mamaplus

Urmează să naști prin cezariană? Ce trebuie să știi despre perioada post-operatorie

0
//
09.09.2019

Nașterea prin cezariană implică o perioadă de recuperare mai mare decât în cazul unei nașteri naturale și este bine să știi ce să faci pentru a trata corespunzător cicatricea rămasă după incizie.

mamaplus

Ideea că nașterea prin cezariană este o modalitate mai puțin dureroasă de a aduce un copil pe lume este un mit. Intervenția chirugicală presupune o incizie la nivelul peretelui abdominal și o alta în peretele uterin. Chiar dacă, de cele mai multe ori, mama nu simte durerile din timpul travaliului, ca la nașterea naturală, perioada post-operatorie este una critică și incizia trebuie să fie îngrijită corespunzător. Iată ce poți face pentru o vindecare rapidă:

Prima zi după nașterea prin cezariană
În prima zi după naștere, când efectul calmantelor dispare, durerile sunt cele mai puternice. De cele mai multe ori asistenta sau medicul le sfătuiește pe mămici să folosească mâna sau o pernuță pentru a presa (nu foarte tare) inciza în timp ce tușesc, râd sau strănută.

Îngrijirea propriu-zisă a cicatricei după cezariană
La ieșirea din spital medicul recomandă o igienă atentă a inciziei și a zonei din jurul ei. De cele mai multe ori cicatricea se curăță cu Betadină și se pudrează cu Baneocin, dar întotdeauna trebuie urmat sfatul doctorului care va ține cont de starea fiecărei paciente în parte.

Odihna
Chiar dacă nou-născutul are nevoie de toată atenția ta, este foarte important să faci tot posibilul să te odihnești. Acest lucru este esențial pentru a te recupera după ce ai trecut printr-o operație de cezariană. Să nu uităm că organismul se regenerează în timpul somnului.

Alimentația
Imediat după naștere, mamele sunt atât de preocupate de hrănirea și îngrijirea bebelușului încât, de multe ori, uită pur și simplu că și ele au nevoie de o alimentație și o hidratare corespunzătoare. Supele în care s-a fiert carne cu oase sunt considerate adevărate minuni în vindecarea postoperatorie. Acestea conțin aminoacizi esențiali pentru producerea colagenului și refacerea țesuturilor.

Fără efort
Efortul este interzis după ce ai născut prin cezariană. Multe proaspete mămici sunt euforice în momentul în care ajung acasă cu bebelușul și cea mai frecventă greșeală constă în reluarea activităților casnice. Riscul în acest caz este ca operația să se desprindă și poate fi destul de grav.

Simptome normale
Este normal ca după operație durerea să persiste mai multe zile, chiar și câteva săptămâni, dar la o intensitate mai mică. Nu trebuie să te îngrijoreze faptul că zona este amorțită, este un lucru normal. La fel și mâncărimile. Totuși, este recomandat să nu te scarpini.

Trebuie să consulți medicul atunci când:

- Cicatricea se înroșește, la fel și zona din jurul ei;

- Simți că incizia este fierbinte – febra este un semnal de alarmă și poate fi vorba despre o infecție;

- Intervin modificări în formă și aspect. Este normal ca cicatricea să se vindece în mod treptat, dar dacă observi că schimbările nu sunt bune, consultă medicul!

- Apar secreții sau sângerări – în acest caz ar trebui să mergi de urgență la medic.

Sursa