorul emite unde sonore care generează astfel imagini ale organelor din pelvisul pacientei. Medicul sau specialistul în imagistică poate să vadă astfel uterul, ovarele și colul uterin și multe alte zone.

Ecografia transvaginală este una de o calitate superioară unei ecografii abdominale și se recomandă fie pentru urmărirea evoluției unei sarcini, fie în stabilirea unui diagnostic foarte precis. Este o metodă imagistică de investigare a organelor de reproducere feminine – uterul, ovarele, colul uterin, vaginul.

Investigația presupune introducerea în vagin a unei sonde ecografice speciale, acoperită de un prezervativ lubrefiat, pentru a reda informații despre organele cercetate. Singura recomandare este ca înainte de examinare, pacienta să urineze pentru a goli vezica.

Dincolo de neplăcerea unei astfel de investigații care presupune introducerea în vagin – în condiții sterile, a unei sonde ecografice speciale, ecografia transvaginală nu implică niciun disconfort. Durerea în timpul acestei investigații este puțin probabilă, dar dacă totuși apare, este vorba fie de o cauză organică, fie de contractură musculară datorită stresului investigației în sine. Orice senzație nepăcută trebuie anunțată medicului.

Medicul tău ginecolog îți va recomanda o ecografie transvaginală în timpul sarcinii, pentru:

  • a monitoriza bătăile inimii bebelușului;
  • a se uita la colul uterin și pentru a vedea orice modificări care ar putea duce la complicații, cum ar fi un avort spontan sau o naștere prematură;
  • a examina placenta, în scopul de a depista anomalii;
  • a identifica sursa oricărei sângerări anormale;
  • a diagnostica un posibil avort spontan;
  • a confirma o sarcină într-un stadiu incipient.

Ecografia intravaginală nu are contraindicații ori restricții și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Nu este o intervenție invazivă sau iradiantă, nu afectează embrionul și nu durează mult – între 15 și 30 de minute în funcție de ceea ce medicul investighează.