Știm cu toții că tratamentele de fertilizare sporesc șansele de a avea gemeni. Totuși, există posibilitatea de a avea o sarcină multiplă chiar și fără un astfel de tratament. Înălțimea, vârsta și istoricul familial pot contribui la șansele de a avea doi sau trei copii dintr-o singură naștere.

mamaplus

Factori care cresc șansele de a avea sarcină gemelară:

Vârsta. Femeile de peste 30 de ani sunt mai predispuse să conceapă gemeni. Asta întrucât cantitatea de hormon foliculostimulant (FSH) crește pe măsură ce femeia înaintează în vârstă. FSH este necesar pentru dezvoltarea ovulelor. Practic, deși fertilitatea scade odată cu vârsta, echilibrarea vine tocmai din această sporire de FSH. Foliculii reacționează excesiv la nivelurile superioare de FSH, astfel că ovarul ajunge să elibereze două sau mai multe ovule, putând rezulta o sarcină gemelară.

Istoricul familial. Dacă în familie ai avut caz de gemeni identici, nu sunt neapărat șanse să ai și tu parte de gemeni. În schimb, dacă atât în familia mamei sau a tatălui tău au existat gemeni non-identici, cresc șansele de a avea și tu o sarcină dublă.

Greutatea. Femeile care suferă de obezitate - cu un IMC de peste 30 - sunt mai predispuse să conceapă gemeni decât femeile cu un IMC mai mic. Cantitatea mare de grăsime duce la creșterea nivelului de estrogen. Nivelurile mai ridicate de estrogen pot duce la o suprasolicitare a ovarelor. În loc să elibereze doar un singur ovul la ovulație, ovarele pot elibera două sau mai multe.

Înălțimea. Femeile mai înalte au mai multe șanse de a avea gemeni. Un studiu a constatat că femeile cu o înălțime de 164,8 cm aveau mai multe șanse de a concepe gemeni decât femeile cu o medie de 161,8 cm. Motivul nu este cunoscut.

Numărul de copii. Probabilitatea de a avea gemeni este mai mare la femeile care au deja mai mulți copii.

Rasa. Afro-americanii sunt mai predispuși să conceapă gemeni decât femeile caucaziene. Femeile asiatice au mai puține șanse să conceapă gemeni.

Alăptarea. Femeile care concep în timp ce alăptează au 11,4% mai multe șanse de a avea gemeni comparativ cu 1,1% șansa celor care nu alăptează.

Dieta. O serie de studii au arătat că femeile care mănâncă multe produse lactate sunt mai predispuse să conceapă gemeni. Cauza ar fi hormonii de creștere administrați vacilor care afectează nivelul hormonilor la om.

Sarcinile cu gemeni identici apar la una dintre 250 de nașteri. Tratamentele de fertilizare dublează șansele de a avea doi copii gemeni.

Sursa