Un sterilet este un dispozitiv intrauterin, cu eficiență ridicată pe termen lung în ceea ce privește prevenirea sarcinilor nedorite, dar funcționează pentru o perioadă limitată de timp, mai precis între 5 și 10 ani. Când steriletul nu mai este necesar, au intervenit probleme privind poziția sa sau femeia își dorește să conceapă un copil, medicul trebuie să îl extragă din corp.

De dimensiune mică, având forma T, steriletul este inserat în zona uterului printr-o procedură simplă, care nu ar trebui să creeze disconfort. Totuși, unele femei resimt durere atât la implantare, cât și câteva ore mai târziu.

În general, dacă utilizezi un sterilet, fertilitatea revine la normal după îndepărtarea lui. Poate dura câteva luni însă până menstruațiile se reglează, în cazul steriletului hormonal.

Dacă ai hotărât că vrei să rămâi însărcinată, steriletul trebuie îndepărtat. Fertilitatea va reveni imediat, iar menstruațiile se reglează în scurt timp. Este posibil să rămâi însărcinată chiar înainte de a avea prima menstruație, deoarece elimini un ovul cu două săptămâni înainte de o menstruație.

Dacă vrei să rămâi însărcinată, începe prin programarea la un control ginecologic, pentru administrarea de acid folic și renunță la fumat.

După îndepărtarea steriletului, unii medici recomandă să aștepți trei luni înainte de a încerca să concepi, pentru a-i oferi corpului timpul necesar pentru a-și regla ciclul menstrual.

Sexul după sterilet nu ar trebui să fie diferit față de ce știai că este înainte de montarea steriletului. E bine să știi că după indepartea dispozitivului trebuie să aștepți până să îți reiei viața sexuală.